ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240412

  • We konden vandaag een winst van 1,1% noteren voor de AEX-index. De candle die werd gevormd is een bullish harami, een potentieel bodempatroon. De candle dient morgen bevestigd te worden vooraleer we zekere weten dat het een bodem is.

  • De situatie lijkt overigens wat op dat van afgelopen vrijdag, een lange rode candle gevolgd door een gedeeltelijk herstel. U ziet dat zo'n herstel nog geen garantie voor bodemvorming biedt. We zullen de dag van morgen af moeten wachten.

AEX daggrafiek BB 240412

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is in ieder geval nog onmiskenbaar naar beneden gericht. De lijnen waaruit deze indicator bestaat dalen. De onderste lijn is een potentiŽle steunlijn, de middellijn een mogelijke weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 240412

  • De stijging van vandaag heeft ons naar het 50% Fibonacci niveau van de daling 309,6 - 299,9 rond 304,8 gebracht. Dit is een potentieel weerstandsniveau. Zouden we verder stijgen dan blijven de grenzen 305,6 en 305,9 over als mogelijke barriŤres, respectievelijk de neklijn van het gisteren gevormde hoofd en schouders patroon en het 61,8% niveau.

  • Kijkend naar het patroon dat in ontwikkeling is in deze grafiek zet ik een vraagteken bij zo'n vervolg naar boven. Het patroon i-i' is namelijk een grote vlag in wording, een patroon dat afgerond zou worden bij een daling onder lijn i. Ik let morgenochtend allereerst scherp op de ontwikkeling ten aanzien van lijn i', de bovenste lijn van de formatie. Ik ga zolang die lijn niet doorbroken wordt uit van een hervatting van de daling. Uiteraard heb ik pas meer zekerheid aangaande deze vermeende daling zodra we onder lijn i belanden met onze index.

AEX kwartiergrafiek 240412

  • Behalve op het verloop ten opzichte van lijn i' kijk ik ook naar de ontwikkeling ten aanzien van lijn h die vanmiddag ontstond. Die lijn kan zolang we erboven koersen de AEX-index immers naar boven door lijn i' begeleiden. Een daling onder lijn h zou de kans op een gang naar lijn i of lager doen toenemen.

Resumerend: 

Het was een dag van herstel, waarbij er in de daggrafiek een potentieel bodempatroon ontstond. Ik betwijfel echter of die bodem er komt, want er staat in de uurgrafiek een vlag in wording waarvan de bovenkant op het 50% Fibonacci niveau van het laatste deel van de daling ligt. De kans bestaat dat we morgen weer dalen, iets waar ik van uit ga zolang we in de uur- en kwartiergrafiek onder lijn i' blijven. Belanden we in de kwartiergrafiek onder lijn h dan is de kans op een daling naar lijn i en lager groot. Zouden we echter naar boven door lijn i' breken dan ligt het anders, de vlag ontwikkelt zich dan namelijk niet verder. Er kan in dat geval nog weerstand liggen rond 305,6 en 305,9, punten waar ik dan zou gaan kijken naar eventuele topvorming.

En dan nog dit...

Op woensdag 4 april jongstleden vertelde ik u over een afgerond toppatroon in de daggrafiek van de CAC40. Vandaag is een bodem ontstaan bij het koersdoel van dit patroon.

  • In mijn korte analyse van 4 april noemde ik het 61,8% Fibonacci niveau rond 3100 als koersdoel voor de CAC40. Ik bepaalde dit op grond van de wijder wordende driehoek die op die dag werd afgerond, een doel dat net boven dat 61,8% niveau lag. De grens werd gisteren bereikt en de index is vandaag gestegen. Het is nu zaak om te wachten op een nadere aanwijzing, bijvoorbeeld een volgende top of een patroon dat ons een indicatie geeft voor de vervolgbeweging. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 24 apr 2012, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 apr 09.15u: Hogere opening beursgraadmeter

24 apr 10.00u: Mogelijke top rond 38,2% niveau

24 apr 11.00u: Zojuist steun voor AEX rond 302,4

24 apr 12.00u: Dubbele top voor de beursindex

24 apr 13.00u: AEX omhoog na daling onder bodem

24 apr 14.00u: Nog geen duidelijk beeld in A'dam

24 apr 15.00u: Verkopers zijn wat sterker geworden

24 apr 16.00u: Nieuwe opwaartse beweging index

24 apr 17.00u: Beursgraadmeter is verder opgelopen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Volg Ad Nooten op Twitter Volg Ad Nooten op LinkedIn

Naar boven