ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 060812

 • Het was met een potentiŽle vlag en een mogelijk hoofd en schouders patroon in de intraday grafieken van de AEX een bevreemdend koersverloop vandaag in Amsterdam. Beide patronen wezen op een daling, maar werden door een niet bij de formatie horende stijging niet afgerond. Als ik moet raden naar een oorzaak is het dat computerprogramma's deze patronen inmiddels onderkennen en de afronding ervan dientengevolge weten te voorkomen. Gelukkig zijn de vlag en het hoofd en schouders patroon niet altijd eenvoudig herkenbaar, dat geeft nog hoop dat deze patronen behouden kunnen blijven voor de technische analyse. Aan de basis van de beweging omhoog stonden overigens weer de Amerikaanse futures. Bij die derivaten is de wijze van opereren bijzonder eenvoudig, zo af en toe is er op de meest onverwachte momenten een koopgolf waardoor die futures plots scherp stijgen en een short squeeze ontstaat.

 • De AEX heeft gedurende de dag zowel hoger als lager gestaan, maar sloot ongeveer in het midden van de candle ter hoogte van de opening van vanmorgen. Dit wijst op twijfel en betekent dat er morgen zowel een stijging als een daling zou kunnen komen.

 • Het hoogste punt lag rond 332,2. Komt de index daarboven dan gaat zij naar lijn x' die morgen rond 333,8 ligt. Een eventuele doorbraak naar boven door die lijn zou een vervolg naar 337,2 inhouden.

 • Het laagste punt was -afgerond naar boven- 328,2. Een daling daaronder zou betekenen dat we een correctie krijgen op de candle van afgelopen vrijdag.

AEX daggrafiek BB 060812

 • De candle van vandaag staat tegen de bovenzijde van de Bollinger Bands. Die bovenste lijn stijgt scherp en deze combinatie van feiten maakt dat we kunnen spreken over een sterke opwaartse trend. Het is in dit opzicht heel wel mogelijk dat we morgen alsnog verder naar boven gaan.

AEX uurgrafiek 060812

 • In de uurgrafiek ziet u dat er vandaag een wig werd afgerond. Ik koos de letters y en y' voor dit patroon en hoop dat dit geen verwarring bij u heeft veroorzaakt. De letter y gebruikte ik afgelopen vrijdag namelijk al voor een andere lijn en ik had dus een andere letter moeten kiezen.

 • De AEX is na de uitbraak uit de wig na enig talmen een correctie in gegaan. Ik heb daarom Fibonacci lijnen geplaatst over de stijging 328,2 - 332,2. Er zijn nog twee Fibonacci niveaus waar steun gevonden kan worden, dat zijn het vanmiddag bereikte 50% niveau rond 330,2 en het 61,8% niveau 329,7. Beide grenzen zijn niveaus weer eventueel een bodem kan ontstaan, wat inhoudt dat de AEX-index morgen eventueel al meteen op zou kunnen lopen.

 • Een ander potentieel steunniveau is de stippellijn rond 329,5, dit vanwege het feit dat de lijn eerder als weerstandslijn diende. Ook daar kan net als bij 330,2 of 329,7 eventueel een bodem volgen.

AEX kwartiergrafiek 060812

 • De kwartiergrafiek leert ons dat er een daling naar 328,2 of lager zou volgen mochten de grenzen 330,2, 329,7 of 329,5 geen steun geven aan een dalende index.
 • Zou de index stijgen dan kan er nog weerstand zijn bij de stippellijn rond 331,4, eenmaal daarboven zouden we een opwaarts vervolg naar 332,2 of hoger krijgen.

Resumerend: 

De candle van vandaag in de daggrafiek vormt door het kleine lichaam in het midden ervan een teken dat er twijfels zijn in de markt. Die twijfels kan men maar op twee manieren van zich afschudden, namelijk door een stijging boven 332,2 of een daling onder 328,2. Een beweging tot boven 331,4 zou de AEX naar 332,2 of hoger doen oplopen. Zou de graadmeter door 332,2 breken dan wordt lijn x' in de daggrafiek rond 333,8. Die lijn zal normaal gesproken weerstand vormen, wordt hij echter doorbroken dan volgt een opmars naar 337,2. Steun kan er zijn rond 330,2, 329,9 of 329,7. Naar 328,2 of lager gaat de index alleen na een daling onder deze drie grenzen. Een eventuele daling onder 328,2 zou een verdergaande correctie op de candle van afgelopen vrijdag in de daggrafiek betekenen.

En dan nog dit...

Kijk ik naar de Europese indices die ik volg dan stel ik vast dat AEX, BEL20, CAC40, DAX en FTST100 ieder ruim boven hun 61,8% niveau van de voorgaande daling staan. Er is echter ťťn index waarvoor dat nog niet het geval is en die index is nog belangrijk ook.

 • U ziet de daggrafiek van de Eurostoxx50, de overkoepelende index waaronder Europa's vijftig grootste aandelen vallen. Deze index bereikte vandaag het 61,8% niveau. Dit brengt me tot de conclusie dat de stijgingen in Europa voor een aanzienlijk deel gedragen worden door kleinere aandelen, niet door de grote. Ik heb geen oorzaak kunnen bedenken. Feit is dat er een top zou kunnen ontstaan bij het 61,8% niveau in deze grafiek. Zou dat gebeuren dan komt er bij de grafieken van de genoemde indices ook topvorming, dit in weerwil van het feit dat zij hun belangrijke grens al uitgenomen hebben. De vraag die morgen of de dagen erna gaat wordt beantwoord is of het beeld in de bovenstaande grafiek het zwaarst telt of dat in de grafieken van de genoemde indices. In het eerste geval komt er topvorming in alle grafieken, in het tweede geval is de Eurostoxx50 gewoon wat later en volgt de index de overige indices alsnog naar boven. Dit maakt de komende dag(en) nu alvast tot boeiende dag(en). -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 6 aug 2012, 20.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 aug 09.15u: AEX door steunlijn van vrijdag

6 aug 10.00u: Beursindex gedaald naar 23,6% grens

6 aug 11.00u: Ongebruikelijke uitbraak uit een vlag

6 aug 12.00u: AEX heeft top van donderdag bereikt

6 aug 13.00u: Vloertje gelegd onder AEX rond 331

Koppel advies los van banken (column beursplaza)

6 aug 14.00u: AEX vanaf vloertje door top 331,4

6 aug 15.00u: Beursgraadmeter op onderkant wig

6 aug 16.00u: Onderkant wig na uitbraak getest

6 aug 17.15u: Laatste bodem bij 331,1 doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven