ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 030812

 • Negen groene candles achter elkaar, dat zie je niet vaak in een weekgrafiek. Ik schreef afgelopen maandag dat dit voor het laatst in de maanden november en december 2005 gebeurde, maar ik vergiste me. Dat waren namelijk 'maar' acht groene candles achter elkaar. Voor negen groene candle op rij in een weekgrafiek van de AEX moeten we terug naar de maanden oktober, november en december 1999. Die maanden stond er zelfs een reeks van elf groene candles. Hoe dan ook, de reeks van deze maanden is indrukwekkend en uitzonderlijk. Het verkleint de kans op een stijging voor volgende week overigens. Hoewel het kan zal er niet zomaar een tiende bij komen. Wat de rij zonder illustreert is dat de aandelenmarkt extreem optimistisch is gestemd.

 • De AEX is voor de tweede keer boven het 61,8% niveau in deze grafiek gekomen. De eerste keer was in maart van dit jaar, maar de index viel toen na een top rond 337,2 terug. Nu is er een tweede kans naar boven. Wil de markt deze kans grijpen dan dient zij de index boven de top rond 337,2 te tillen. Daar ga ik de komende week naar kijken.

 • Dan ga ik naar de daggrafiek, waarbij mijn aandacht met name uit gaat naar de laatste candle.

AEX daggrafiek 030812

 • Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet iedere keer als ik naar de candle van vandaag kijk even knipperen met de ogen. Zie ik dit werkelijk goed? Ik zie het goed. De candle is een illustratie van wat men met een zorgvuldige regie met als basis een stijging van de Amerikaanse futures die knap in gang wordt gehouden tegenwoordig vermag op de beurs. Aan de wijze waarop het koersverloop werd geregisseerd heb ik vandaag meer dan genoeg aandacht besteed. De stappen en tactiek bleken voorspelbaar. Leest u bijvoorbeeld de updates van 11u, 12u en 13u desgewenst maar eens terug, de koppelingen staan onderaan deze pagina. Beurzen onder regie, een zorgelijke ontwikkeling. Laat ik er verder maar niets meer over zeggen, ik heb er vandaag genoeg over geschreven. 

 • De plaats van de bodem die nu is ontstaan is vreemd, de bodem ligt namelijk tussen twee Fibonacci niveaus. Ik heb er geen verklaring voor, anders dan dat kopers vanaf de opening direct in de aanval gingen.

 • Het hoogste punt van gisteren lag rond 331,4, daar zijn we met een slot van 330,4 slechts ťťn punt onder gesloten. Wordt het gepasseerd dan ga ik kijken of lijn x' die maandag rond 333 loopt nogmaals weerstand vormt. Is dat niet het geval dan vervolgt de beursgraadmeter haar weg naar de top rond 337,2 van dit jaar.

AEX daggrafiek BB 030812

 • Het zal u niet verbazen dat de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek na vandaag nog steeds een stijgende trend aangeven. De AEX zou op grond hiervan aanstaande maandag verder kunnen stijgen, om samen met de bovenste lijn de weg naar boven aan te houden.

AEX uurgrafiek 030812

 • In de uurgrafiek ziet u dat het hoogste punt van gisteren, bereikt toen de markt nog dacht dat ECB-voorzitter met maatregelen ging komen, rond 331,4 het eerste potentiŽle weerstandsniveau is. Wordt dit gepasseerd dan stijgt de index verder.

 • Lijn y functioneert als mogelijke steunlijn. De ontwikkeling is zolang we boven deze lijn blijven uitermate positief.

AEX kwartiergrafiek 030812

 • De beursgraadmeter moest in de slotfase duidelijk boven 330 punten gehouden worden, het slot boven dat niveau werd in de slotveiling veilig gesteld. Het zal bedoeld zijn om beleggers gunstig te stemmen. Lijn y bleef tot het laatst toe intact als steunlijn, waardoor we komende maandag allereerst zullen moeten gaan volgen of we al dan niet boven deze lijn blijven. Is dat niet het geval dan ga ik pas op zoek naar mogelijke steunniveaus. Het is voorbarig dat te doen zolang we boven lijn y koersen.

Resumerend: 

Een reeks van negen groene candles in de weekgrafiek en een dag waarop de AEX door tactisch knappe sturing 2,6% won, dat zijn de bijzondere feiten van vandaag. De AEX staat slechts ťťn punt onder het hoogste punt van gisteren 331,4. Wordt dat niveau uitgenomen dan stijgt de graadmeter verder naar lijn x' in de daggrafiek die komende maandag rond 333 ligt. Zou die potentiŽle weerstandslijn gepasseerd worden dan komt 337,2 binnen bereik. Mogelijke steunniveaus kan ik nog niet noemen, dat zou voorbarig zijn. De AEX kent zolang zij boven lijn y in uur- en kwartiergrafiek koerst tenslotte een opwaartse beweging die nog verder kan strekken dan het nu bereikte punt. Komt de index onder de lijn dan bepaal ik de punten waar vervolgens eventueel een volgende bodem kan ontstaan, daarover leest u dan in mijn updates.

En dan nog dit...

Er was niet alleen in de daggrafiek van de index een omkeer vandaag, maar ook in de daggrafiek van de euro. Het beeld, waar ik gisterenavond ook al over schreef, ziet er ineens heel anders uit. Ik kan niets anders dan mijn korte analyse van gisterenavond herzien.

 • De euro heeft zonder aanwijsbare oorzaak vandaag flink aan kracht gewonnen. De munt bereikte het 50% niveau rond $1,24. Dit is het eerste van vier mogelijke weerstandsniveaus $1,24 (50%), $1,244, $1,248 (61,8%) en $1,25. Na de kentering die heeft plaatsgevonden is het wederom zaak om te volgen of er eventueel een top komt te staan bij een van deze vier. De euro zou dan later alsnog kunnen dalen. Worden de vier niveaus daarentegen doorbroken dan volgt een terugkeer naar $1,275. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 3 aug 2012, 20.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 aug 09.15u: Markt start de dag met een stijging

3 aug 10.00u: Sterke stijgingspoging AEX-index

3 aug 11.00u: Steun 324,6 na top bij 38,2% grens

3 aug 12.00u: Vanaf 324,6 verder omhoog gegaan

3 aug 13.00u: Doorzichtig tot stand komend herstel

3 aug 14.00u: Top AEX bij 61,8% Fibonacci niveau

3 aug 15.00u: Beursgraadmeter door 61,8% grens

3 aug 16.00u: AEX staat op een winst van 2,4%

3 aug 17.00u: Aandelenindex in de buurt van 330

 

Agenda van maandag 30 jul t/m vrijdag 3 aug 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven