ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 140911

  • De AEX opende vanmorgen 1,1% onder het slot van gisteren, maar eindigde er 1,3% boven. Het nieuws dat naar buiten kwam was evenwel zonder enige uitzondering slecht. Franse banken afgewaardeerd, tegenvallende Europese productie, reŽle dreiging bankroet Griekenland, tegenvallende winkelverkopen en bedrijfsvoorraden in de VS, een waarschuwing van Spanje dat de groei tegen gaat vallen, het mocht de pret op de beurs allemaal niet drukken. Een reden moet ik u schuldig blijven. Voor wat het waard is, in de pers is het de hoop dat er vanavond in een telefoongesprek tussen Merkel, Sarkozy en Papandreou een oplossing voor de Griekse problemen komt die de markten deed stijgen.

  • De AEX heeft vandaag op een haar na lijn x bereikt, het verschil tussen het hoogste punt van vandaag en de lijn is in deze grafiek niet eens te zien. Een doorbroken lijn vormt normaliter weerstand, daarom houd ik nog altijd rekening met een hervatting van de daling. Het patroon tussen de stippellijn op 295,9 en die op 265,9 is bovendien een rechthoek en dat patroon staat bekend als een voortzettingspatroon. Ook dit is een reden om de mogelijkheid dat we verder te dalen niet te veronachtzamen.

  • Morgen let ik uiteraard op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn x, die morgen rond 274,7 te vinden is. Breken we toch door die lijn dan kan er vervolgens eventueel weerstand liggen ter hoogte van de bovenkant 275,4 van het gap van jongstleden maandag. Kijk ik nog verder naar boven dan kom ik uit bij het niet in de grafiek getekende 61,8% niveau van de daling 295,8 - 264 rond 283,6.

  • Naar beneden draait alles uiteraard om het verloop ten opzichte van de laatste bodem rond 264. Zouden we naar beneden door dat niveau beken dan gaan we naar 241,4, een niveau uit de weekgrafiek uit de slotanalyse van afgelopen vrijdag.

AEX daggrafiek BB 140911

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands betekent de stijging van vandaag dat de onderste lijn steunlijn is gebleven. De lijn loopt nu horizontaal, waardoor de trend opzij gericht is. Weerstand kan er liggen rond de middellijn van de banden.

AEX uurgrafiek 140911

  • De uurgrafiek gaf in de loop van de dag de afronding van een diamant te zien, een bodempatroon uit de technische analyse stal dat je niet vaak ziet. Er vormde zich daarop echter een grote stijgende wig en dat is juist een patroon dat aangeeft dat er een daling gaat komen. De wig is echter nog niet afgerond en de daling nog niet zeker. Dat is pas het geval zodra we naar beneden uit het patroon zijn gebroken.

  • Op grond van de laatste twee candles kan ik stellen dat beleggers dit niet zien gebeuren. Zij sorteerden met de vorming van een hammer die vervolgens met een groene candle bevestigd als bodem werd aan op een vervolgbeweging naar boven. Dat vervolg komt er mochten beleggers kans zien om de index boven de wig te krijgen, dus boven lijn l'. Dat zou het patroon namelijk elimineren. Weerstand kan er dan eventueel liggen rond 275,4, 277,2 of 279,2.

  • Steun lag er vanmiddag rond 269. Breken we naar beneden uit de wig en zakken we aansluitend door 269 dan dalen we verder naar en waarschijnlijk ook onder 264.

AEX kwartiergrafiek 140911

  • Als u ziet hoe krachtig de stijging aan het slot van de handel was zult u zich realiseren dat de markt daadwerkelijk uit gaat van een vervolg naar boven. De stemming zou omslaan zou de index onder 270,6 komen waar de felle stijging vanmiddag om kwart voor vijf startte. Nu is dat echter niet aan de orde, er wordt gekocht en men toont daarmee de verwachting dat we morgen nog meer terreinwinst kunnen boeken.

Resumerend: 

De beurs heeft vandaag een krachttoer verricht door de AEX na een 1,1% lagere opening met een winst van 1,3% te laten sluiten. Het slot lag vlak onder lijn x, een lijn die daardoor morgen van groot belang is voor het vervolg dat we krijgen. Lijn x ligt morgen rond 274,7. Ik ga er tot het tegendeel bewezen is van uit dat de index daar niet boven gaat komen, dat doe ik namelijk altijd bij een trendlijn als deze. Mocht de lijn toch doorbroken worden dan is mijn aanname fout en stijgen we met de graadmeter verder naar 275,4 of 283,6, respectievelijk de bovenkant van het gap van afgelopen maandag en het 61,8% niveau van de daling 295,8 - 264. Komen we boven 275,4 dan is er overigens op weg naar 283,6 zoals uit de uurgrafiek blijkt rond 277,2 of 279,2 nog kans op weerstand. We bevinden ons echter nog in een stijgende wig, wat wil zeggen dat er ook nog een gerede kans op een daling is. Die komt er als we naar beneden uit het patroon breken en vervolgens door de grenzen 270,6 en 269 zakken waar vanmiddag steun lag. Doen we dat dan keren we terug naar 264, waar we dan naar ik veronderstel naar beneden doorheen breken om verder te gaan richting 241,4. Dit is gezien de stijging die aan het slot van de handelsdag plaats vond overigens duidelijk niet wat de markt verwacht.

En dan nog dit...

Er doen zich momenteel in een aantal grafieken technisch niet verklaarbare ontwikkelingen voor. Een van de grafieken waarin dat het geval is, is de daggrafiek van de FTSE100 die ik vanavond wil bespreken.

  • Er was in deze grafiek sprake van een afgeronde stijgende wig, want het kwam eergisteren van een uitbraak naar beneden uit dit patroon. Deze uitbraak is vandaag echter teruggedraaid, want de FTSE100 blijkt te zijn teruggekeerd in het patroon. Verklaren kan ik het niet, lijn v had normaliter weerstand moeten vormen. Het enige dat er in deze grafiek nu opzit is volgen of de index al dan niet boven de laatste twee toppen komt die op respectievelijk 5370 en 5450 liggen. Gebeurt dat dan zetten kopers de graadmeter namelijk definitief naar hun hand. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 14 sep 2011, 19.22u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 sep 09.15u: AEX lager geopend op 61,8% grens

14 sep 10.00u: Index sterk opgeveerd vanaf 266,7

14 sep 11.00u: Beursindex nog steeds bij 270,2

14 sep 12.00u: AEX staat bij bovenkant diamant

14 sep 13.00u: Beursgraadmeter op winst van 1,3%

Euro uit kanaal gebroken (column ValutaPlaza)

14 sep 14.00u: Naar boven uit driehoek gebroken

14 sep 15.00u: Topvorming en grote stijgende wig

14 sep 16.00u: Top is het afgelopen uur bevestigd

14 sep 17.00u: Kopers reageerden snel op daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven