ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 171011

  • Beleggers die de afgelopen weken zo naÔef zijn geweest om Europese politici op hun woord te geloven en te kopen op positieve uitlatingen uit die hoek zijn vandaag van een koude kermis thuisgekomen. De alomvattende oplossing voor de Europese schuldencrisis ligt verder weg dan verondersteld, zo was de boodschap van de Duitse minister van FinanciŽn. Het leverde voor wat de AEX-index betreft een potentieel toppatroon op, namelijk een dark cloud cover. Morgen zal moeten blijken of de candle bevestigd wordt met een daling, gebeurt dat dan hebben we een nieuwe top. Hoewel het na een nog niet bevestigd omkeerpatroon altijd onzeker is of het werkelijk een omkeer betreft dienen we daar morgen dus al wel ernstig rekening mee te houden.

AEX daggrafiek BB 171011

  • Voor wat het beeld in de Bollinger Bands betreft is er overigens nog geen vuiltje aan de lucht. De AEX koerst nog steeds dichtbij de bovenste lijn van deze indicator en er is dus nog steeds sprake van een sterke opwaartse trend. Die zou bij een daling wat minder sterk worden, maar wel stijgend blijven zolang we boven de middellijn staan met de beursgraadmeter.

AEX uurgrafiek 171011

  • Afgelopen vrijdag schreef ik over het patroon van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek van de beursindex. Dit patroon is nog steeds intact, iets dat pas zou veranderen bij een eventuele daling onder de bodem rond 296,1. Ik kijk dus goed welk verloop we ten opzichte van deze grens krijgen. Een daling onder dit niveau zou een verzwakking van het momenteel nog sterk ogende beeld zijn.

  • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 266,1 - 307,5. Mogelijke steunniveaus zijn het 23,6% niveau rond 297,8, het 38,2% niveau rond 291,7, het 50% niveau rond 286,8 en het 61,8% niveau rond 281,9. De voorlaatste candle ligt met de onderzijde op het 23,6% niveau, de index heeft hier vooralsnog steun gevonden. Het is hierdoor mogelijk dat we hier een bodem krijgen in de grafiek.

  • Een daling onder deze grens 297,8 zou een daling naar 296,1 geven, eveneens een punt waar een bodem zou kunnen komen. Dit was de laatste bodem in het patroon van hogere bodems en dus belangrijk. Een eventuele daling onder 296,1 zou een gang naar 291,7, 286,8 of 281,9 met zich brengen.

AEX kwartiergrafiek 171011

  • Interessant om op terug te kijken is nog de stijgende wig die halverwege de dag ontstond. Hopelijk heeft u bij mijn afwezigheid het patroon ontwaard en erop kunnen handelen.
  • We zagen bij de uurgrafiek dat een daling onder 297,8 een daling naar 296,1 of lager zou betekenen. Zouden we stijgen dan wordt de stippellijn rond 301,4 het eerste richtpunt, vanaf dat punt kijk ik dan verder.

Resumerend: 

Het potentiŽle omkeerpatroon in de daggrafiek dat vandaag is ontstaan geeft ons aan dat we met een daling rekening moeten gaan houden. Morgen moeten we uiteraard wel verifiŽren dat het bevestigd wordt. De AEX vond na een daling vanmiddag steun rond het 23,6% Fibonacci niveau 297,8 in de uurgrafiek. Dit is een punt waar in potentie een bodem zou kunnen ontstaan. Stijgen we morgen daarop dan wordt 301,4 mijn eerste richtpunt, vanaf daar kijk ik dan verder. Zakken we door het 23,6% niveau, normaal gesproken waarschijnlijker, dan gaan we naar 296,1 en dat is een potentieel steunniveau. Zouden we door dat niveau zakken dan zijn er drie mogelijke steunniveaus annex richtpunten, dat zijn de grenzen 291,7, 286,8 of 281,9.

En dan nog dit...

De daling van onze beursindex viel met een verlies van 1% iets kleiner uit dan dalingen elders, zo daalde de Eurostoxx50 index bijvoorbeeld 1,7%.

  • De daling van de Eurostoxx50 gaf een potentieel omkeerpatroon met de naam engulfing bearish line. Ook voor dit patroon geldt uiteraard dat het bevestigd dient te worden voordat zeker is dat er een top is neergezet. Toch is de kans dat het werkelijk een top betreft groot, dat leid ik af uit de Fibonacci lijnen over de daling 3077 - 1949 in de grafiek. De hoogste punten van de laatste vier candles liggen alle bij het 38,2% niveau van deze daling en dat maakt de kans dat het inderdaad om een nieuwe top in de grafiek maakt groot. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 17 okt 2011, 21.33u.

 

Er zijn vandaag geen updates verschenen.

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven