ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070212

 • De bearish harami van gisteren is dankzij een hoger slot niet bevestigd als toppatroon, net als afgelopen vrijdag gebeurde. Dat wil zeggen dat de beursindex verder zou kunnen stijgen. Uiteraard moet hiervoor dan wel de top rond 326,3 van afgelopen vrijdag en de stippellijn rond 326,9 uitgenomen worden. Vindt een doorbraak door deze grenzen plaats dan gaat de index zoals ik u jongstleden vrijdag in mijn slotanalyse toonde naar het niet in deze daggrafiek getekende 61,8% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,4 rond 329,2.

 • Er is echter nog wel ťťn lijn waar we dan rekening mee moeten houden, die ziet u hieronder in een extra daggrafiek die ik heb geplaatst.

AEX daggrafiek 070212

 • In deze grafiek ziet u de lijnen r en r' die samen een wig vormen. Ik heb gewacht met het tekenen van deze lijnen, met name omdat ik eerst wilde weten of de candle van afgelopen vrijdag een top zou worden. Dat zou lijn r' namelijk meer kracht hebben gegeven. Omdat de lijn in het geval van een stijging echter weerstand op zou kunnen leveren heb ik hem vandaag toch maar getekend. Gaat de index omhoog dan zal ik controleren of lijn r', die morgen rond 327,7 ligt, doorbroken wordt.

 • Een wig is normaliter een voorbode voor een daling, het is de laatste fase van een stijging. Ik wil bij de manier waarop de aandelenmarkten momenteel echter bestuurd worden met behulp van immer stijgende S&P500 futures waken voor het wekken van de verwachting dat we zouden gaan dalen. Zolang er geen uitbraak naar beneden staat kan lijn r' onder de gegeven omstandigheden best naar boven doorbroken worden en de wig geen rol meer spelen. Gewoonlijk zou je bij dit patroon een daling krijgen, maar ik durf er op dit moment geen eed op te leggen dat we daadwerkelijk naar beneden uitbreken. Het koersverloop is me daarvoor te gekunsteld.

 • Kijk ik bovendien naar de volgende twee grafieken dan zie ik daar aanleiding in om juist van een vervolg naar boven uit te gaan. We gaan eerst naar de daggrafiek met Bollinger Bands.

AEX daggrafiek BB 070212

 • De AEX koerst in het bovenste deel van de Bollinger Bands en dat maakt de huidige beweging tot een opwaartse trend. Een trend blijft de trend tot het tegendeel bewezen is en dat zou pas bij een daling onder de middellijn het geval zijn. Ik moet op grond van deze indicator de weg omhoog open houden als optie. Dat moet ik ook aan de hand van de volgende grafiek, de uurgrafiek.

AEX uurgrafiek 070212

 • Er staat hier een zijwaartse beweging tussen de stippellijn op 323,8 en die op 326,3. Het is een zogenaamde rechthoek en dat is een voortzettingspatroon dat ons vertelt dat we rekening moeten houden met een vervolg naar boven. Breken we naar boven door 326,3 dan is dat vervolg er. Er laat zich dan een doel berekenen van ongeveer 328,9. Dat ligt niet ver onder de grens 329,2 die ik als doel noemde in het geval van een stijging boven 326,3 en 326,9, wat de verwachting rechtvaardigt dat we bij een doorbraak door 326,3 naar 329,2 zouden gaan. 

 • Het is gezien de wig in de tweede grafiek op deze pagina vervolgens wel zaak om te verifiŽren dat we door 327,7 breken, dus naar boven door lijn r' in die grafiek breken.

 • Verlaten we de rechthoek echter door een daling onder 323,8 aan de onderzijde dan geeft dat een doel dat in de buurt van de bodem 321,5 ligt die afgelopen vrijdagmiddag ontstond. Die bodem neem ik dan als doel, waarbij ik onderweg controleer of we door 323,1 en 322,5 zakken.

AEX kwartiergrafiek 070212

 • Kijkt u naar de candles die vanaf 16.30u zijn gevormd in de kwartiergrafiek dan wordt u duidelijk waar de aandelenmarkt op aanstuurt. Het kan in de ogen van de markt niets anders worden dan een uitbraak naar boven door 326,3. We gaan morgen kijken of de late kopers dit juist hebben ingeschat.

Resumerend: 

We bevinden ons in een fase waarin er geen toppatroon meer wordt bevestigd. Het tegendeel is het geval, de markt stuurt zonder meer aan op een vervolg naar boven. Aan dat vervolg wordt vorm gegeven zodra we door 326,3 breken, want dat zou de afsluiting van de rechthoek in de uurgrafiek en een voortzetting naar 329,2 betekenen. Is dit het scenario dat zich ontrolt dan controleer ik in verband met de wig in de tweede daggrafiek nog wel wat de ontwikkeling rond 327,7 is. Er is daar namelijk een kans op weerstand. Normaal gesproken zouden we bij een wig als deze een daling krijgen en zou ik zonder meer van een naar beneden gericht vervolg uitgaan. Daar durf ik onder de huidige omstandigheden waarin we geregeerd worden door kopers van S&P500 futures die nooit verzaken echter niet op te rekenen. Ik let uiteraard wel op de mogelijkheid, dat doe ik aan de hand van de ontwikkelingen ten opzichte van de grens 323,8. Zouden we daar naar beneden doorheen breken dan gaat de AEX naar 321,5, waarbij het onderweg nog wel zaak is na te gaan of we door de niveaus 323,1 en 322,5 zakken.

En dan nog dit...

Tegenwoordig schrijf ik iedere woensdag een analyse van de euro tegenover de dollar, maar daar wil ik vanavond al een beetje op vooruitlopen. De euro is vanaf 14.30u namelijk vlotjes gestegen van $1,312 naar $1,326 om 19.00u vanavond.

 • De stijging houdt in dat partijen op de valutamarkt aan het proberen zijn onze munt door de top te krijgen die eind vorige maand in de buurt van het 38,2% Fibonacci niveau $1,325 ontstond. De munt is gewild in de Verenigde Staten. De situatie in Griekenland boezemt Amerikaanse beleggers kennelijk geen enkele angst in, wat ook te zien is aan de Amerikaanse aandelenmarkten die na een negatieve start inmiddels allemaal een kleine winst te zien geven. De stemming is opperbest in de VS, er wordt nog altijd onbezorgd gekocht. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 7 feb 2012, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 feb 09.15u: Valse uitbraak en dubbele top 326,3

Is daghandel wel iets voor u? (column Beursplaza)

7 feb 10.00u: AEX blijven liggen bij slot van gisteren

7 feb 11.00u: Index na uitbraak toch weer omhoog

7 feb 12.00u: Markt blijft nog optimistisch gestemd

7 feb 13.00u: Nog weinig reactie op Duits cijfer

7 feb 14.00u: Vlag in wording in de kwartiergrafiek

7 feb 15.00u: Vreemd koersverloop rond patroon

7 feb 16.00u: AEX na opening VS weer onder druk

7 feb 17.00u: Omhoog in navolging van beurzen VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven