ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 071011

 • Op de engulfing bullish line uit de weekgrafiek van vorige week vrijdag is vandaag een groene candle gevolgd. De candle is hierdoor bevestigd als bodempatroon en dat wil zeggen dat we naar boven moeten kijken. Ik wil u daarbij overigens wel manen tot voorzichtigheid. Countertrend bewegingen, want daar hebben we het bij deze stijging over, kunnen op elk willekeurig moment beŽindigd worden. Er is dus geen enkele garantie dat de potentiŽle doelen die ik in deze analyse ga benoemen daadwerkelijk zullen worden bereikt.

 • U heeft in mijn analyse van vorige week vrijdag kunnen lezen dat de bodem die in september is gevormd in de buurt lag van het 61,8% niveau van de stijging 195 - 374,2. Het is vanwege deze relatie dat ik nu we een bevestigd bodempatroon hebben Fibonacci lijnen heb geplaatst over de daling 374,2 - 256,4. Uit deze lijnen blijkt dat de potentiŽle weerstandsniveaus annex mogelijke koersdoelen zich rond 301,4, 315,3 en 329,2 bevinden. Het eerste valt samen met een bodem uit mei 2011 en lijkt voor de komende weken daarom een goed punt om ons op te focussen. Voorwaarde is uiteraard dat we zoals je op grond van de nu gevormde bodem in facto verder stijgen.

AEX daggrafiek 071011

 • Kijken we naar het beeld in de daggrafiek dan ziet het er wel naar uit dat we inderdaad verder gaan stijgen. Er werd gisteren een omgekeerd hoofd en schouders patroon neergezet, met de stippellijn rond 284,2 als neklijn en 312 als doel. De neklijn vormde vandaag steun, waardoor dit bodempatroon intact bleef. We dienen komende week uiteraard wel na te gaan of dit zo blijft, want een terugkeer onder 284,2 zou het patroon ongeldig maken.

 • Gisteren noemde ik het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 als potentiŽle weerstandslijn. Die lijn is uitgenomen en is dus niet meer spelbepalend. Het eerstvolgende niveau waar weerstand kan liggen is 295,9, de grens waar eerder twee toppen zijn ontstaan. Dat niveau is zolang we boven 284,2 blijven een goed eerste koersdoel. Zou dat doorbroken worden dan schakel ik door naar de grens 301,4 uit de weekgrafiek. Het koersdoel 312 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon zou pas in beeld komen na een doorbraak door 301,4.

 • Onder het slot van vandaag telt alleen de grens 284,2, waar we zoals gezegd boven moeten blijven willen we de bodemformatie valide houden.

AEX daggrafiek BB 071011

 • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands leren we echter dat we nog met een obstakel te maken hebben, namelijk de bovenste lijn van deze banden. Het feit dat we deze lijn hebben bereikt kan in principe met zich meebrengen dat we komende maandag dalen. We moeten dus nagaan of dat al dan niet gebeurt.

 • Zou de AEX daarentegen stijgen en samen met de nu bereikte lijn op gaan trekken naar boven dan ontstaat een stijgende trend. Dit zou een goede prestatie zijn. Als zo'n trend in deze indicator eenmaal loopt blijkt hij namelijk vaak sterk.

AEX uurgrafiek 071011

 • In de uurgrafiek staat het stijgend trendkanaal g-g'. We bevinden ons in de buurt van de onderkant ervan. Blijven we binnen het kanaal dan is de stippellijn rond 295,9 een goed doel voor de opgaande beweging.

 • Zouden we naar beneden uit het kanaal breken dan ga ik in mijn updates uiteraard op zoek naar mogelijke steunniveaus. Er is dan echter maar ťťn niveau dat dan werkelijk telt en dat is de al besproken stippellijn rond 284,2, de neklijn van de gisteren in de daggrafiek neergezette bodemformatie. Een terugkeer onder die grens zou foute zaak zijn.

AEX kwartiergrafiek 071011

 • Dat we de kans op een daling niet moeten verwaarlozen wordt duidelijk uit de kwartiergrafiek. In deze grafiek vormen de lijnen h en h' samen een dalende rechthoekige driehoek en dat patroon is volgend op een stijging een potentieel omkeerpatroon. Het wordt afgerond met een uitbraak naar beneden. Zouden we naar boven uitbreken dan is het patroon loos alarm geweest en stijgen we gewoon verder.

Resumerend: 

Het bodempatroon van vorige week is deze week bevestigd. Dit wil zeggen dat we verder naar boven kunnen, al moet je daar met een countertrend beweging wel erg voorzichtig mee zijn. Zo'n beweging kan immers op elk willekeurig moment eindigen. Zolang we omhoog gaan laten zich achtereenvolgens de volgende mogelijke doelen bepalen: 295,9, 301,4 en 312. Voor de laatste twee grenzen is het uiteraard zo dat ik ze pas gebruik als het voorgaande niveau doorbroken is. Aanstaande maandag is het in eerste instantie de vraag of we binnen het stijgend kanaal g-g' blijven. Uit de dalende rechthoekige driehoek in de kwartiergrafiek en mogelijke weerstand van de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek blijkt dat het geen uitgemaakte zaak is dat we verder stijgen. Doen we dat wel en breken we naar boven uit de driehoek h-h' dan gaan we verder naar 295,9 of eventueel hoger. Breken we daarentegen naar beneden uit het patroon en het kanaal g-g' dan ga ik in mijn updates op zoek naar mogelijke steunniveaus. Het allerbelangrijkst is dan echter de stippellijn rond 284,2. Daar moeten we ons absoluut boven handhaven wil het omgekeerd hoofd en schouders patroon van gisteren van kracht blijven.

En dan nog dit...

Bij een korte gang langs de Europese indices viel het me op dat er niet overal in Europa winst werd geboekt. De Zweedse en Belgische beurzen boekten verlies. Hieronder ziet u de daggrafiek van onze zuiderburen.

 • Ik veronderstel dat de daling in BelgiŽ te maken heeft met zorgen die leven rond Dexia. De rest van Europa doet er luchthartig over, maar dit is een bank die, hoewel geslaagd voor de stresstest, in zware problemen is geraakt. De bank is in zwaar weer gekomen, onder andere door een 21 miljard grote portefeuille aan Griekse staatsobligaties. De Belgische regering zou naar verluidt dit weekend de Belgische tak van deze bank op willen kopen. Het gegeven dat een overheid zich garant heeft gesteld voor een falende bank is voor de rest van Europa voldoende om deze negatieve ontwikkeling geheel te negeren. Banken lopen immers geen risico, zo is de stellingname, ze worden toch gered als zij in moeilijkheden komen. Het is een erg simpele redenatie waarmee een groot potentieel probleem op een te eenvoudige wijze aan de kant wordt geschoven. Ik moet bovendien nog zien of de aandeelhouders van Dexia er dit weekend zo goed vanaf gaan komen. Het kopen van bankaandelen lijkt me in deze tijd niet van risico's ontbloot.
 • Kijken we naar het koersverloop dan zien we een potentiŽle hanging man. Of het er een wordt zal maandag blijken. De BEL20 heeft in ieder geval nog niet afgerekend met septembertoppen zoals andere indices dat wel hebben gedaan. Die toppen liggen rond 2175. Het blijft zolang die niet doorbroken worden onzeker of de Belgische beursindex de andere indices naar boven gaat volgen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 7 okt 2011, 19.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 okt 09.15u: Potentieel toppatroon kwartiercandle

7 okt 10.00u: Patroon niet bevestigd, AEX omhoog

7 okt 11.00u: AEX-index terug bij doorbroken grens

7 okt 12.00u: Kleine vlag in kwartiergrafiek AEX

7 okt 13.00u: Vlag af, maar 284,2 wordt beschermd

7 okt 14.00u: Markt met vertrouwen naar de cijfers

7 okt 15.00u: Doorbraak na cijfer nieuwe banen VS

7 okt 16.00u: Gedaald in richting onderzijde kanaal

7 okt 17.00u: Lagere top AEX in de kwartiergrafiek

 

Agenda van maandag 3 okt t/m vrijdag 7 okt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven