ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 031212

  • Slim opererende partijen, die bij elke weerstandsgrens die opdoemde extra koopopdrachten in de markt legden, zorgden vandaag aanvankelijk voor een fikse stijging. De AEX kwam boven lijn w' en zelfs boven het hoogste punt 340,2 van het jaar dat in september werd bereikt. Hoe handig er echter ook werd geopereerd, het mocht uiteindelijk niet baten. De Amerikaanse beurzen haalden ons namelijk omlaag. De kopers van de ochtend moesten vanmiddag snel weer uit de markt en dat bracht in de middag een vlotte daling. Tja, stijgen op alleen handig handelen is niet genoeg. Er moet meer achter een stijging zitten om deze levensvatbaar te maken en houden.

  • Het verloop bracht ons in de daggrafiek een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. We dienen morgen te volgen of deze candle bevestigd wordt als top. Is dat het geval dan gaan we een correctieve beweging in.

  • Of we een correctie krijgen is ook afhankelijk van het koersverloop ten opzichte van lijn o, de onderste lijn van het stijgend kanaal o-o' in deze grafiek. Deze lijn loopt morgen ter hoogte van ons slot. Blijven we boven de lijn dan komt er een volgende aanval op de toppen van dit jaar, komen we onder lijn o dan komt er een correctie. Dat laatste zou zo langzamerhand wel eens gezond zijn overigens. We hebben immers al een lange opmars achter ons.

AEX daggrafiek BB 031212

  • Het bovenste punt van de candle van vandaag staat bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is in potentie een weerstandslijn, waardoor we rekening dienen te houden met een neerwaarts vervolg in de richting van de middellijn.

AEX uurgrafiek 031212

  • De AEX staat met de laatste candle precies op lijn o. Ik veronderstelde in mijn laatste update dat deze lijn in de uur- en kwartiergrafiek geen rol zou spelen, want de ligging wijkt iets af van die in de daggrafiek. De lijn bleek in deze grafieken echter wel steun te vormen. Morgen kijk ik dus meteen bij de opening wat de ontwikkeling wordt ten opzichte van deze lijn, want dat is bepalend voor de vervolgbeweging. Blijft de AEX boven lijn o dan stijgen we verder, mogelijke weerstandsniveaus breng ik bij de kwartiergrafiek aan de orde.

  • Bij deze uurgrafiek wil ik met name naar een mogelijk doel kijken voor het geval de beursgraadmeter door lijn o en het steunniveau 336,5 zakt. Doet die ontwikkeling zich voor dan wordt 332,5 mijn doel, dat ik heb bepaald door het koersverloop boven de stippellijn rond 336,5 om te klappen naar beneden. Ik controleer dan uiteraard wel of er eventueel steun ligt rond 335,7 of 334,5, de contouren van het gap van afgelopen donderdag.

AEX kwartiergrafiek 031212

  • Loopt de index morgen op dan blijft lijn o intact als steunlijn. Mogelijke weerstandsniveaus zijn dan achtereenvolgens de Fibonacci niveaus rond 337,6 (23,6%), 338,2 (38,2%), 338,6 (50%) en 339 (61,8%). Zouden deze grenzen doorbroken worden dan krijgen we wederom te maken met de stippellijnen rond 339,4 en 340,2.

Resumerend: 

Het Damrak deed vandaag een poging haar hoofdgraadmeter door toppen uit november en september te brengen. Deze poging slaagde uiteindelijk niet en resulteerde in een inverted hammer. Dit is een potentieel toppatroon en ik houd dan ook rekening met een daling. Ik let daartoe op het verloop ten opzichte van lijn o en de stippellijn door bodems rond 336,5 in de uurgrafiek. Zakt de AEX daar doorheen dan wordt 332,5 mijn koersdoel, met de kanttekening dat ik rond 335,7 en 334,5 kijk of er eventueel toch nog steun ligt. De daling gaat niet door indien de index boven lijn o blijft, dat betekent immers handhaving van de opwaartse trend. PotentiŽle weerstandsniveaus aan de hand waarvan ik in dat scenario verder kijk zijn 337,6, 338,2, 338,6, 339, 339,4 en 340,2.

En dan nog dit...

Er was niet alleen in Amsterdam een poging om de index door eerder gevormde toppen te laten breken, maar ook in Frankfurt. Niet verwonderlijk, alle beurzen hangen door gemeenschappelijke noteringen en de overkoepelende Eurostoxx derivaten als het ware met elastiek aan elkaar. Ze bewegen in grote lijnen gelijk. Laten we kijken naar de DAX.

  • De Duitse poging om door te stoten naar boven is niet gelukt doordat Europa werd teruggefloten vanuit de VS. Er werd een inverted hammer gevormd, waardoor ook onze oosterburen te maken hebben met een potentiŽle top. Morgen moet duidelijk worden of deze top bevestigd wordt, dat is het geval als er een rode candle op volgt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 3 dec 2012, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 dec 09.15u: Hogere opening laatste beursmaand

3 dec 10.00u: Vlag met de punt bij 61,8% niveau

3 dec 11.00u: Weerstand bij 61,8% Fibonacci grens

3 dec 12.00u: Fibonacci niveau 338,4 is uitgenomen

3 dec 13.00u: Doorbraak gecreŽerd tijdens de lunch

3 dec 14.00u: AEX bereikte septembertop 340,2

3 dec 15.00u: Iets teruggevallen naar grens 339,4

Goede novembermaand beurzen (column beursplaza)

3 dec 16.00u: Helft van de stijging teruggedraaid

3 dec 17.00u: De beursgraadmeter is terug bij af

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven