ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070812

  • De AEX sloot vandaag met een winst van 1,2% en boven lijn x'. Je kunt wel zeggen dat de aandelenmarkt de twijfels van gisteren van zich af heeft geworpen. Het slot lag bovendien ook nog eens op het hoogste punt van de dag, de koerswinst smaakt de markt naar meer.

  • Meer komt er als de beursindex boven lijn x' blijft. Deze lijn vinden we morgen in de buurt van 334,7. Zouden we niet boven lijn x' blijven dan kan er eventueel alsnog een daling optreden, ook dat is iets waar ik uiteraard op let.

  • Stijgt de aandelengraadmeter echter verder dan brengt dat de stippellijn rond 337,2 in beeld. Veel is er niet meer voor nodig om die lijn te bereiken, een stijging van nog geen 0,9% volstaat. Eťn dag als vandaag en het is gepiept.

AEX daggrafiek BB 070812

  • De beurs presteert getuige het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands ijzersterk. De bovenste lijn van deze indicator stijgt scherp en de AEX blijft voortdurend bij deze lijn. Dit is kenmerkend voor een krachtige opwaartse trend, een trend die morgen dan ook aan kan houden.

AEX uurgrafiek 070812

  • In de uurgrafiek ziet u de lijnen a en c. Lijn a tekende ik vanmiddag iets lager, maar ik heb de lijn verschoven opdat de lijn beter aansluit bij het koersverloop. Ik ga morgen kijken of lijn a doorbroken wordt of weerstand vormt. Is het eerste het geval dan volgt een gang naar 337,2, vormt de lijn daarentegen weerstand dan volg ik of lijn c wellicht het volgende doel wordt. 

AEX kwartiergrafiek 070812

  • De hoogste stand van de dag kwam in de slotveiling tot stand. Kopers staken tot het laatste moment geld in de markt, daarmee aangevend morgen hogere koersen te zien.

Resumerend: 

Het slot van vandaag lag 1,2% boven dat van gisteren en boven lijn x' in de daggrafiek. Met name dat laatste is bijzonder. Blijft de AEX-index morgen boven deze lijn die dan rond 334,7 ligt dan ligt een vervolg naar 337,2 in het verschiet. Dit wordt anders zou de aandelenmarktgraadmeter terugkeren onder de lijn, dan wordt het zien of er eventueel een top ontstaat. Ik richt mijn aandacht morgenochtend niet alleen eerst op het verloop ten opzichte van de grens 334,7, maar ook op de ontwikkeling ten aanzien van lijn a in uur- en kwartiergrafiek. Wordt deze lijn doorbroken en daarna 334,7 uitgenomen dan wordt het niveau 337,2 mijn doel. Blijft lijn a daar waar hij nu ligt daarentegen niet doorbroken dan kijk ik of dat wellicht een daling naar lijn c geeft. Ik ga dan uiteraard nog wel op zoek naar mogelijke steunniveaus, maar vind het prematuur om dat nu al te doen. De markt zit op dit moment immers op het spoor van een vervolg naar boven.

En dan nog dit...

Vanmorgen werd bekend dat de Duitse fabrieksorders met 1,7% zijn gedaald, waar een daling van 0,9% werd bereikt. De Duitse aandelenmarkt realiseerde desalniettemin een winst van 0,7%. Dat is wel een stuk minder dan de winst van 1,2% van onze markt, maar desalniettemin winst. De beurs heeft zich geheel los weten te koppelen van de economische werkelijkheid, er gelden andere wetten.

  • De DAX is naar boven door lijn d' gebroken die ik door drie voorgaande toppen heb getrokken. Het is een ongewone ontwikkeling, maar niets is nog gewoon momenteel. De index heeft alle relevante Fibonacci niveaus uitgenomen en het ziet er daarom naar uit dat de DAX de komende dagen terug gaat keren naar de top rond 7194, daar stuurt de Duitse markt momenteel althans op aan.
  • Tot slot moet me nog iets anders van het hart. Het betreft de manier waarop de winsten van de beurs de laatste dagen tot stand zijn gekomen en wat dit met me doet. Ik stel vast dat er zich na mijn terugkeer van mijn vakantie nog geen enkel patroon heeft voorgedaan waarop de koersontwikkeling volgde die er van oudsher op hoort te volgen. Het koersverloop ontwikkelt zich via nieuwe lijnen, in ieder geval niet meer zoals te doen gebruikelijk. De beurzen worden gestuurd door felle onverwachte opwaartse bewegingen van de Amerikaanse S&P500 futures, die zich zelfs voordoen op momenten dat er slecht nieuws is. Denk dan bijvoorbeeld aan de stijging die volgde op de Duitse fabrieksorders vanmorgen, maar er zijn legio voorbeelden. In onze markt vertaalt zich dat in dezelfde snelle stijgingen en het vrijwel ontbreken van neerwaartse bewegingen. Daar waar ze wel optreden wordt dit vliegensvlug rechtgezet. Dit heeft als gevolg dat de technieken uit mijn vakgebied daar waar het gaat om patronen die op een neerwaartse beweging wijzen absoluut onbruikbaar zijn geworden. Vlaggen, wiggen, hoofd en schouders patronen, weerstandsniveaus, weerstandslijnen, toppatronen, het laat zich momenteel niet gebruiken. Dit betekent in de praktijk dat ik over geen enkel instrument nog met enig vertrouwen kan schrijven, in de wetenschap dat de kans groot is dat het teniet wordt gedaan. Ik heb daar veel moeite mee, dat proeft u vast in de toon van mijn updates. Het plezier bij het schrijven van de updates vergaat me als ik zie hoe onnatuurlijk het koersverloop momenteel is. Ik ben bovendien een perfectionist en blijf naar mijn gevoel in gebreke. Klinkt er dus irritatie of cynisme door in mijn updates dan is dit de achtergrond. Ik hoop maar dat we snel weer een natuurlijk koersverloop krijgen waarin zowel op- als neergaande bewegingen voorkomen, dan kan ik weer gewoon lekker werken. Dat wilde ik even kwijt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 7 aug 2012, 20.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 aug 09.15u: Snel steun gevonden rond 329,5

7 aug 10.00u: Kopers openden meteen de aanval

7 aug 11.00u: AEX is gedaald naar 38,2% niveau

Imtech: Twee lijnen zijn bepalend voor het vervolg

7 aug 12.00u: AEX verder gedaald naar 61,8% grens

7 aug 13.00u: Indices omhoog na tegenvallend cijfer

7 aug 14.00u: AEX in richting van top van vanmorgen

7 aug 15.00u: Index is naar boven uit wig gebroken

7 aug 16.00u: Nogmaals een aanval op grens 333,8

7 aug 17.00u: Toppatroon, waarde niet te schatten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven