ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 201212

  • De aanhouder wint, dat gezegde gaat vandaag op voor onze aandelenmarkt. Kopende partijen zijn vanaf vorige week woensdag aan het proberen geweest de AEX boven lijn j te krijgen, vandaag zijn zij daar dan uiteindelijk in geslaagd. Er moet heel wat geld in deze pogingen zijn gaan zitten, ondanks het al maanden lage volume. Het mocht kennelijk wat kosten. Het zal mij benieuwen wat hier in januari, als er geen bonus- of expiratiebelangen meer spelen, nog van over blijft.

  • In technische zin is het beeld echter eenduidig. De omgekeerde driehoek w-w' geeft een koersdoel van 359 punten. Dit patroon en doel blijven geldig zolang de index boven lijn w' blijft die u op 339,4 ziet. Lijn j en het 76,4% Fibonacci niveau 346,4 zijn uitgenomen, de enige resterende barričre is de stippellijn rond 347. Hier ontstond in juli 2011 een top, waardoor er dit jaar wederom een kans is op topvorming. Zou deze grens echter uitgenomen worden dan ligt de weg naar 359 open.

  • De laatste bodem lag rond 342,5, die grens moet worden gezien als potentieel steunniveau. Naar lijn w' keren we alleen terug mocht de beursgraadmeter onder dit niveau geraken.

AEX daggrafiek BB 201212

  • De stijgende trend in de daggrafiek met Bollinger Bands bleef bij de winst van vandaag (0,4%) uiteraard intact, want de AEX koerst ver boven de middellijn. Hier kan theoretisch een vervolg naar de bovenste lijn van deze indicator aan gegeven worden.

AEX uurgrafiek 201212

  • U ziet in de uurgrafiek dat we met het hoogste punt 346,86 het niveau 347 dat ik bij de daggrafiek noemde vrijwel hebben bereikt. We dienen met eventuele topvorming rekening te houden, want dit verschil is in lange termijn perspectief verwaarloosbaar. Die topvorming zouden we hebben indien de aandelenindex naar beneden uit het kanaal m-m' breekt dat ik in de grafiek heb getekend.

AEX kwartiergrafiek 201212

  • De kwartiergrafiek leert ons dat de aandelengraadmeter niet ver van de bovenkant van het kanaal is gesloten. Hier spreekt uit dat beleggers een voortzetting naar boven voorzien. Die voortzetting zou er komen als de grens 347 doorbroken wordt. Een concreet doel voor de korte termijn kan ik u dan niet noemen, voor de wat langere termijn zou dat zoals u heeft kunnen lezen 359 worden. Wordt 347 doorbroken dan wordt het een zaak van wachten op een patroon dat op topvorming wijst. Waar dat zou kunnen ontstaan laat zich niet zeggen.
  • Er kan bij een eventuele daling steun liggen bij 346, lijn m en rond 345,4. Alleen een daling onder 345,4 zou dus topvorming betekenen. 

Resumerend: 

De kogel is door de kerk, lijn j is doorbroken en de enige grens die ons nog afhoudt van een vervolg richting 359 is de stippellijn rond 347 in de grafieken. Breken we door die grens dan zullen we niet meteen een stijging naar 359 krijgen, onderweg wordt het een kwestie van wachten op een toppatroon, om zo de eerste top die dan ergens tussen 347 en 359 volgt te ontwaren. Het is echter ook mogelijk dat we topvorming krijgen rond de vrijwel bereikte grens 347. Topvorming doet zich voor als we door lijn m en 345,4 zakken. Een dergelijke ontwikkeling zou de laatste bodem rond 342,5 uit de daggrafiek belangrijk maken, dit omdat een eventuele daling daaronder naar ik veronderstel een terugkeer naar lijn w' op 339,4 zou inhouden. Zou het van een daling naar 339,4 komen dan moet de AEX daar absoluut boven blijven wil de markt het patroon w-w' en het daarbij behorende doel 359 geldig houden.

En dan nog dit...

SBM Offshore kwam vanmorgen met een winstwaarschuwing en de melding van een aandelenemissie. Het bedrijf stopt het project Yme bij Noorwegen, neemt het verlies en sluit een schikking met de opdrachtgever. Het bedrijf zal hierdoor dit jaar een nettoverlies van €100 miljoen lijden. De emissie betreft twee onderhandse plaatsingen bij HAL van elk 10%. Het gevolg van dit nieuws was dat het aandeel vandaag met 18,5% steeg. Een stijging van deze grootte bij zulk slecht nieuws is een unicum. Je zou een daling met een dergelijk percentage verwachten. Ik heb er geen verklaring voor, anders dan dat de markt het als positief ziet dat HAL de aandelen afneemt en het bedrijf op die manier van extra geld voorziet. Het is een magere reden, maar ik heb niets beters.

  • Er is een technische reden waarmee in ieder geval een deel van de stijging kan worden verklaard. Het aandeel bevond zich in een dalende trend, namelijk onder de dalende trendlijn y. De stijging zal partijen die een daling verwachtten gedwongen hebben hun shortposities te sluiten, waarmee die partijen onbedoeld zullen hebben bijgedragen aan de mate van stijgen. Dit effect heet een short squeeze
  • Het meest opvallende effect van het verloop is het ontstaan van een tweede gap, dit keer naar boven. Het staat tegenover het gap dat recent naar beneden ontstond, waardoor er een groep van 25 candles geďsoleerd van de rest is komen te staan. Ze vormen als het ware een eiland, daarom wordt het op deze wijze gevormde patroon een island reversal pattern oftewel eiland omkeerpatroon genoemd. Dit is een maar zelden voorkomend patroon, we zullen daarom moeten gaan kijken of het gap van vandaag de komende tijd niet alsnog gesloten wordt. Ik acht de kans daarop aanwezig. Zou het gap daarentegen open blijven dan is dit een krachtig teken van bodemvorming.
  • Lijn y en de Fibonacci niveaus spelen geen rol meer, waarmee alleen nog de grenzen €11,75 en €12,40 als weerstandsniveaus relevant zijn. Worden die grenzen uitgenomen dan is er pas echt sprake van bodemvorming op de lange termijn. Op dit moment is het ondanks de stijging dus nog even afwachten of deze exorbitante wisseling in sentiment beklijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 20 dec 2012, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 dec 09.15u: Fractie lagere opening beursindex

20 dec 10.00u: Slechte cijfers, gewoon omhoog

20 dec 11.00u: AEX boven de top van gisteren

20 dec 12.00u: Beursgraadmeter stijgt nog steeds

20 dec 13.00u: Bijna bij het 76,4% Fibonacci niveau

20 dec 14.00u: Fibonacci niveau 346,4 is bereikt

20 dec 15.00u: Verder gestegen op groeicijfer VS

TomTom: Vervolg omlaag tot nog toe afgewend

20 dec 16.00u: AEX-index naar beneden uit kanaal

20 dec 17.00u: Index is weer wat verder gestegen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven