ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090212

  • Een 0,06% lagere stand, dat is het resultaat van de voorlaatste handelsdag van deze week. Het heeft niet veel om het lijf. De candle die we hebben is een zogenaamde doji en die drukt twijfel uit. Die twijfel komt tot uitdrukking in het feit dat we zowel een beweging omhoog als een beweging omlaag hebben gehad, maar sloten in de buurt van de openingskoers. We moeten morgen kijken of de markt deze twijfel van zich af weet te schudden.

  • De ontwikkeling van vandaag betekent dat we morgen in ieder geval dienen te volgen welk verloop zich ten opzichte van lijn r aandient. Lijn r is de onderzijde van de wig r-r' en ligt morgen rond 322,2. De vorming van een wig als deze loopt over het algemeen uit op een uitbraak naar beneden en ik zal dus zeker kijken of we morgen al dan niet boven 322,2 blijven.

  • Zolang we ons in de wig bevinden kan de keuze van de markt echter ook nog op een uitbraak naar boven vallen. Daarom geef ik u ook het niveau waar die bovenkant lijn r' morgen ligt, dat is 328,5.

AEX daggrafiek BB 090212

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is het beurssentiment nog uitstekend. De AEX koerst boven de middellijn en alle lijnen van de indicator lopen op. Deze positieve ontwikkeling houdt aan zolang de beursindex boven de middellijn blijft.

AEX uurgrafiek 090212

  • In de uurgrafiek wil ik uw aandacht vragen voor een patroon dat er nog niet staat, maar zich wel zou kunnen ontwikkelen. Er kan in potentie namelijk een hoofd en schouders patroon voortkomen uit de huidige situatie en wel als de AEX-index door de stippellijn rond 323,8 zou zakken. Het koersverloop vanaf 3 februari jongstleden in de middag tot 7 februari net voor het einde van de handelsdag zou de linkerschouder worden. Het hoofd zou dan gaan van dat punt tot de eerste candle van vanmorgen, waarop alles erna de rechterschouder zou geven. Het patroon zou een koersdoel van ongeveer 320 punten geven, wat in de daggrafiek een daling onder lijn r zou impliceren. Dit alles geldt pas, ik herhaal het voor alle zekerheid maar, als het van een daling onder 323,8 komt. Uiteraard richt ik mijn aandacht dan eerst op lijn r en niet op het doel van dit mogelijke patroon.

  • Omdat de formatie nog niet afgerond is dien ik uiteraard ook naar boven te kijken. Hier zijn het met name de grenzen 327,4 en 328 die tellen. Een stijging boven beide niveaus zou inhouden dat het hoofd en schouders patroon zich niet meer voor kan doen, wat vanzelfsprekend een positieve ontwikkeling zou zijn. Het zou een aanval op de bovenkant van de wig 328,5 in de daggrafiek met zich mee brengen.

AEX kwartiergrafiek 090212

  • Kijk ik tot slot naar de kwartiergrafiek dan signaleer ik een driehoek aan het einde van de handelsdag. Een driehoek is een voortzettingspatroon en dat houdt in dat de aandelenmarkt zich zorgen maakt en vreest voor een daling. De waarde van een patroon dat aan het einde van de dag ontstaat is echter relatief beperkt. Uiteindelijk zijn het de beurzen elders en eventuele nieuwsberichten die het sentiment morgen bepalen en niet deze driehoek.

Resumerend: 

Een lichte niets voorstellende daling en een doji die twijfel uitdrukt, dat is de 'oogst' van vandaag. De wig r-r' is intact gebleven en dat houdt in dat de lijnen r en r' morgen belangrijk zijn. Gewoonlijk zie je bij een wig als dit een uitbraak naar beneden, zolang die er echter niet staat is uiteraard ook een uitbraak naar boven nog mogelijk. De AEX zou dan eerst door 327,4 en 328 moeten breken, om vervolgens met lijn r' uit de daggrafiek af te rekenen. Die vinden we morgen rond 328,5. We zagen afgelopen vrijdag dat een dergelijk vervolg ons naar 329,2 zou voeren. Onder het slot van vandaag is de grens 323,8 van belang, dit in verband met een hoofd en schouders patroon dat zou ontstaan mochten we door deze grens zakken. Dat patroon zou een doel van ongeveer 320 geven. In de daggrafiek hebben we rond 322,2 echter de onderzijde van de wig r-r' en op dat niveau zou ik me dan allereerst richten. Het doel 320 van het nog af te ronden patroon suggereert dat we in dat geval naar beneden uit de wig zouden breken, maar zeker is dat vanzelfsprekend niet. Op een doorbraak door een lijn kun je vooraf tenslotte nooit rekenen, je moet afwachten of het gebeurt en er dan naar handelen. Dat doe ik morgen dan ook.

En dan nog dit...

Afgelopen maandag schreef ik over de Eurostoxx50 en het gegeven dat deze index in tegenstelling tot andere indices nog steeds niet door de oktobertop van vorig jaar was gebroken. Dit is inmiddels wel gebeurd, maar tot erg veel enthousiasme heeft dat tot nog toe niet geleid.

  • De laatste twee candles staan helemaal boven de top uit oktober 2011 en je zou zeggen dat dit een vervolg naar boven zou moeten geven. Het zijn echter twee hammers waaruit blijkt dat er ondanks de gerealiseerde doorbraak toch nog weerstand ligt. Het gaat om een potentiŽle top. Morgen moet duidelijk worden of het inderdaad een top wordt, als dit het geval blijkt volgt een daling naar lijn t. De trend is naar boven gericht zolang de index boven deze lijn blijft. Breekt de Eurostoxx50 daarentegen door het hoogste punt van de candle van vandaag 2543 dan vervolgt de Europese graadmeter alsnog haar weg naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 9 feb 2012, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 feb 09.15u: AEX onder 61,8% niveau gekomen

9 feb 10.00u: Kopers verdedigen steunzone AEX

9 feb 11.00u: Korte termijn top rond grens 326,3

9 feb 12.00u: Verder gedaald na stijgende wig

9 feb 13.00u: Gezakt naar 76,4% Fibonacci grens

9 feb 14.00u: Met de S&P500 futures mee omhoog

9 feb 14.30u: Omhoog door akkoord in Griekenland

9 feb 15.00u: AEX gedaald vanaf weerstand 327,4

9 feb 16.00u: Poging om te stijgen niet geslaagd

9 feb 17.00u: Gedaald naar bodem van vanmiddag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven