ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 181111

 • De lange rode candle van deze week laat geen onduidelijkheid bestaan over het koersverloop van deze week, de AEX is stevig gedaald. Ik heb vanwege deze daling Fibonacci lijnen getekend over de stijging 256,4 - 318,2. Rond 287,3 vinden we het 50% niveau van deze stijging en dat is een potentieel steunniveau. We hebben dat met onze index op een tiende punt na bereikt, wat een verwaarloosbaar verschil is. Ik beschouw de grens daarom als bereikt en dat wil zeggen dat ik komende week ga kijken of er zich eventueel bodemvorming voordoet.

 • De grafiek geeft ons ook direct een doel voor het geval we geen bodem krijgen rond 287,3 en verder dalen, dat is namelijk het 61,8% niveau rond 280 punten.

AEX daggrafiek 181111

 • Het laagste punt dat vandaag werd bereikt lag op de onderkant 287,4 van de dalende wig t-t' die al enige tijd in ontwikkeling is. Die onderkant werd echter niet doorbroken, waardoor het patroon intact gebleven is en er komende week eventueel een stijging kan volgen. Bij een dalende wig zie je namelijk meestal een uitbraak aan de bovenzijde, het fungeert over het algemeen als voortzettingspatroon. Ik bekijk daarom van dag tot dag waar die bovenzijde loopt, zodat we weten waar die voor de voortzetting belangrijke grens ligt. We vinden de bovenkant van de wig, lijn t', aanstaande maandag rond 296,4.

 • Zolang de wig niet is afgerond met een uitbraak naar boven behoort een uitbraak naar beneden tot de mogelijkheden, zeker zolang de AEX bij de onderkant ervan in de buurt staat. Die onderkant loopt komende maandag rond 286,9.

 • De lijnen van de wig lopen naar elkaar toe en het verschil tussen de boven- en de onderkant dat nu iets minder dan tien punten bedraagt neemt geleidelijk af. We naderen het moment dat de markt kiest uit een uitbraak naar beneden of een uitbraak naar boven. Een uitbraak naar beneden zou een verslechtering van het beeld zijn, een uitbraak naar boven een verbetering. Aanstaande maandag zijn de te doorbreken grenzen waaruit de markt kan kiezen 286,9 en 296,4.

 • Zouden we door 286,9 zakken dan is de stippellijn rond 284,3 het eerste potentiŽle steunniveau dat we tegenkomen, de grens 280 die we in de weekgrafiek zagen het tweede.

AEX daggrafiek BB 181111

 • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands wordt ondertussen met de dag slechter. De onderste lijn heeft een daling ingezet en de AEX blijft voortdurend in de buurt van die lijn. Er lijkt een dalende trend ingezet te zijn, wat zo blijft zolang de beursindex geen afstand neemt van de onderkant van deze indicator.

AEX uurgrafiek 181111

 • Het belangrijkste kenmerk van de uurgrafiek is momenteel het patroon van lagere toppen. De laatste top is die rond 292,3 van vanmiddag. Het beeld kan alleen in positieve zin veranderen door beŽindiging van dit patroon van lagere toppen, dus met een stijging boven 292,3.

 • We zijn met de index echter niet ver van het laagste punt van vanmorgen gesloten en een daling ligt vooralsnog dus meer voor de hand. De beursgraadmeter houdt de neerwaartse beweging aan als we door het laagste punt 287,4 van vanochtend zakken.

AEX kwartiergrafiek 181111

 • We zagen vanmiddag de vorming van een vlag en een valse uitbraak naar boven uit dit patroon. Hierop volgde in de slotveiling alsnog een uitbraak naar beneden, waarmee de markt aangeeft komende maandag een daling te zien. Enige terughoudendheid wil ik wel betrachten. Bewegingen in een slotveiling zijn omdat vele beleggers niet meer mee doen namelijk niet representatief voor het sentiment.
 • Een eventuele stijging boven de top rond 289,8 zou de vlag ongeldig maken

Resumerend: 

De AEX is deze week flink gedaald en bereikte het 50% Fibonacci niveau in de weekgrafiek, waar eventueel een bodem kan ontstaan. Hier lag vandaag tevens de onderkant van de dalende wig t-t' die voor steun zorgde, een extra reden om de mogelijkheid van een stijging open te houden. We zagen in de kwartiergrafiek en uurgrafiek dat we dan wel de grenzen 289,8 en 292,3 uit moeten nemen, willen we kans maken op een beweging naar de bovenkant van de wig die aanstaande maandag rond 296,4 ligt. Zouden we naar boven uit de wig breken dan zou dat uiteraard een positieve ontwikkeling zijn. De vlag in de kwartiergrafiek en het feit dat we dicht bij de bodem van vandaag 287,4 zijn gesloten maakt echter dat we een uitbraak naar beneden niet uit mogen sluiten. Komen we onder 286,9 dan is die uitbraak een feit en wordt het patroon ongeldig. Er zijn dan twee mogelijke doelen, zijnde het voormalige steunniveau 284,3 in de daggrafiek of het 61,8% niveau 280 uit de weekgrafiek.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik de driehoeken in de daggrafieken van de Dow Jones en de S&P500, ik kan u in aanvulling hierop vertellen dat de beide indices naar beneden uit de driehoeken zijn gebroken. Boeiend is dat er in de daggrafiek van de Nasdaq tegelijkertijd een toppatroon is afgerond, een mogelijkheid waarover ik afgelopen dinsdag schreef. Ik neem u mee naar die grafiek.

 • Er is een hoofd en schouders patroon ontstaan in deze grafiek. De neklijn ligt een fractie boven 2600, de schouders en het hoofd zijn respectievelijk aangegeven met de letters S en H. Het patroon blijft geldig zolang de Nasdaq onder de neklijn blijft. Het koersdoel van het patroon ligt in de buurt van 2455. Dit is iets onder het 61,8% niveau van de stijging 2300 - 2755 waarover ik Fibonacci lijnen in de grafiek heb getekend. Ik heb de gewoonte om niet vooruit te lopen op een daling onder zo'n niveau, daarom beschouw ik het 61,8% niveau rond 2475 voor de komende tijd als koersdoel, een doel dat geldig blijft zolang de neklijn niet uitgenomen wordt. Ik controleer uiteraard wel dat de index blijvend door het 38,2% niveau rond 2580 en het 50% niveau rond 2525 zakt, want dat zou moeten gebeuren wil de Nasdaq inderdaad naar 2475 gaan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 18 nov 2011, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 nov 09.15u: AEX gedaald naar onderkant wig

18 nov 10.00u: Kopers gaan de strijd nog aan

18 nov 11.00u: Beursindex is omhoog geschoten

18 nov 12.00u: Top AEX bij 61,8% Fibonacci grens

18 nov 13.00u: AEX afgelopen half uur weer hoger

18 nov 14.00u: Markt koos voor vervolg naar boven

18 nov 15.15u: Er leek een hogere bodem te zijn

Air France-KLM: Extreem laag koersdoel uit analyse

18 nov 16.00u: Bijna terug op bodem van vanmorgen

18 nov 17.00u: Poging een vlag ongeldig te maken

 

Agenda van maandag 14 nov t/m vrijdag 18 nov 2011

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven