ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 201011

  • Er is 0,9% afgegaan van de AEX-index, wat een in verhouding met andere beurzen in Europa zeer gematigde daling is. Zo daalde de DAX met 2,5% en verloor de CAC40 2,3%. Het verschil heeft naar ik vermoed te maken met expiratie belangen. De AEX werd na een lagere opening snel teruggebracht boven de grens van 300 punten en die grens werd vervolgens verdedigd. Om 16.30u en 16u maakte de index toen we onder dit niveau kwamen zelfs sprongen naar boven van driekwart en 1,2 indexpunt, wat uitzonderlijke bewegingen zijn. Uiteindelijk zijn we door een daling in de VS toch onder 300 punten gesloten, maar het verschil bedroeg slechts ťťn punt. Dit kan morgen nog gemakkelijk worden rechtgezet, als de Amerikaanse beurzen tenminste niet lager sluiten dan de stand op het moment van ons slot.

  • De daling betekent dat er echter geen zekerheid is omtrent een vervolg naar de punten 312 of 315,3 die ik gisteren besprak. Daar is immers een stijging boven 307,5 voor nodig en daar zijn we vandaag wat verder vanaf geraakt. Zouden we morgen door 294,5 zakken, het laagste punt van eergisteren, dan wordt de kans nog wat kleiner. Morgen kijk ik dus zorgvuldig of we ons boven die grens handhaven.

AEX daggrafiek BB 201011

  • De daling heeft overigens geen negatieve invloed op het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands. De trend is nog steeds naar boven gericht, iets dat zo blijft zolang de middellijn niet naar beneden doorbroken wordt.

AEX uurgrafiek 201011

  • In de uurgrafiek wordt meteen duidelijk waar de strijd vandaag eigenlijk om ging. Zouden we vanmorgen nog iets verder zijn gedaald dan was er een hoofd en schouders patroon afgerond geweest met een koersdoel in de buurt van 284 punten. Dat zou voor veel partijen een dag voor een optie expiratie uiteraard een nachtmerrie zijn geweest. Ik vermoed dat dit achter de stijging zat, al moet ik daarbij wel zo eerlijk zijn te zeggen dat ik dat niet hard kan maken. Je ziet in de grafiek immers alleen kooplust, maar niet de reden daarachter. Morgen let ik uiteraard op de ontwikkelingen ten opzichte van de stippellijn rond 296,1 en lijn t. Zakken we door beide lijnen dan wordt het toppatroon alsnog afgerond. Stijgen we daarentegen dan doet de markt nogmaals een poging om dit te voorkomen. 

AEX kwartiergrafiek 201011

  • Kijken we naar het staartje van de handel dan zien we twee hammers, waaruit duidelijk wordt dat de markt bodemvorming nastreeft. De candles zijn evenwel niet bevestigd, daarom zouden we ook nog verder kunnen dalen. Ik ben daarom benieuwd of men een weg vindt om tot hogere standen te komen. Hiervoor is een doorbraak door 302 nodig, opdat we verder kunnen naar 304,2 of 307,5.
  • Zouden we dalen dan kan er nog steun liggen rond 298,5 en 297,7, respectievelijk het 61,8% en het 76,4% niveau van de stijging 296,4 - 302. Het laatste niveau heb ik toegevoegd omdat we in een onbesliste fase zitten, de grens kan onder dergelijke omstandigheden nog wel eens meetellen als steunniveau. Zouden we door 297,7 zakken dan wordt de kans op afronding van het potentiŽle toppatroon in de uurgrafiek toch wel erg groot.

Resumerend: 

De beursindex is vandaag in beperkte mate gedaald. De top rond 307,5 die we zouden moeten doorbreken willen we naar 312 of 315,3 kunnen gaan is hierdoor wat verder uit beeld geraakt. Zouden we door 294,5 zakken dan komt het niveau nog wat verder buiten ons zicht, daar let ik morgen dus op. Cruciaal is het potentiŽle (nog niet afgeronde) hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek. Een precies doel kan ik nog niet geven, maar ik kan u wel zeggen dat het doel bij een eventuele daling onder lijn t in die grafiek rond 284 punten uit zou komen. Zou dat morgen op een expiratiedag gebeuren dan zou dat sommige partijen in de markt heel veel pijn doen, de bewegingen zouden heftig worden. Uit de twee hammers die in de kwartiergrafiek zijn ontstaan blijkt echter dat de markt het liever zo ver niet laat komen en gaat voor een bodem. Ik moet met u afwachten of die bodem er komt, er is geen manier waarop ik kan voorzien wat er morgen gebeurt. Gaan we omhoog dan is er een stijging boven 302 en 304,2 voor nodig om de beurs in de aanval te laten gaan op de top rond 307,5. Zouden we dalen dan kan er steun liggen rond 298,5 en 297,7, een eventuele daling daaronder zou de kans op afronding van het nu nog potentiŽle toppatroon in de uurgrafiek erg groot maken.

En dan nog dit...

De Belgische beurs heeft het de afgelopen dagen wat slechter gedaan dan de onze. De BEL20 eindigde daarbij vandaag op een belangrijk niveau en dat wil ik vanavond met u bespreken.

  • De BEL20 is heeft afgelopen maandag een engulfing bearish line gemaakt en is vervolgens gedaald. De index sloot vandaag precies op het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste stijging. Hier kan eventueel een bodem ontstaan, maar daar staat tegenover dat een daling eronder naar alle waarschijnlijkheid een terugkeer naar de bodem rond 2015 zou brengen. Het wordt morgen dus een belangrijke dag voor de Belgische beursgraadmeter. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 20 okt 2011, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 okt 09.30u: Beursindex 1,2% lager geopend

20 okt 10.00u: Bodem en beweging richting gap

20 okt 11.00u: AEX na terugkeer bij gap omgekeerd

20 okt 12.00u: Index is onverwacht snel gestegen

20 okt 13.00u: Beurs heeft het verlies weggewerkt

20 okt 14.00u: Steun rond 23,6% Fibonacci niveau

20 okt 15.00u: AEX is nog in opwaartse beweging

20 okt 16.15u: Bijzondere bewegingen van de index

20 okt 17.00u: Beursgraadmeter weer wat gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven