ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150911

  • Op een dag waarop centrale banken zich genoodzaakt voelen te interveniŽren en alle macro-economisch nieuws slecht is zou je een daling verwachten. De AEX sloot echter 1,8% hoger en andere Europese indices boekten nog grotere winsten. Welke krachten hier aan het werk zijn weet ik niet, maar het koersverloop is volledig tegengesteld aan wat ik persoonlijk bij dit nieuws zou verwachten. Welk bericht er ook komt, de S&P500 futures stijgen. De kopers van die futures, wie het ook zijn, doen daarmee het grondwerk voor alle beurzen. 

  • Het levert in technische zin in de diverse grafieken bij voortduring ongebruikelijke bewegingen op, zo ook vandaag in de AEX. De index is namelijk door lijn x gebroken, terwijl weerstand van die eerder doorbroken lijn voor de hand had gelegen. Onze graadmeter volgt hiermee overigens gelijksoortige ontwikkelingen elders. Met lijn x hoeven we in ieder geval geen rekening meer te houden, die zal ik morgen uit mijn grafiek verwijderen.

  • Het koersverloop heeft ervoor gezorgd dat het gap dat afgelopen maandag ontstond gesloten is, daar hoeven we dus ook niet meer op te letten.

  • De AEX bereikte vandaag het 50% Fibonacci niveau van de daling 295,8 - 264 dat op 279,9 ligt. Dit werd niet uitgenomen, wat inhoudt dat er zich hier morgen eventueel een top zou kunnen ontwikkelen.

  • Zouden we morgen alsnog door het 50% niveau 279,9 breken dan wordt het 61,8% niveau rond 283,6 het volgende doel, eventueel met een uitschieter naar de stippellijn rond 284,3.

AEX daggrafiek BB 150911

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is interessant. De beursgraadmeter bereikte hier namelijk de middellijn en eindigde de dag onder deze lijn. Een middellijn kan weerstand vormen, wat een tweede reden is om voor morgen rekening te houden met eventuele topvorming.

AEX uurgrafiek 150911

  • De AEX bewoog na een goede start het grootste deel van de dag zijwaarts, maar schoot toen de actie van de ECB bekend werd omhoog. De index bereikte lijn n voor de tweede keer vandaag en brak daar ondanks pogingen daartoe niet doorheen. Het is een derde reden om voor morgen van een daling uit te gaan, voor wat dat bij het huidige door immer stijgende Amerikaanse futures gestuurde marktsentiment dan ook waard is.

AEX kwartiergrafiek 150911

  • Er ontstond vanmiddag bij een daling vanaf lijn n een bodem rond 277,9. Deze bodem speelt morgen een rol, samen met het 61,8% niveau van de stijging van vanmiddag dat rond 277,6 ligt. Een daling onder dat niveau zou ons naar de stippellijn rond 276,4 of naar lijn l doen gaan. Biedt die lijn steun dan kunnen we verder omhoog, zakken we er doorheen dan kom ik in mijn updates met nieuwe concrete richtpunten.
  • Stijgen we dan is lijn n uiteraard opnieuw een potentiŽle weerstandslijn, al kan ik niet met zekerheid zeggen of die er dan nog toe doet. De daggrafiek leerde ons immers dat de grenzen 283,6 of eventueel 284,3 dan plausibele doelen zijn.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag in de daggrafiek door lijn x en bereikte het 50% Fibonacci niveau 279,9. Het is een potentieel weerstandsniveau, ook omdat het samenvalt met de middellijn van de Bollinger Bands in de tweede daggrafiek en lijn n in de uurgrafiek van vandaag. Het kan morgen eventueel topvorming geven. Een eerste signaal daarvan zou een daling onder 277,6 zijn, iets dat een daling naar 276,4 of lijn l zou geven. Van werkelijke topvorming zou pas sprake zijn bij een daling onder die lijn. Breken we morgen daarentegen door 279,9 dan worden het 61,8% niveau in de daggrafiek 283,6 of eventueel het weerstandsniveau 284,6 de volgende richtpunten. Het is dan de vraag of lijn n in de uur- en kwartiergrafiek nog weerstand vormt.

En dan nog dit...

De ECB maakte vanmiddag bekend samen met de FED en de Britse, Japanse en Zwitserse centrale banken een extra dollarfaciliteit te bieden aan Europese banken met een tekort aan dollars. Dit tekort aan dollars wordt veroorzaakt doordat banken elkaar niet meer vertrouwen en elkaar dus geen geld meer uitlenen. Terwijl de markt deze faciliteit gezien de stijging verwelkomde als positief zie ik er het tegendeel in. De geldmarkt zit op slot. Banken hebben een goed beeld van elkaars posities in Griekse, Italiaanse en Spaanse obligaties en zijn op grond daarvan niet meer bereid om geld te lenen, bang dat zij het niet meer terugkrijgen als hun tegenpartij omvalt. Het lijkt me slecht nieuws, dat evenwel op de aandelenmarkten met gejuich werd begroet. Autoriteiten laten zien dat zij op kunnen treden en dat is wat beleggers drijft. De maatregel heeft ook effect op het koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar en dat is waar ik het aan de hand van de grafiek hieronder over wil hebben.

  • Er was de voorgaande dagen een vlag gevormd in deze daggrafiek van de euro tegen de dollar, hetgeen een vervolg naar beneden aannemelijk maakte. De maatregel van de centrale banken zorgde echter voor een uitbraak naar boven uit het patroon. Het beeld is hierdoor veranderd. Er zijn drie mogelijke weerstandslijnen, te weten de stippellijnen rond $1,397 en $1,406 door oude bodems en lijn f. Lijn f is de onderzijde van het grote stijgende trendkanaal waar de munt vorige week naar beneden uit is gebroken. Ik ga er zolang het tegendeel niet is gebleken van uit dat een van deze lijnen de opmars van de euro zal stoppen, waarna de munt haar daling vervolgt. Dat vervolg naar beneden zou er zeker komen mocht de euro terugkeren in de vandaag ongeldig geworden vlag en door de onderkant ervan zakken, ook die optie houd ik in de gaten. Het komt er op neer dat ik zolang de munt niet terugkeert boven de drie genoemde lijnen aanneem dat de opwaartse beweging van de euro tegen de dollar tijdelijk van aard is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 15 sep 2011, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 sep 09.15u: Inverted hammer na uitbraak wig

15 sep 10.00u: AEX in eerste uur erg snel gestegen

15 sep 11.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

15 sep 12.00u: Hanging man in uurgrafiek van AEX

15 sep 13.00u: Markten blijven naar boven kijken

15 sep 14.00u: In aanloop naar cijfers blijven liggen

Arcelor Mittal: Aandeel koerst rond cruciale bodem

15 sep 15.00u: Onverklaarbare marktbewegingen

15 sep 15.30u: ECB-besluit oorzaak felle stijging

15 sep 16.00u: 50% niveau in daggrafiek bereikt

15 sep 17.00u: Lijn n is weerstandslijn gebleven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven