ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 161111

 • De Amsterdamse beursindex heeft vandaag een winst van een half procent geboekt. De index staat hiermee precies in het midden van de grote dalende wig t-t'. Ik houd zowel het verloop ten opzichte van de onderzijde lijn t als die in relatie tot de bovenzijde van het patroon lijn t' in de gaten. De onderzijde vinden we morgen rond 287,7, de bovenzijde rond 299. Voor duidelijkheid is een uitbraak uit het patroon nodig.

 • De candles van gisteren en vandaag vormen samen een potentiŽle vlag. Zouden we dit patroon naar beneden verlaten dan gaan we naar lijn t, waar we dan zouden moeten gaan kijken of we eventueel naar beneden uitbreken. Steun kan er nog wel zijn rond het laagste punt van gisteren 290 en de bodem van vorige week woensdag rond 289,1.

 • Breken we naar boven uit het patroon dan wordt de vlag onbruikbaar, deze formatie hoort namelijk te worden afgerond met een uitbraak naar beneden. Een stijging boven het patroon zou een stijging naar lijn t' brengen, waar dan eventueel een uitbraak naar boven uit de wig t-t' gerealiseerd zou kunnen worden.

AEX daggrafiek BB 161111

 • De winst van vandaag wil in de daggrafiek met Bollinger Bands zeggen dat de onderste lijn vooralsnog als steunlijn heeft gefungeerd. Hier kan de AEX in theorie op verder stijgen.

AEX uurgrafiek 161111

 • Het patroon dat in de daggrafiek interpreteerbaar is als een vlag is in de uurgrafiek een veel minder voor de hand liggend patroon. Ik heb het met grijze lijnen aangegeven in deze grafiek, Het patroon is erg groot, veel groter dan ik het graag zie bij een vlag. Ik moet het dus met de nodige reserve bekijken, zij het dat ik de lijnen morgen wel zal gebruiken.

 • Het kwam vandaag van topvorming rond het 50% Fibonacci niveau in deze grafiek. Daar zullen we alsnog doorheen moeten breken om naar de bovenste grijze lijn te kunnen gaan. Boven de lijn kan er weerstand liggen rond 297,5, 298,4 of 298,9. Het laatste niveau ligt vlakbij lijn t' in de daggrafiek.

 • De laatste candle van vandaag wijst overigens op een mogelijke top, dit vanwege het gegeven dat het een inverted hammer is. Morgenochtend moet om 10u uiteraard nog wel blijken of de candle bevestigd wordt als top. Zouden we boven 295,5 komen dan gebeurt dat niet, dan verliest de candle zijn bruikbaarheid als toppatroon.

AEX kwartiergrafiek 161111

 • De kwartiergrafiek toont ons topvorming rond het 61,8% niveau van de daling 269,8 - 291,3 van vanochtend. Ook dit wijst op een daling, wat zou betekenen dat we in de richting van de onderste grijze lijn zouden gaan.
 • Dit verandert zouden we boven 295,5 komen, dan gaan we naar 295,9 en zouden we daarboven komen naar de bovenste grijze lijn.
 • We zien in deze grafiek een patroon van hogere bodems. De laatste lag rond 291,7, wat een eventuele daling onder de onderste grijze lijn en dat niveau tot een negatieve ontwikkeling zou maken.

Resumerend: 

De beurs boekte vandaag winst, waarop ik in de daggrafiek een vlag tekende. Dit patroon, dat aan de hand van de uurgrafiek overigens discutabel is gebleken, ligt in het midden van de dalende wig. De lijnen waaruit deze wig bestaat vinden we morgen rond 287,7 en 299. Er is een uitbraak uit deze wig nodig vooraleer we duidelijkheid krijgen over het toekomstig verloop. Stijgen we morgen boven 295,5 dan doet de markt een nieuwe stijgingspoging. Weerstand kan er liggen rond 295,9, 297, 297,5, 298,4 of 298,9. Zouden we bij die laatste grens komen dan komt er een uitbraakpoging naar boven uit de wig in de daggrafiek. Dalen we morgen dan let ik op de onderste grijze lijn en de laatste bodem rond 291,7. Zakken we daar doorheen dan volgt een daling naar 290, 289,1 of 287,7, de onderkant van de genoemde wig. Daar zouden we als we 287,7 bereiken eventueel naar beneden uit kunnen breken. Om een lang verhaal echter kort te maken, het wachten is op een uitbraak naar boven of beneden uit de dalende wig t-t'.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over het beeld in de Nasdaq, een beeld dat met een potentieel hoofd en schouders patroon in de grafiek afwijkt van de Dow Jones en de S&P500. Van de laatste index ziet u hieronder de daggrafiek.

 • U ziet in deze grafiek de driehoek c-c'. Een driehoek is een voortzettingspatroon dat als er een opwaartse beweging aan voorafging meestal resulteert in een uitbraak naar boven. Deze grafiek suggereert dus dat de S&P500 binnenkort verder zou stijgen. De driehoek is echter pas afgerond als de uitbraak er daadwerkelijk staat. Zolang dat niet is gebeurd blijft er een zekere mate van onzekerheid. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 16 nov 2011, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 nov 09.15u: Na daling direct een bodempatroon

16 nov 10.00u: Kopers in markt eerste uur erg sterk

16 nov 11.00u: Vlag kwartiergrafiek toont ambitie

16 nov 12.00u: Sentiment is al weer omgeslagen

16 nov 13.00u: Steun iets boven bodem van 291

16 nov 14.00u: Nogmaals een hogere bodem AEX

16 nov 15.00u: Top gevormd rond 50% niveau

Strijd bij daling van euro (analyse valutaplaza)

16 nov 16.00u: Voor derde maal een hogere bodem

16 nov 17.00u: Markt kiest opnieuw de weg omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven