ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 251011

  • De rode candle die vandaag is ontstaan heeft van de candle van gisteren een zogenaamde hanging man gemaakt, wat in principe een top aangeeft. De kans is aanwezig dat we niet meer verder stijgen met onze index. Dit zou op zich niet vreemd zijn in het licht van het feit dat we in 2010 een aantal bodems hebben gehad in het gebied waarin we ons nu bevinden. Oude steun kan nieuwe weerstand worden. Het zou wel jammer zijn in verband met het koersdoel 312 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat begin oktober werd afgerond, een doel dat mogelijk dus niet meer bereikt gaat worden. We zullen zien, ik neem het zoals het komt en doe dat van dag tot dag.

AEX daggrafiek BB 251011

  • De rode candle heeft aan de stijgende trend in de daggrafiek met Bollinger Bands in ieder geval nog geen afbreuk gedaan. In dit opzicht hoeft er dus geen daling te volgen.

AEX uurgrafiek 251011

  • Negeer ik de neerwaartse uitschieter die de index gemaakt heeft met de candle die om 16.00u werd afgerond en richt ik me op de voorlaatste candle dan zie ik dat er steun ligt rond 303,6. Een daling hieronder zou -wederom de uitschieter negerend- de afronding van een hoofd en schouders patroon met de neklijn op 303,6 betekenen, waardoor de stippellijn rond 296,1 een plausibel koersdoel zou worden. Het zou dan nog wel moeten komen van een daling onder die uitschieter, dus onder 302,5, en het 61,8% niveau rond 301,4 waar eerder weerstand lag en nog steun zou kunnen liggen. De kans op die daling onder deze grenzen 302,5 en 301,4 zou in mijn optiek groot zijn.

  • De AEX is in het laatste half uur evenwel gestegen, wat wil zeggen dat de markt nog stijgingsperspectief ziet. Ik moet daarom ook bepalen waar er weerstand gevonden kan worden. Dat doe ik aan de hand van de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 251011

  • In deze grafiek staan Fibonacci lijnen over de daling 309,6 - 302,5. Mogelijke weerstandsniveaus bij een stijging zijn te vinden rond 305,2, 306 en 306,9. Behalve op deze grenzen kan er ook rond 307,5 waaronder we zijn teruggekeerd opnieuw weerstand liggen. Nu we deze niveaus hebben zijn we niet alleen voorbereid op een daling, maar ook op een stijging.

Resumerend: 

De candle van gisteren in de daggrafiek is een hanging man gebleken, een toppatroon uit de candlestick techniek dat je niet zo vaak ziet. De kans is aanwezig dat de daling van vandaag de aanzet is geweest voor een vervolgbeweging omlaag. Deze komt er zodra we door 303,6 zakken. Het patroon dat dan zou ontstaan zou de AEX op het spoor zetten van een terugkeer naar 296,1. Ik neem aan dat de beursindex daarbij door 302,5 en 301,4 gaat zakken, maar zal dat uiteraard wel verifiŽren. De markt liet met een stijging in het laatste half uur zien nog te vertrouwen op een vervolg naar boven. Daarom benoem ik ook de potentiŽle weerstandsniveaus voor het geval dat vervolg er daadwerkelijk komt, het gaat om de grenzen 305,2, 306, 306,9 en 307,5.

En dan nog dit...

Vanavond geen aandacht voor een grafiek, maar voor een uitspraak van een woordvoerder van de provincie Gelderland waarover gisteren in het FinanciŽle Dagblad geschreven werd. Gelderland is de Spaanse obligaties aan het verkopen die in haar bezit zijn. Spanje verloor haar AAA-status, waardoor Gelderland af wil van dit bezit. De provincie probeert de obligaties al enige tijd te verkopen, maar zit nog steeds voor Ä151 miljoen in Spaanse banken. De woordvoerder: "We verkopen ze alleen als we er koerswinst op kunnen krijgen ten opzichte van het aankoopmoment. Voor een deel is dat gelukt, voor een deel nog niet." Deze uitspraak is opmerkelijk. Het zijn kennelijk amateurs die handelen met het gemeenschapsgeld. Hoewel ik me kan voorstellen dat men winst wil maken met de investering, wie wil dat niet, kan ik me niet verplaatsen in de beslissing de verkoop niet te doen als het verlies oplevert. Je loopt dan namelijk het risico dat je verliezen alleen maar toenemen. Ik moet toegeven, in mijn beginjaren deed ik hetzelfde. Ik bleef hopen dat het goed zou komen, ik was als het konijn dat in het donker midden op de weg onbeweeglijk blijft staren naar de koplampen die op hem afkomen. Geloof me, je wordt doodgereden. De beslissing of je afscheid neemt van een belegging mag niet afhankelijk zijn van de vraag of je er verlies of winst op boekt, maar moet gebaseerd zijn op het toekomstperspectief dat je ervoor ziet en niet anders. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 25 okt 2011, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 okt 09.15u: Direct steun bij doorbroken grens

25 okt 10.00u: AEX door top van gisteren gebroken

25 okt 11.00u: De inverted hammer werd een top

25 okt 12.00u: Steunlijntje van de index doorbroken

25 okt 13.00u: Het lijkt onbelangrijk, maar is het niet

25 okt 14.15u: Beursgraadmeter blijft onder druk

25 okt 15.00u: AEX door steunniveau en steunlijn

TomTom: Na bekendmaking plannen door dalende lijn

25 okt 16.00u: Index lager door nieuws over EcoFin

25 okt 17.00u: Na stijgingspoging weer onder druk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven