ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280812

  • Het slot van vandaag lag 0,9% onder dat van gisteren en dat is een ontwikkeling waarmee de gehele winst van gisteren verdwenen is. Normaal gesproken zou lijn x gisteren weerstand hebben gevormd, de AEX zou vanaf die lijn weer zijn gaan dalen. Dat gebeurde niet, de beursindex brak door de lijn. Nu is er toch nog een daling en is het net alsof de terugkeer boven lijn x er niet is geweest. Zou de zaak zich toch aan het normaliseren zijn? Ik hoop het, want het zou de voorspelbaarheid van het koersverloop ten goede komen.

  • Het laagste punt van vandaag was 328,5. Een eventuele daling daaronder zou van de bodem van afgelopen vrijdag 327,2 een cruciaal niveau maken. Mocht het namelijk van een daling onder die grens komen dan zou dat de voortzetting van de naar beneden gerichte correctie betekenen. Dat zou -voor wat het waard is- overigens de gebruikelijke ontwikkeling zijn na het koersverloop van vandaag.

  • Dat neemt niet weg dat ik ook rekening blijf houden met de mogelijkheid van een stijging. De S&P500 futures, altijd weer het instrument waarmee men herstel bewerkstelligt, stijgen namelijk weer nu ik deze pagina aan het schrijven ben. Het zou als ik sec naar de AEX kijk niet logisch zijn als we zouden stijgen, maar ik kan dat op grond van deze ontwikkeling niet uitsluiten. Het hoogste punt van de dag was 330,7. Mochten we daar boven komen dan wil dat zeggen dat de markt toch weer een poging doet om een opwaartse beweging af te dwingen.

AEX daggrafiek BB 280812

  • Het zou vanuit de Bollinger Bands grafiek bezien echter evenmin logisch zijn als er een stijging zou volgen. De AEX is namelijk teruggekeerd onder de middellijn en daardoor ligt een daling naar de onderste lijn van deze indicator meer voor de hand dan een beweging omhoog.

AEX uurgrafiek 280812

  • De markt heeft zich vanmiddag evenwel letterlijk vastgeklampt aan de laatste strohalm, het laatste Fibonacci waar nog een bodem kon worden gerealiseerd. Het betreft het 76,4% niveau, een grens waar je normaliter geen bodem ziet. Zakken we door 328,5 dan blijft deze bodem niet staan en gaan we naar 327,2 of lager. Vanuit de huidige stand, een positie boven het 76,4% niveau, kan er echter nog een beweging omhoog worden ingezet.

AEX kwartiergrafiek 280812

  • De kwartiergrafiek tenslotte toont ons de driehoek a-a', waarmee de markt de daling als het ware heeft uitgesteld. De voorlaatste candle waarmee de onderkant werd gerealiseerd kwam met name tot stand door een beweging van 329 naar 329,4 die plaats vond van 17.29u tot 17.30u. Eťn dikke order in een markt met laag volume moet voldoende zijn geweest om dit te realiseren. De vraag is wat deze actie waard is, dat zullen we morgenochtend leren. Breekt de aandelengraadmeter naar beneden uit de driehoek dan betekent dat de voortzetting van de daling naar 327,2 of eventueel lager. 
  • Verlaat de index de driehoek aan de bovenzijde dan wordt het anders. Dat wil dan namelijk zeggen dat de markt toch weer een herstelbeweging nastreeft. Belangrijk is dan de top 330,7 van vanmorgen, andere mogelijke weerstandsniveaus krijgt u dan van me in mijn updates.

Resumerend: 

De aandelenmarkt heeft de winst van gisteren verspeeld, waardoor in feite de normale situatie is hersteld. Normaal zou het namelijk zijn geweest als lijn x in de daggrafiek weerstand had gevormd, waarop de graadmeter dan verder zou zijn gedaald. Hoewel lijn x geen weerstand vormde volgde vandaag toch een daling, waardoor het beeld feitelijk weer is zoals te doen gebruikelijk. Technisch ligt het nu het meest voor de hand als we verder dalen. Belangrijk in dit kader zijn de driehoek a-a' in de kwartiergrafiek en de bodem rond 328,6 bij het 76,4% niveau in de uurgrafiek. Breekt de AEX-index naar beneden uit de driehoek en volgt een daling onder 328,5 dan gaat de index naar 327,2 of lager. Een uitbraak naar boven uit de driehoek a-a' zou de boel echter weer op losse schroeven zetten, met name als daarop een stijging boven 330,7 zou volgen. Dat zou ons namelijk zeggen dat de markt toch nog de ambitie heeft om een stijging te realiseren.

En dan nog dit...

De Amerikaanse markt is zoals ik vertelde opnieuw aan het proberen de indices naar boven te krijgen, de S&P500 futures die ik daartoe volg zijn na ons slot namelijk licht gestegen. Waar het nu met name om gaat is om de ontwikkeling ten opzichte van de candle van gisteren in de S&P500 index.

  • Die candle is een inverted hammer, ontstaan volgend op de stijging vanaf het 38,2% niveau net onder 1400 punten. Een stijging vanaf een 38,2% niveau betekent meestal een voortzetting naar boven, maar een inverted hammer is een potentieel toppatroon. Het is vandaag de vraag of deze candle bevestigd wordt als top, wat het geval zou zijn als er vanavond een daling op de borden komt. Dat is tot dusverre niet het geval en het is dus nog onzeker wat de waarde is van de candle van gisteren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 28 aug 2012, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 aug 09.15u: Markt is dag met daling begonnen

28 aug 10.00u: Korte termijn bodem rond 329,5

28 aug 11.00u: Driehoek in wording in AEX-index

28 aug 12.00u: Driehoek over in potentiŽle vlag

28 aug 13.15u: Weer nieuwe lijn getekend in grafiek

28 aug 14.00u: AEX op onderkant vlag in wording

28 aug 15.00u: Vlag in kwartiergrafiek is afgerond

28 aug 16.15u: Steun rond 76,4% Fibonacci niveau

28 aug 17.00u: Gemengd nieuws, markt twijfelt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven