ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220911

  • Onze beursgraadmeter is vandaag maar liefst 4,44% lager gesloten. Belangrijk daarbij is het gegeven dat het slot iets onder het laagste punt van 13 september jongstleden ligt. Dit betekent dat de rechthoek tussen 265,9 en 295,9 op overtuigende wijze is afgerond, wat een voortzetting naar beneden inhoudt.

  • Wat mijn overwegingen echter lastig maakt is het gap dat vandaag werd gevormd. Gaps worden meestal gesloten. Zou ook dit gap gesloten gaan worden dan hebben we een terugkeer naar het laagste punt van gisteren 275,2 voor de boeg. Het beeld van vandaag is vergelijkbaar met dat van 12 september jongstleden. Het gap dat die dag ontstond werd in de dagen erna gesloten en dat wil zeggen dat ik ook deze keer rekening wil houden met die mogelijkheid.

  • Een ander punt van aandacht is het niveau waarop we vandaag gesloten zijn. Ik neem u daarvoor mee naar de weekgrafiek.

AEX weekgrafiek 220911

  • Het slot van vandaag 263,4 lag exact op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 374,2. Dit is een potentieel steunniveau. Speculeren op een vervolg naar beneden is op grond van deze grafiek op dit punt in de tijd dus nog uit den boze.

  • Deze grafiek geeft ons overigens wel direct een koersdoel mochten we toch verder dalen, dat is namelijk de bodem uit juli 2009 op 241,4. Eerst zullen we morgen echter moeten gaan volgen of we eventueel steun vinden.

AEX daggrafiek BB 220911

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft eveneens de mogelijkheid van herstel aan. We bereikten vandaag de onderste lijn en dat is een lijn die steunlijn kan worden. Negatief is overigens wel dat de lijn al naar beneden is gedraaid, zeker van steun kunnen we daarom niet zijn.

AEX uurgrafiek 220911

  • De grenzen aan de hand waarvan we morgen vast kunnen stellen of we al dan niet verder dalen zijn 262,8 en 263. Een daling onder deze niveaus zou de voortzetting zijn van de neerwaartse beweging. 

  • Naar boven is de grens 265,9 als voormalig steunniveau van belang. Een stijging boven die grens zou een herstelbeweging mogelijk maken in de richting van het gap dat tussen 270 en 275,2 open is gebleven.

AEX kwartiergrafiek 220911

  • Verfijnen we de analyse nog wat verder door naar de kwartiergrafiek te gaan, dan zien we dat beleggers bang zijn voor een vervolg naar beneden. Er is namelijk een rechthoek in ontwikkeling. Een uitbraak heeft echter nog niet plaatsgevonden. Het patroon is dus nog niet af en de definitieve keuze nog niet gemaakt. Daarom let ik zowel op de onder- als de bovenkant van het patroon. 
  • Breken we naar boven door 265,3 dan hebben we een herstelbeweging die eventueel uit kan lopen op een terugkeer naar het gap. Eerste doel is dan 267,6, bepaald door de rechthoek naar boven om te klappen. We dienen in dat geval wel te controleren dat we tevens door 265,9 breken.
  • Gaan we naar beneden uit de rechthoek dan wordt 260,7 het eerste richtpunt, eveneens bepaald aan de hand van de hoogte van het patroon.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek naar beneden uit de grote rechthoek 265,9 - 295,9 gebroken, hetgeen op het eerste gezicht de verwachting van een vervolg naar beneden rechtvaardigt. Het slot van vandaag lag echter precies op het 61,8% niveau 263,4 in de weekgrafiek, wat een potentieel steunniveau is. Verder hebben we nog een gap te sluiten en zijn we gesloten op de onderste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Stellen dat er een daling komt is dus voorbarig. Zou die er overigens wel komen dan gaan we zoals we in de weekgrafiek zagen naar 241,4. Bepalend zijn morgen de grenzen 263 en 265,3 in de kwartiergrafiek. Breken we naar boven uit dit gebied dan gaan we -onder voorwaarde dat we boven 265,9 komen- naar 267,6 of hoger. Verlaten we de zone daarentegen naar beneden dan wordt 260,7 het eerste doel op weg naar 241,4. Welk van de twee omstandigheden zich ook voordoet, in de updates kijk ik uiteraard verder.

En dan nog dit...

Opvallend vandaag was de daling van de goudprijs. Er wordt gezegd dat goud duurder wordt in onzekere tijden, maar dat blijkt de laatste tijd niet het geval.

  • Je kunt filosoferen over de reden dat de goudprijs daalde, ik denk dat het een combinatie is van factoren. Zo is handelen in goud recent duurder geworden. Een andere factor is dat partijen die scheef zitten in derivaten van aandelen of indices marge bij moeten storten. Daar is geld voor nodig, geld dat sommige partijen vrij zullen maken door goud dat in hun bezit is te verkopen. De belangrijkste reden lijkt me echter de koersontwikkeling van de dollar. Deze munt wordt sterker, waarop leveranciers van commodities met minder dollars genoegen nemen. Ook goud hoort bij deze groep, die met name bestaat uit metalen, grondstoffen en landbouwproducten.
  • Goud heeft een top gevormd die net boven de voorgaande top lag en is daarna gedaald. In die daling is de afgelopen dagen een driehoek gemaakt, waaruit het goud vandaag uitgebroken is. Het betekende tevens het definitieve einde van lijn q als steunlijn, een lijn die vorige week al doorbroken was. Beslissend wordt nu het verloop ten opzichte van de laatste bodem iets boven $1700. Dat is een uitermate belangrijk potentieel steunniveau. De daling van vandaag mag dan verzwakking betekenen, negatief wordt het pas als er een daling onder dat belangrijke niveau $1700 volgt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 22 sep 2011, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 sep 09.15u: AEX gestart met groot gap omlaag

22 sep 10.00u: Geen poging om het gap in te gaan

22 sep 11.00u: AEX afgelopen uur verder gedaald

22 sep 12.00u: Doel uit vorige updates is bereikt

22 sep 13.00u: Ik was niet helemaal bij de les

22 sep 14.00u: Klein, maar niet overtuigend herstel

22 sep 15.00u: AEX door bodem van 13 sep gezakt

22 sep 16.00u: Index staat nog steeds onder druk

22 sep 17.00u: Rechthoek in kwartiergrafiek index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven