ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020812

  • De Italiaanse poging om nog meer controle over de acties van de Europese Centrale Bank te krijgen is mislukt. De poging startte vorige week donderdag met een rede van ECB-president Draghi, waarin hij met stevige bewoordingen duidelijk maakte met maatregelen te komen. Geloof me, het zal overtuigend zijn, sprak hij. De woorden waren zo zwaar dat hij eigenlijk niet meer terug kon, waarmee hij de weerspannige Duitsers, Finnen en Nederlanders voor het blok zette. Zijn theorie moet zijn geweest dat de lastige drie uiteindelijk wel toe zouden geven, ze waren immers in de minderheid. De Italiaanse premier Monti deed vervolgens in een rondreis nog wat extra massagewerk en vond in de Franse president Hollande uiteraard een medestander. Een persconferentie gaf extra lading aan die ontmoeting, een en ander werd nog eens lekker opgeblazen voor de pers. Vanmiddag bleek echter dat de weerspannige landen niet inbonden,  Draghi kondigde namelijk geen enkele nieuwe actie aan. Draghi en Monti haalden dus bakzeil. Er moet hoog spel zijn gespeeld binnen de ECB, met name door Duitsland. Dit is immers ernstig gezichtsverlies voor Draghi. Binnenkort zal hem dan ook wel weer wat beleidsruimte gegund worden door de Duitsers, zo werkt dat immers in de politiek. Deze strijd heeft hij echter verloren, hij heeft te hoog ingezet.

  • Voor de beurzen was het een flinke tegenvaller. De AEX daalde met 1,7%, wat trouwens nog bescheiden is in vergelijking tot de stijging die volgde op de rede van Draghi van vorige week donderdag. Ik ben benieuwd wat we uiteindelijk nog overhouden van die stijging.

  • Ik volg dat aan de hand van Fibonacci lijnen over de stijging 311,1 - 331,4. PotentiŽle steunniveaus zijn het 50% niveau rond 321,3 en het 61,8% niveau rond 318,9. Andere grenzen waar eventueel nog steun zou kunnen liggen zijn de niveaus 319,8 en 318,2 die eerder een rol speelden in het koersverloop. Een lijn waar de AEX ook nog steun aan zou kunnen hebben is lijn x, de onderzijde van het kanaal x-x' dat ik in de grafiek heb getekend.

  • Voor de volledigheid, een daling onder lijn x en 318,2 zou een terugkeer naar 311,1 veroorzaken. De gehele door Draghi veroorzaakte stijging zou dan terug worden gedraaid.

AEX daggrafiek BB 020812

  • De trend in de Bollinger Bands is ondanks de daling van vandaag nog steeds naar boven gericht. De AEX koerst immers nog ruim boven de scherp stijgende middellijn. Het is dus te vroeg om een daling af te kondigen. De middellijn van deze indicator kan bovendien nog steun gaan vormen, ook daar moeten we nog rekening mee houden.

AEX uurgrafiek 020812

  • In de uurgrafiek verving ik de Fibonacci lijnen over de stijging 311,1 - 329,5 met die over de beweging 311,1 - 331,4. Daar heb ik vanavond overigens wel even over geaarzeld omdat een piek als die naar 331,4 niet altijd meegenomen wordt in deze techniek. Ik deed dat uiteindelijk toch omdat de stijging 311,1 - 331,4 in de daggrafiek een complete ontwikkeling is waar ik niet aan voorbij mag gaan. Steun is zoals ik schreef mogelijk bij het 50% niveau 321,3 en het 61,8% niveau rond 318,9, alsmede bij de niet in deze grafiek getekende niveaus 319,8 en 318,2 die ik hier op grond van de daggrafiek aan toevoeg. Op het laatste niveau ontstond op 27 juli jongstleden een bodem, wat iets meer betekenis geeft aan het koerspeil.

AEX kwartiergrafiek 020812

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat er vanmiddag een vlag ontstond. Ik heb besloten geen doel te gebruiken van dit patroon, dit omdat er een piek aan vooraf ging waarvan ik de waarde in dit verband niet in kan schatten. Het lijkt me beter om me gewoon op de genoemde grenzen uit de vorige grafieken te richten.
  • Zouden we morgen stijgen dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen over het laatste deel van de daling. Echte verbetering kan er alleen komen bij een stijging boven de laatste top rond 326,1. Dat zou de markt weer wat rugwind geven.

Resumerend: 

Draghi haalde bakzeil en dat zien we terug in de vorm van een daling. Er zijn nu in eerste instantie vier mogelijke steunniveaus en ťťn potentiŽle steunlijn. Het gaat om de niveaus 321,3, 319,8, 318,9 en 318,2 en lijn x. Zou de AEX door lijn x en 318,2 zakken dan keert de graadmeter terug naar 311,1. De markt zou de wind morgen alleen weer wat mee kunnen krijgen bij een stijging boven de laatste top 326,1 in de kwartiergrafiek.

En dan nog dit...

Het uitblijven van nieuwe acties van de ECB had uiteraard ook effect op de euro. De munt daalde.

  • Het hoogste punt van de dag, bereikt toen de markt nog in een optimistische stemming luisterde naar de persconferentie van Draghi, lag rond Ä1,24. Dit ligt bij het 50% niveau in de grafiek, waar nu een dubbele top is gevormd. Het wachten is nu op de ontwikkeling ten opzichte van de bodem rond Ä1,204. Een daling hieronder zou zoals ik in een analyse gisteren schreef uitmonden in een daling naar $1,188. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 2 aug 2012, 20.24u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 aug 09.15u: Markt verwacht nu boter bij de vis

2 aug 10.00u: Lagere top in de kwartiergrafiek

2 aug 11.00u: Steunniveau 327 wederom verdedigd

2 aug 12.00u: Met sprong door top van vanmorgen

2 aug 13.00u: Duidelijk, markt verwacht maatregelen

2 aug 14.00u: Daling na besluit razendsnel hersteld

2 aug 15.00u: ECB treedt niet op, beurs onderuit

2 aug 16.00u: Beurzen VS geven de onze steun

Ahold: Behoud hogere bodem rond Ä9 is noodzaak

2 aug 17.00u: Vlag ontstaan in kwartiergrafiek AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven