ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 100412

  • De AEX-index is vandaag 2,9% gedaald en bereikte een belangrijk niveau in de weekgrafiek. Het is daarom dat ik deze slotanalyse start met deze grafiek terwijl de beursweek pas één dag oud is. Het niveau dat werd bereikt is het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 256,4 - 337,2 rond 306,3. Het is een potentieel steunniveau en dat houdt in dat we ons morgen open dienen te stellen voor eventuele bodemvorming. 

  • Zou de beursgraadmeter verder dalen dan wordt het 50% niveau rond 296,8 overigens het volgende doel in deze weekgrafiek.

AEX daggrafiek 100412

  • De index sloot in de daggrafiek onder de stippellijn rond 307,5, waardoor gesteld kan worden dat het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in december werd afgerond ongeldig is geworden. Het koersdoel van het patroon zal niet meer worden bereikt, al mag dat gezien het feit dat de afronding bij laag volume rond de feestdagen plaatsvond geen verrassing heten. De waarde van een op zo'n moment afgerond patroon is lager dan normaal het geval zou zijn geweest. Het is nog verbazingwekkend dat de beursgraadmeter dit jaar zover gekomen is als 337,2.

  • In de daggrafiek koersen we nu af op twee mogelijke steunniveaus, namelijk de stippellijn rond 305,6 waar in december en januari steun lag en het 50% niveau rond 303. Dit zijn twee mogelijke doelen zouden we verder dalen.

AEX daggrafiek BB 100412

  • Kijk ik naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan is het de vraag of we verder dalen. De hele candle van vandaag staat namelijk onder de banden en dat impliceert dat we rekening moeten houden met de mogelijkheid van een stijging of een pas op de plaats waarmee de beursindex terugkeert binnen de banden. Het duurt bij sterke bewegingen echter nog wel eens een paar dagen voordat een index werkelijk binnen  de banden komt, dat maakt het moeilijk om een voorspelling voor morgen te geven. Dit neemt niet weg dat we er voor alle zekerheid al wel rekening mee dienen te houden dat we een stap in de richting van de onderste lijn van deze indicator zetten.

AEX uurgrafiek 100412

  • In de uurgrafiek ziet u lijn d, die lijn zou van belang zijn zouden we morgen daadwerkelijk een herstel krijgen. De neerwaartse trend is intact zolang we met de aandelenmarktindex onder deze lijn koersen. Lijn d kan immers als weerstandslijn fungeren.

AEX kwartiergrafiek 100412

  • Ik heb lijn d overgenomen in de kwartiergrafiek, zodat we het koersverloop in het geval van een stijging direct aan de hand van de ontwikkeling ten aanzien van deze lijn kunnen beoordelen.
  • Beleggers zijn zoals u aan de laatste reeks candles ziet erg negatief gestemd, want er werd tot het laatst toe verkocht. De AEX sloot op het laagste punt van de dag, waardoor we geen bodem hebben en ik dus nog geen Fibonacci niveaus kan plaatsen om te bekijken waar er weerstand kan zijn. Twee niveaus kan ik al wel noemen, behalve bij lijn d kan er namelijk ook bij de grenzen 307,5 en 309,5 in principe weerstand gevonden worden.

Resumerend: 

De beursindex daalde fors en bereikte het 38,2% Fibonacci niveau in de weekgrafiek, een potentieel steunniveau. Daar we in de daggrafiek met Bollinger Bands bovendien ver onder de onderste band sloten moeten we rekening houden met een herstelbeweging. We zullen op een zeker moment namelijk terug moeten keren binnen de banden, al kunnen daar soms nog wel eens enkele dagen overheen gaan en is het dus niet zeker dat het morgen gebeurt. Loopt de AEX-index morgen daadwerkelijk op dan kan er weerstand zijn rond 307,5, 309,5 en lijn d in de kwartiergrafiek. De neerwaartse trend blijft dan echter intact zolang de beursgraadmeter onder die laatste lijn blijft. Dalen we verder dan hebben we de in de grenzen 305,5 en 303 twee mogelijke doelen, daaronder zou het niveau 296,8 uit de weekgrafiek het richtpunt worden.

En dan nog dit...

De Duitse DAX is op een interessant punt gesloten, kijkt u met me mee naar de daggrafiek van die graadmeter.

  • Het slot van vandaag lag op de stippellijn die ik door het laagste punt van 7 maart jongstleden heb getekend. Dit is uiteraard een potentieel steunniveau, wat wil zeggen dat de DAX morgen eventueel kan stijgen. Dat neemt niet weg dat het patroon dat er nu in de grafiek staat negatief van karakter is. Het is een wijder wordende driehoek waarvan lijn z de bovenkant en de stippellijn rond 6610 de onderkant en dat is een potentieel toppatroon. Zelfs al zou de DAX morgen dus opveren dan blijft er een grote kans dat de Duitse beursindex later alsnog onderuit gaat en uitbreekt uit het patroon.
  • Tot slot een agendapunt. Ik zal van donderdag 12 april tot dinsdag 17 april 13.00u aanstaande geen werkzaamheden verrichten aan deze site. Nog één dag dus en u zult het 3 1/2 beursdag zonder bijdragen van mijn hand moeten stellen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 10 apr 2012, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 apr 09.15u: Lagere opening door cijfers uit VS

10 apr 10.00u: AEX door bodem donderdag gezakt

10 apr 11.00u: Herstel gestuurd met S&P500 futures

Nieuwe Steen: In een dalende lange termijn trend

10 apr 12.00u: Beursindex kan alsnog verder dalen

10 apr 13.00u: AEX bijna bij bodem van vanmorgen

Delta Lloyd: Grote stijgende wig in de maandgrafiek

10 apr 14.00u: Dubbele bodem index rond 309,5

10 apr 15.00u: Opnieuw een kleine wig in de AEX

10 apr 16.00u: Direct opleving na opening in VS

10 apr 17.00u: Beursindex bij het niveau 307,5

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven