ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070911

  • Beleggers aan de Amsterdamse beurs hebben zich getuige de koerswinst van 2,8% die de AEX vandaag boekte vandaag eensklaps weer uitermate optimistisch getoond. De voortvarendheid waarmee werd gekocht leidde er zelfs toe dat we op het hoogste punt van de dag eindigden. Als er letterlijk tot de laatste minuut wordt gekocht verwacht men het een en ander van de volgende beursdag.

  • Wellicht speculeert men erop dat we het gap gaan sluiten dat eergisteren tussen 281,2 en 284,2 ontstond. We zijn met een slotstand van 281,05 vlak onder het laagste punt van dat hiaat in de grafiek gesloten. Stijgen we morgen verder tot boven 281,2 dan maakt dat een voortzetting naar 284,2 of hoger aannemelijk. 

  • De grens 284,4 kan overigens weerstand vormen, net als de bijna bereikte grens 281,2. Het verschil tussen 281,05 en 281,2 is zo klein dat deze laatste weerstand zich morgen eventueel al direct zou kunnen laten gelden en zou kunnen zorgen voor een daling, dat wil ik niet uitsluiten. Gaps worden echter meestal gesloten, zo moet ik hierbij opmerken.

AEX daggrafiek BB 070911

  • De index is door de stijging van vandaag onderweg in de richting van de middellijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. De lijn ligt morgen rond 283,5 en kan eventueel weerstand geven.

AEX uurgrafiek 070911

  • De uurgrafiek leert ons dat we de onderkant van het gap dat eergisteren werd gemaakt inderdaad vrijwel hebben bereikt. Het eerste dat ons morgen dus te doen staat is kijken of er hier eventueel een top wordt neergezet. Blijkt dat het geval dan ga ik in mijn updates op zoek naar potentiŽle steunniveaus.

  • Breken we door 281,2 dan gaan we echter het gap in en gaan dat vermoedelijk met een stijging naar 284,2 sluiten. Ik moet vanwege het feit dat het 50% Fibonacci niveau van de daling 295,9 - 270,4 middenin het gap ligt nog een kleine slag om de arm houden. Deze grens die rond 283,1 te vinden is vormt een potentieel weerstandsniveau en zou eventueel nog kunnen verhinderen dat het gap geheel gesloten wordt.

AEX kwartiergrafiek 070911

  • Zouden we morgen dalen dan kan er in elk geval steun liggen rond de vanmiddag doorbroken grens 279,9 en de laatste bodem 278,8. Andere mogelijke steunniveaus bepaal ik pas als er zich daadwerkelijk een daling voordoet.
  • De zwarte stippellijn waar we net onder geŽindigd zijn is overigens de onderzijde van het tot dusverre open gebleven en dus eigenlijk nog te sluiten gap.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag 2,8% en eindigde bovendien op het hoogste punt van de dag. Beleggers hebben hun optimisme herwonnen, of dit terecht is moet uiteraard nog duidelijk worden. Het slot lag een haar onder de onderzijde van het gap tussen 281,2 en 284,2 dat we nog te sluiten hebben. Die onderkant kan echter nog weerstand blijken. Morgen zullen we dus allereerst moeten kijken of er niet toch een top ontstaat, dit gebeurt als we direct dalen. Steun kan er dan zijn rond 279,9 en 278,8, andere van belang zijnde grenzen geef ik u dan in mijn updates. De markt voorziet een vervolg naar boven, daar stuurde zij althans tot de laatste minuut op aan. Komt dat er vervolg er in de vorm van een stijging boven 281,2 dan gaan we naar ik aanneem naar 284,2 om het genoemde gap te sluiten. Rond het 50% niveau 283,1 is het dan nog even opletten, want dat kan als weerstandsniveau nog voor een kink in de kabel zorgen.

En dan nog dit...

Afgelopen maandag liet ik u zien dat het gap dat die dag in de daggrafiek van de CAC40 werd gevormd een breakaway gap was, een gap dat niet noodzakelijkerwijs gesloten wordt. Vandaag wil ik kijken naar het gap dat die dag in de DAX werd neergezet, om te zien of dit wellicht voor deze index ook geldt.

  • De DAX brak met de daling van afgelopen maandag naar beneden door de grens 5435. Dit is een niveau waar van april tot en met september 2010 tot viermaal toe weerstand lag. Dit maakt de kans groot dat de grens wederom een barriŤre gaat vormen. Het is hierdoor onzeker of het gap in deze grafiek nog gesloten gaat worden. Met een CAC40 en een DAX waarbij er in beide grafieken twijfels zijn aangaande het sluiten van het gap heb ik die twijfels ook aangaande dat van de AEX. Ik houd uiteraard alles open, maar zeker van een stijging ben ik op grond hiervan dus niet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 7 sep 2011, 18.36u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 sep 09.15u: AEX vanmorgen 2,3% hoger gestart

7 sep 10.00u: Markt heeft optimistische houding

7 sep 11.00u: Top van vanmorgen geŽvenaard

7 sep 12.00u: Index bijna bij laagste punt ochtend

7 sep 13.00u: Dubbele bodem in de kwartiergrafiek

Euro bij onderkant kanaal (column ValutaPlaza)

7 sep 14.00u: Lagere top onder die van vanmorgen

7 sep 15.00u: Kopers zijn weer in het offensief

7 sep 16.00u: AEX nadert toppen van vanmorgen

Imtech: Stijgende wig op een 61,8% niveau

7 sep 17.00u: Doorbraak toppen teruggedraaid

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven