ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 091111

  • Er staat een lange rode candle in de grafiek die zijn voorgangers voor een aanzienlijk deel omvat. Het is een engulfing bearish line en dat is een potentieel omkeerpatroon. Morgen zal moeten blijken of het bevestigd wordt als zodanig.

  • De daling heeft ervoor gezorgd dat we door lijn i zijn gezakt. De trend zoals die door deze lijn werd aangegeven is beŽindigd en ik zal de lijn morgen dan ook uit de grafiek verwijderen.

  • Het slot van vandaag ligt niet ver boven de bodems die vorige week in de buurt van 292,6 zijn ontstaan. Zouden we door deze bodems zakken, waarvan de laatste en tevens laagste rond 292,5 ligt dan dalen we verder. Er zijn dan drie mogelijke steunniveaus, te weten 287,3, 284,3 en 280.

  • Een daling onder 292,5 zou in de grafiek een hoofd en schouders patroon geven, een patroon dat op dit moment echter nog niet is afgerond. Ik kan u al wel vertellen dat het doel bij afronding rond 271 zou komen te liggen, wat dus in zou houden dat we door de drie mogelijke steunniveaus uit het vorige punt zouden zakken. Ik zou dat overigens wel van punt tot punt nagaan, dus me eerst gewoon richten op 287,3 en daarna pas -in geval van een voortzetting naar beneden- op het volgende niveau. Zo wordt dan vanzelf duidelijk of we inderdaad naar 271 gaan.

  • Ik ben in deze tijd van het jaar overigens op mijn qui-vive als het om dalingen gaat. De markt heeft immers grote belangen bij een stijging, belangen die we voor een deel in de sfeer van bonussen moeten zoeken. Ik let in november en december daarom scherp op of we niet toch nog naar boven gaan. Krijgen beheerders van grote fondsen namelijk ook maar even de kans dan zullen zij de aandelen naar boven zetten, wat gebruikelijk is in de laatste maanden van een beursjaar.

AEX daggrafiek BB 091111

  • De AEX is in de daggrafiek met Bollinger Bands bijna bij de onderste lijn geraakt, een lijn die morgen eventueel steun op zou kunnen leveren. Daarop let ik morgen uiteraard. Het kan uiteraard ook zo zijn dat de index samen met die lijn aan een neerwaartse trend begint, als dat zo is zal dat de komende beursdagen blijken.

AEX uurgrafiek 091111

  • In de uurgrafiek ziet u dat we de stippellijn rond 292,6 door de bodems van begin deze maand dicht zijn genaderd. Het zal hopelijk snel duidelijk worden of we door deze bodems zakken, dan weten we immers waar we aan toe zijn.

AEX kwartiergrafiek 091111

  • De kwartiergrafiek leert ons dat er aan het eind van de middag steun lag rond 293,5 en weerstand bij 295,3. Breken we morgen naar boven door 295,3 en lijn n dan doet de markt een herstelpoging, waarvoor ik dan mijn updates de potentiŽle weerstandsniveaus zal bepalen. Zakken we door 293,5 dan dalen we verder naar 292,6, waar dan moet blijken of we al dan niet door de bodems van begin november zakken.

Resumerend: 

De AEX daalde vandaag stevig (3,15%), waardoor in de daggrafiek een potentieel omkeerpatroon en een daling onder lijn i is ontstaan. Volgt morgen een daling onder 292,5 dan wordt er een toppatroon met een doel van 271 punten afgerond, een doel waar ik me dan vanwege de tussenliggende potentiŽle steunniveaus 287,3, 284,3 en 280 echter niet direct op zal richten. Ik richt me eerst op 287,3, bij een daling daaronder op 284,3 en zo verder. We gaan naar 292,5 als we onder 293,5 zakken, waarna bij 292,5 vervolgens uit het koersverloop moet blijken of we naar 287,3 gaan. Weerstand kan er liggen rond 295,3 en bij lijn n in de kwartiergrafiek. Breken we door deze weerstand naar boven dan betreft het een herstelbeweging, waarop ik dan in mijn updates ga kijken waar er weerstand kan liggen.

En dan nog dit...

De voorgaande dagen heb ik u op deze plaats laten zien dat er in de daggrafieken van de FTSE100 en DAX een hoofd en schouders patroon zou kunnen ontstaan. Ik wil vanavond laten zien dat er ook nog grafieken zijn waarin de zaken minder duidelijk liggen, waaronder die van de Eurostoxx50 index.

  • In deze grafiek is in tegenstelling tot in de grafieken van de FTSE100 en DAX geen sprake van een horizontale lijn onder de bodems van deze en vorige maand. Hier is namelijk een dalende lijn te tekenen. De AEX ligt er met een maar licht dalende lijn tussenin. Boven de dalende lijn zien we een patroon met de vorm van een hoofd en schouders patroon, maar daar moet ik noodgedwongen voorzichtig mee omgaan. De dalende lijn langs de laatste toppen maakt van het koersverloop namelijk ook een dalende wig. De potentiŽle patronen zijn tegengesteld aan elkaar, het ene wijst namelijk op topvorming en het andere op een voortzetting naar boven. Er zit dus niets anders op dan wachten op de uitbraak, waarbij de uitbraakrichting uitwijst welk van de twee patronen het wordt. Onzekerheid als dit, veroorzaakt door twee mogelijke interpretaties, is er overigens de reden voor dat ik bij voorkeur niet werk met hoofd en schouders patronen met erg schuine neklijnen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 9 nov 2011, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 nov 09.15u: AEX hoger, maar wel onder druk

9 nov 10.15u: Index is naar beneden gedoken

9 nov 11.00u: AEX gedaald naar steunlijn daggrafiek

9 nov 12.00u: Groene candle in de buurt van 298

Euro oogt zwak (analyse Valutaplaza)

9 nov 13.00u: Lager, weer poging tot bodemvorming

9 nov 14.00u: Steun voor onze AEX rond 295,3

9 nov 15.00u: Grens 295,3 staat stevig onder druk

9 nov 16.00u: AEX uit dalende rechthoekige driehoek

9 nov 17.00u: Er wordt toch nog herstel nagestreefd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven