ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 241111

  • De beursgraadmeter AEX stond vandaag voor een flink deel van de dag boven het slot van gisteren, maar daalde in de middag alsnog. Beleggers hoorden in een persconferentie van bondskanselier Merkel en de presidenten Sarkozy en Monti niet wat zij wilden horen. De AEX bereikte hierdoor het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 256,4 - 318,2 rond 271. Een 76,4% is gewoonlijk niet van belang. Kijkt u echter wat naar links in de grafiek dan ziet u dat er ter hoogte van dit niveau in augustus meerdere bodems zijn ontstaan. Dit maakt de grens tot een potentieel steunniveau. Wil het daadwerkelijk een steunniveau zijn dan moeten we morgen hoger sluiten.

  • Komen we echter alsnog onder de grens 271 en blijven we er in tegenstelling tot vandaag ook onder dan is de stippellijn rond 265,9 het volgende doel. Daaronder hebben we dan vervolgens nog de bodem rond 256,4, daar zouden we naar toe gaan mochten we zowel door 271 als door 265,9 zakken. Eerst dienen we morgen in ieder geval te gaan kijken of we verder dalen of juist een bodem krijgen bij 271.

AEX daggrafiek BB 241111

  • De beursindex probeerde vandaag terug te keren binnen de Bollinger Bands in de daggrafiek. Uiteindelijk sloten we precies op de onderste lijn, waardoor morgen zowel een stijging als een daling mogelijk is. Feit is dat we kunnen spreken over een sterke dalende trend. De AEX gaat samen met de onderste lijn omlaag en blijft er trouw bij in de buurt.

AEX uurgrafiek 241111

  • Eergisteren tekende ik het kanaal w-w' in de grafiek. Het koersverloop van de afgelopen dagen is uitgelopen op de ontwikkeling van een iets breder trendkanaal, namelijk het kanaal a-w'. De trend is zolang de AEX binnen dit patroon noteert naar beneden gericht. Het is daarmee een nuttig kanaal voor ons, aan de hand waarvan we weten waar we aan toe zijn.

AEX kwartiergrafiek 241111

  • Binnen het kanaal a-w' werd in de middag een vlag ontwikkeld. Het patroon is nog niet afgerond, want er heeft zich nog geen overtuigende uitbraak naar beneden voorgedaan. Komt er die wel dan gaat de AEX naar lijn a of lager. Het doel van het patroon zou 267 zijn, een doel waar ik me evenwel pas op zou richten na een daling onder lijn a. Zolang die lijn immers niet doorbroken is kan hij steun bieden. Zouden we naar 267 gaan dan neem ik aan dat we het resterende stuk koersgebied naar de grens 265,9 uit de daggrafiek ook nog wel afleggen.
  • Omdat de vlag nog niet echt afgerond is schets ik ook het pad naar boven. Stijgen we met onze aandelenmarktgraadmeter boven de stippellijn rond 272,8 dan kan er weerstand gevonden worden bij het 50% of het 61,8% niveau van de laatste stuk van de daling rond 273,2 of 273,9. Iets daarboven kan lijn w' weerstand opleveren en daarboven de stippellijn rond 276,2. Onze beursbarometer zal met al deze grenzen af moeten rekenen wil een beweging omhoog de start van een herstel genoemd kunnen worden. De trend is naar beneden gericht zolang we onder lijn w' koersen.

Resumerend: 

De AEX is wederom lager geŽindigd en bereikte het 76,4% niveau rond 271. Dit niveau werd niet doorbroken, wat als consequentie heeft dat er eventueel nog een bodem zou kunnen worden neergezet. We moeten dan morgen wel stijgen, iets waarvoor zoals we in de kwartiergrafiek zagen een stijging boven 273,2, 273,9, lijn w' en 276,2 nodig is. Pas dan is er namelijk een basis gelegd voor herstel. Zouden we morgen echter ook maar iets omlaag gaan dan ronden we een vlag af met als doel 267. Ik richt me dan echter eerst op lijn a, omdat dat als onderkant van het kanaal a-w' een potentiŽle steunlijn is. Op 267 zou ik me richten mochten we onder lijn a geraken, waarbij ik aanneem dat we vervolgens ook naar 265,9 gaan. Dat niveau is het eerste van de twee overgebleven mogelijke steunniveaus annex richtpunten in de daggrafiek 265,9 en 256,4.

En dan nog dit...

We zagen in de daggrafiek van onze index dat deze aangekomen is op een potentieel steunniveau. Dat geldt ook voor de Eurostoxx50, zoals ik u aan de hand van de grafiek die volgt wil laten zien.

  • De Eurostoxx50 is aangekomen bij de stippellijn rond 2075 door bodems die in augustus en september van dit jaar ontstonden. Het gaat om een potentiŽle steunlijn. Vindt de index hier geen steun dan komt er een vervolg naar 1950, maar eerst dienen we morgen te gaan kijken of er eventueel een bodem wordt neergezet rond 2075. De trend blijft overigens naar beneden gericht zolang de dalende lijn s daarna niet doorbroken wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 nov 2011, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

24 nov 13.00u: Hogere bodem, markt kijkt omhoog (eerste update vandaag)

24 nov 14.00u: Markt is klaar voor verder herstel

24 nov 15.00u: Valse hoop, meer was het niet

24 nov 16.00u: AEX in vlot tempo onderuit gegaan

USG People: Gedaald tot onder bodem uit 2009

24 nov 17.00u: Korte termijn bodem beursindex

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven