ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250412

  • Vandaag was een dag waar ik niets mee kon. Het koersverloop werd namelijk zorgvuldig gestuurd en dan heb je als technisch analist het nakijken. Om een voorbeeld te geven, in de kwartiergrafiek kwam het tot tweemaal toe tot de afronding van een wig. In beide gevallen volgde op een uitbraak naar beneden echter onmiddellijk een stijging en dat is uitzonderlijk. Bij weerstandsniveaus kwam er op meerdere punten gedurende de dag als bij toverslag extra vraag in de markt. Het was overduidelijk, de index werd door middel van slim strategisch handelen hoger gezet. Kopers wisten precies op welke momenten er extra kooporders moesten worden ingelegd, namelijk op momenten dat er een correctie dreigde (na de uitbraken uit de wiggen) en bij het bereiken van weerstandsniveaus. Met technische analyse kun je op een dag als dit niets doen, want die techniek is gebaseerd op spontane bewegingen. Dit was echter een door een tactisch spel veroorzaakt verloop, verre van spontaan. De technische analyse werd contrair werd gebruikt om normale marktbewegingen af te wenden. Ik kan in zulke gevallen spreken over toppatronen of wat dan ook, maar dat heeft eigenlijk geen zin. Ik heb het nakijken als er gezien het koersverloop grote spelers zijn juist op die momenten handelen waarop de index volgens het technische beeld naar beneden zou moeten gaan. Aan de basis van dit alles stond overigens weer het koersverloop van de S&P futures. We hebben de afgelopen maanden overigens al een aantal keren dagen als deze gehad, steeds een voorbode voor felle dalingen die dan enige tijd later plaatsvonden. Markten kunnen namelijk niet blijvend stijgen op tactiek alleen. Hoe meer dagen je hebt als vandaag, hoe scherper de neerwaartse correcties uiteindelijk worden.

  • Kijk ik naar de daggrafiek dan zie ik dat het koersverloop van deze maand de vorm aan heeft genomen van de wig k-m. Dit is een teken dat de aandelenmarkt een herstel tracht te realiseren. Lijn k werd niet doorbroken, want het slot lag precies op deze lijn. Dit maakt het onzeker of we morgen inderdaad een verder herstel zien. Openen we onder lijn k, die morgen rond 306,3 ligt, dan blijven we in de neerwaartse beweging.

  • Breken we daarentegen door lijn k en vervolgens door het hoogste punt 309,5 van vandaag dan is de stippellijn rond 311,7 het eerste doel. De toppen rond 313,5 zijn het volgende richtpunt mocht 311,7 uitgenomen worden en het 38,2% niveau van de daling 337,2 - 299,9 rond 314,2 komt aan de beurt zou 313,5 gepasseerd worden.

AEX daggrafiek BB 250412

  • De trend in de Bollinger Bands daggrafiek is onveranderd, namelijk naar beneden gericht. Dit blijft zo zolang de middellijn niet doorbroken wordt. De middellijn kan weerstandslijn worden in het geval we verder stijgen, de onderste lijn steun lijn als we dalen.

AEX uurgrafiek 250412

  • De beursgraadmeter brak vanmorgen naar boven uit het patroon i-i', wat een ongebruikelijke stap was waardoor het patroon zich niet verder kon ontwikkelen tot een vlag. De tweede ongewone stap was de terugkeer boven de neklijn 305,6 van het eergisteren gevormde hoofd en schouders patroon, dat werd hierdoor ongeldig.

  • De index steeg naar de stippellijn rond 309,5, een niveau waar al eerder weerstand lag. Hier is vooralsnog een top ontstaan. Gaat de graadmeter morgen verder omlaag dan kan er steun liggen rond de Fibonacci niveaus van de stijging 299,9 - 309,5, die vinden we op 305,8, 304,7 en 303,6. Steun kan er uiteraard ook zijn bij de stippellijn 305,6 waarboven we zijn teruggekeerd.

AEX kwartiergrafiek 250412

  • In de kwartiergrafiek zagen we vandaag meerdere vreemde ontwikkelingen, waaronder twee stijgingen direct volgend op neerwaartse uitbraken uit wiggen. Ik schreef daarover in mijn updates. De beursgraadmeter mocht niet dalen, daar kwam het op neer. Dat de markt nog steeds een vervolg naar boven nastreeft bewijst de dalende wig die aan het slot is ontstaan. Het wordt afgerond zodra de aandelenindex naar boven uitbreekt, waarna we de stijging vervolgen en een poging krijgen door 309,5 te breken.
  • Dalen we dan ontwikkelt de wig zich niet verder. We moeten ons dan gaan richten op de mogelijke steunniveaus uit de uurgrafiek, waaraan ik op grond van deze kwartiergrafiek nog het niveau 306,6 toe kan voegen.

Resumerend: 

Het koersverloop bestond uit een reeks technisch ongewone en voor mij onverklaarbare bewegingen waar ik niets mee kon. De index werd vanaf de opening doelmatig naar boven geduwd. Werd er weerstand bereikt of waren er patronen die op een daling wezen dan kwam er extra vraag in de markt. De ontwikkeling was dus weinig natuurlijk en dat maakt vooruitkijken ondoenlijk. Kijk ik naar de dag van morgen dan telt in ieder geval om te beginnen het niveau van de opening. Ligt de start boven 306,3 dan breken we in de daggrafiek door lijn k en is verder herstel mogelijk. Valt het begin onder 306,3 dan blijft de neerwaartse beweging intact en moeten we ons op lagere koersen richten. Van belang is verder de grens 309,5. Breken we door die grens dan zijn er drie mogelijke doelen, namelijk 311,7, 313,5 en 314,7. Dalen we daarentegen dan kan er steun zijn rond 306,6, 305,8, 305,7, 304,7 en 303,6.

En dan nog dit...

Laat ik u nog een voorbeeld geven van de vreemde ontwikkelingen van vandaag, namelijk het koersverloop van de BEL20.

  • Hier werd afgelopen maandag een hoofd en schouders patroon afgerond, een patroon dat door de terugkeer boven de neklijn van vandaag al snel ongeldig is geworden. Weten kopers de BEL20 ook nog boven het 61,8% niveau 2250 te tillen dan keert de Belgische graadmeter zo weer terug naar de stippellijn rond 2295 of hoger. Hiermee houd ik maar op over deze dag. Ik heb al met al twee volle uren nodig gehad om deze slotanalyse te schrijven en ben nu echt aan het einde van mijn Latijn. Eten maar en van me afschudden, deze meer dan merkwaardige beursdag. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 25 apr 2012, 19.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 apr 09.15u: Sterke start met uitbraak omhoog

25 apr 10.00u: Vlag ontwikkeld in kwartiergrafiek

25 apr 11.00u: Index naar boven uit vlag gebroken

25 apr 12.00u: Uitbraak uit wig in de kwartiergrafiek

25 apr 13.00u: Stijging kwestie van slim handelen

Euro houdt nog stand (analyse ValutaPlaza)

25 apr 14.00u: Opnieuw een wig in het verloop

25 apr 15.15u: Onverklaarbaar koersverloop AEX

25 apr 16.00u: AEX heeft de grens 309,5 bereikt

25 apr 17.00u: Weerstand ondervonden bij 309,5

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven