ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080212

  • Het Damrak startte de dag met een stijging waarmee in de daggrafiek lijn r' werd bereikt. Deze lijn bleek een weerstandslijn te zijn, want de AEX is uiteindelijk met een klein verlies van 0,2% de dag uit gegaan. Dit verloop houdt in dat we de wig r-r' serieus moeten gaan nemen. Gewoonlijk volgt er bij dit patroon een uitbraak naar beneden, deze wig ontwikkelt zich namelijk in de laatste fase van een stijging. We doen er dus goed aan te volgen wat de bewegingen ten opzichte van lijn r worden, dit in verband met een eventuele uitbraak naar beneden.

  • Zou de index morgen alsnog naar boven uit de wig breken dan verandert het beeld, de beursgraadmeter stijgt dan verder naar 329,2, het 61,8% niveau uit de weekgrafiek in mijn slotanalyse van afgelopen vrijdag. 

AEX daggrafiek BB 080212

  • Kijk ik naar de Bollinger Bands dan is er nog geen man overboord. Er is een fraaie stijgende trend die intact is zolang we boven de middellijn koersen. Baseer ik me puur op deze indicator dan kunnen we nog best verder stijgen.

AEX uurgrafiek 080212

  • Het beeld in de uurgrafiek is negatiever. We verlieten vanmorgen namelijk de rechthoek tussen 323,8 en 326,3, maar keerden in het laatste uur terug binnen het patroon. De bovenkant van de rechthoek behoorde steun te worden, nu dat niet is gebeurd moeten we rekening houden met een eventuele daling.

  • In de grafiek staan Fibonacci lijnen over de stijging 323,6 - 328. We zijn net boven het 61,8% niveau gesloten, dat ligt rond 325,3. Zouden we er doorheen zakken dan keren we terug naar 323,8, een grens waar we eventueel ook onder zouden kunnen geraken. Zolang we daarentegen boven het 61,8% niveau rond 325,3 koersen kan er nog een stijging in het vat zitten. Het is immers een potentieel steunniveau.

AEX kwartiergrafiek 080212

  • Komt het morgen van een stijging dan kan er mogelijkerwijs opnieuw weerstand gevonden worden rond 326,3, 326,8 en de laatste top 327,5. Dit zijn punten waar dan een nieuwe korte termijn top kan komen te staan. Zou 327,5 uitgenomen worden dan gaat de AEX naar 328 of hoger. De index doet in de daggrafiek dan een uitbraakpoging naar boven uit de wig r-r'.
  • Een daling onder 325,3 zou ons terug doen keren naar de stippellijn rond 323,8 of lager.

Resumerend: 

De wig r-r' blijkt een serieuze rol te gaan spelen in ons koersverloop, iets dat ik gisterenavond niet durfde te voorspellen. Ik ben te voorzichtig geweest, want het patroon is bij een stijging intact gebleven. Dit wil zeggen dat we dienen te gaan kijken hoe het verloop ten opzichte van de onderkant lijn r eruit gaat zien, dit in verband met de uitbraak naar beneden die gebruikelijk is bij dit patroon. De deur naar boven is echter nog niet dicht, want er kan nog steun liggen bij het 61,8% niveau 325,3 in de uurgrafiek. Maken we daar een bodem dan kan de beursindex toch weer oplopen. Weerstand kan er bij een stijging zijn rond 326,3, 326,8 en 327,5. Zouden we daar geen top maken, maar de grenzen uitnemen dan keren we terug naar 328 voor een aanval op de bovenzijde lijn r' van de wig in de daggrafiek. Een doorbraak zou dit patroon onbruikbaar maken en ons een vervolg naar 329,2 brengen. Dalen we daarentegen onder het 61,8% niveau 325,3 in de uurgrafiek dan gaan we naar 323,8 of lager. De kans daarop is gezien de terugkeer in de vanochtend met een uitbraak afgeronde rechthoek groot, al hangt alles natuurlijk af van het Griekse eindspel.

En dan nog dit...

De Nasdaq is sinds half december sterk geklommen, maar heeft weerstand ontmoet waar de index tot dusverre niet mee af heeft kunnen rekenen. We werpen een blik op de daggrafiek.

  • De Nasdaq zit als het ware opgesloten tussen steun rond 2888 en weerstand van lijn h. De grens 2888 is het hoogste punt van 2011, die horde werd vorige week vrijdag met een gap genomen. Het niveau functioneert sindsdien als steunniveau. Lijn h is de onderste lijn van een grote wig waar de index vorig jaar augustus naar beneden uitbrak. De lijn wordt nu voor een tweede keer getest en de markt is er tot dusverre niet in geslaagd om de Nasdaq door deze lijn te krijgen. Het wachten is op een doorbraak door lijn h of een daling onder 2888. Het eerste zou een vervolg naar bovenkant van het kanaal geven waarin de index zich sinds december bevindt, het tweede een gang naar de onderkant ervan. Onder de grafiek ziet u een indicator, namelijk de RSI. Deze staat erg hoog, wat topvorming tot de meest aannemelijk ontwikkeling maakt. De opwaartse trend is in ieder geval intact zolang de Nasdaq zich binnen het kanaal handhaaft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 8 feb 2012, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 feb 09.15u: Met gap door twee grenzen heen

8 feb 10.00u: Markt probeert doorbraak te maken

8 feb 11.00u: Bovenkant wig daggrafiek weerstand

8 feb 12.00u: Vlag ter hoogte van bovenkant gap

Uitbraak naar boven euro (analyse Valutaplaza)

8 feb 13.00u: Geen daling gevolgd op vlag in AEX

8 feb 14.00u: Weer steun rond bovenkant van gap

8 feb 15.00u: Nog steeds verkoopdruk AEX-index

8 feb 16.00u: Gap van vanmorgen vrijwel gesloten

8 feb 17.00u: AEX aan einde dag toch weer omlaag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven