ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 211111

  • Onze AEX-index is vandaag met veel kracht naar beneden uit de dalende wig t-t' gebroken. De kopers die zorgden voor de vorming van dit patroon hebben hun hand overspeeld en moesten alsnog hun meerdere erkennen in het verkopende deel van de markt. De index sloot 3,2% onder het slot van gisteren. 

  • Deze daling betekent dat de graadmeter in de daggrafiek zowel onder de stippellijn rond 284,3 als onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 256,4 - 318,2 is geŽindigd. Met name dit laatste is negatief. Op een daling onder een 61,8% niveau volgt namelijk meestal een terugkeer naar het startpunt van de voorgaande stijging. Dit zou betekenen dat de beursindex de komende tijd verder daalt naar 256,4.

  • De soep wordt echter niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Dit 61,8% niveau dat rond 280 ligt is namelijk een lange termijn niveau. Kenmerkend daaraan is dat zo'n grens wel eens tijdelijk doorbroken wordt, waarna de index er toch weer boven terugkeert. Belangrijk is de slotstand van aanstaande vrijdag. Sluiten we dan onder 280 dan is het niveau definitief doorbroken, nu zouden we een van de komende dagen in theorie nog terug kunnen keren boven deze grens.

  • Zouden we echter verder dalen dan wordt de uitbraak duidelijker en de kans op een terugkeer boven 280 kleiner. Om een eerstvolgend doel te hebben voor die situatie heb ik het 76,4% niveau toegevoegd aan de grafiek. Dit ligt rond 271 en wordt dan een mogelijke tussenhalte op de weg naar de stippellijn rond 265,9 of de bodem rond 256,4.

AEX daggrafiek BB 211111

  • De index is in de daggrafiek met Bollinger Bands onder de banden geraakt. Dit is een situatie die over het algemeen maar kort gehandhaafd blijft. We doen er zolang de index onder deze band staat goed aan om rekening te houden met een terugkeer binnen de banden, ook al kan dit een enkele keer nog wel eens een paar dagen duren. De kans op een herstelbeweging is in ieder geval aanwezig, zo vloeit voort uit de stand ten opzichte van deze indicator.

AEX uurgrafiek 211111

  • We hadden vanmiddag een rechthoek in de uurgrafiek. Het doel van dit patroon, bepaald door het om te klappen naar beneden, is bereikt. Zouden we verder dalen dan volgt een beweging ter grootte van de daling die vooraf ging aan het patroon, wat een doel van ongeveer 272 geeft. Gaan we daar daadwerkelijk naar toe dan vermoed ik dat het 76,4% niveau 271 uit de daggrafiek ook nog wel bereikt zal worden.

  • Zouden we stijgen dan kan er weerstand liggen rond 281 en 282,9, de twee lijnen waaruit de rechthoek vandaag bestond.

AEX kwartiergrafiek 211111

  • De markt heeft de handelsdag zonder vertrouwen afgesloten. We zijn namelijk op het laagste punt van de dag geŽindigd, iets waaruit blijkt dat de verwachtingen voor morgen slecht zijn. Dit wil overigens niet altijd wat zeggen.

Resumerend: 

De AEX is naar beneden uit de dalende wig t-t' in de daggrafiek gebroken en onder het 61,8% niveau in de daggrafiek gesloten. Dit laatste is op het eerste gezicht een aanwijzing dat een vervolg naar beneden voor de hand ligt. Het betreft echter een lange termijn Fibonacci niveau, daarom kunnen we die conclusie eigenlijk pas trekken zouden we de week aanstaande vrijdag onder 280 punten eindigen. Voeg daaraan toe dat we onder de Bollinger Bands staan en rekening moeten houden met een terugkeer binnen de banden en een herstelbeweging is niet ondenkbaar. Stijgen we morgen dan kan er in elk geval potentiŽle weerstand gevonden worden rond 281 of 282,9. De markt heeft de dag gezien het slot echter in een erg negatieve stemming afgesloten. Men verwacht dus een vervolg naar beneden. Komt dat er inderdaad dan gaan we in eerste instantie naar 272 of 271 met onze index. Dit niveau is het eerste potentiŽle steunniveau boven de grenzen 265,9 en 256,4 in het geval we verder dalen.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van onze oosterburen is een fraai toppatroon afgerond, daarom vanavond aandacht voor de DAX.

  • Het toppatroon waar het om gaat is het hoofd en schouders patroon waarvan de stippellijn rond 5760 de neklijn is. Het doel van het patroon ligt rond de bodem van begin oktober 5125 en dat doel blijft geldig zolang de DAX niet met een slotstand terugkeert boven 5760. De formatie heeft twee rechterschouders, maar dat doet niets af aan het patroon. De tweede rechterschouder toont slechts aan dat kopers nog geprobeerd hebben het onheil van afronding van dit toppatroon te voorkomen, maar daarin niet zijn geslaagd. Het maakt de formatie alleen maar sterker. Het is de komende dagen zaak te kijken of de DAX eventueel toch terugkeert boven de vijf nu doorbroken bodems die vanaf half oktober zijn ontstaan. Een terugkeer erboven zou immers weer een verandering in positieve zin geven. Normaliter vormt de lijn rond 5760 vanaf nu echter weerstand. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 21 nov 2011, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 nov 09.15u: AEX naar beneden uit wig gebroken

21 nov 10.00u: Hammer in kwartiergrafiek van index

21 nov 11.00u: Dubbele bodem bij onderkant hammer

21 nov 12.00u: AEX-index afgelopen uur onveranderd

21 nov 13.00u: Dubbele bodem staat onder druk

21 nov 14.00u: Dalende rechthoekige driehoek AEX

Blik op drie grootste fondsen AEX (column Beursplaza)

21 nov 15.15u: Index naar boven uit de driehoek

21 nov 16.00u: AEX is door bodems op 281 gezakt

21 nov 17.00u: Doel van rechthoek index is bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven