ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290311

  • De AEX-index is 0,4% hoger gesloten en eindigde boven het hoogste punt van gisteren. Dat punt, 365,8, werd om 17.29u doorbroken. Het was dus letterlijk op het laatste moment dat de doorbraak tot stand werd gebracht. De beurswinst betekent dat lijn j doorbroken is. De beursgraadmeter is onderweg naar het 76,4% niveau 366,9 of hoger, dat Fibonacci niveau is namelijk het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau. Zou dat met een dagslot doorbroken worden dan volgt een terugkeer naar de top rond 374,2.

  • Voorwaarde voor deze voortzetting naar 366,9 of hoger is dat we met de AEX boven het niveau 363 blijven. Dit is een grens waar in februari en maart van dit jaar al eerder steun lag en waar nu dus opnieuw een bodem lijkt te ontstaan. Het is in dit opzicht net alsof de beweging van 10 tot en met 24 maart jongstleden er niet is geweest. Zouden we door 363 zakken dan volgt echter alsnog een correctie op de recente snelle stijging. Hoewel het er op dit moment niet naar uit ziet dat dit gebeurt controleer ik het koersverloop uiteraard wel op deze mogelijkheid.

AEX daggrafiek BB 290311

  • De stap van vandaag betekent in de daggrafiek met Bollinger Bands nog niet veel. De index staat nog steeds midden in de bovenste band, wat het mogelijk maakt dat er een nieuwe stijgende trend aan het ontstaan is. Dit blijft zo zolang we boven de middellijn koersen.

AEX uurgrafiek 290311

  • In de uurgrafiek wordt duidelijk dat er een nieuwe trendlijn is gekomen die de taak van lijn k heeft overgenomen. We bewegen verder naar boven zolang we boven deze lijn o blijven. Negatief wordt de ontwikkeling alleen mochten we door lijn o en de bodem rond 362,9 zakken.

AEX kwartiergrafiek 290311

  • Kopers hebben aan het eind van de handel strategisch knap werk verricht. Zij zorgden voor een doorbraak van de top van gisteren, iets dat zoals gezegd om 17.29u gebeurde. Het weerstandsgebied 365,3 - 365,8 waarover ik in mijn update van 17.00u schreef werd moeiteloos gepasseerd. Nogmaals, een tactisch sterke zet. Wat deze kopers nog wel nodig hebben is behoud van de winst in de VS of -mochten de indices ten opzichte van de stand van 17.30u toch inleveren- sterk presterende S&P500 futures voor opening morgenochtend. Krijgen zij dit niet dan vallen we namelijk terug en is deze manoeuvre -hoe mooi ook- voor niets geweest. Voor dit moment moet ik echter concluderen dat de kans dat we morgen verder stijgen groot is. Het mag duidelijk zijn waar de markt heen wil.

Resumerend: 

De AEX is met een slot boven de top van gisteren de dag uitgegaan, wat ruimte geeft voor een vervolg naar het 76,4% niveau rond 366,9 of hoger. Een dagslot boven 366,9 zou in een vervolg naar 374,2 uitmonden. Het zal van het slot in de VS en ontwikkelingen in nacht en ochtend afhangen of van deze ruimte gebruik kan worden gemaakt. De eindsprint vlak voor het slot van de dag maakt in ieder geval helder dat de markt erg graag naar boven wil. Zouden we eventueel terugvallen onder lijn o en 362,9 waar vandaag een bodem ontstond dan verloopt het anders, dan gaan we namelijk alsnog naar beneden.

En dan nog dit...

De ontwikkelingen van vandaag vragen om een blik op het Amerikaanse koersverloop. De partijen die in de fase tussen 17.15u en 17.30u voor een doorbraak door meerdere toppen in de kwartiergrafiek zorgden steken namelijk hun nek nogal uit. Ik bekijk daarom met u de daggrafiek van de Dow Jones index van 18.30u vanavond om te zien of deze beweging in de AEX stand kan houden.

  • In de grafiek staan Fibonacci lijnen over de daling die van 22 februari tot 16 maart jongstleden voordeed. De Dow Jones heeft het 76.4% niveau uitgenomen en dat wil zeggen dat een terugkeer naar de top rond 12390 vanuit de Fibonacci methode aannemelijk is.
  • De Amerikaanse index heeft echter nog te maken met lijn t die tot dusverre weerstand vormt. Gisteren ontstond een inverted hammer die de weerstand van lijn t bevestigde en een mogelijke top aangaf. Die candle is vandaag tot dusverre echter niet bevestigd, wat het onzeker maakt of er werkelijk een top gevormd gaat worden. Sluit de Dow vanavond boven lijn t dan liggen de kaarten duidelijk. De index gaat dan namelijk terug naar 12390, wat tevens zou betekenen dat ook onze AEX verder oploopt. Wordt lijn t niet doorbroken dan moet ik daar nog even een vraagteken bij zetten. Levert de Amerikaanse beurs vanavond alsnog terrein in waardoor er nogmaals een rode candle ontstaat of een tweede inverted hammer dan kan er een lagere top neergezet worden, waarop de Dow Jones alsnog zou kunnen gaan dalen. Lijn t ligt vandaag rond 12250, dat is de grens die vanavond telt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 29 mrt 2011, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

29 mrt 09.15u: AEX vrijwel onveranderd geopend

29 mrt 10.00u: Geen succes bij poging tot stijgen

29 mrt 11.00u: Kopers reageerden snel op daling

29 mrt 12.00u: AEX onder voorgaande bodem 363,5

29 mrt 13.00u: Index gedaald naar 61,8% niveau

29 mrt 14.00u: Verlies in een half uur weggewerkt

BinckBank: Geruchten vorig jaar hielpen maar even

29 mrt 15.00u: Hoogste punt middag bij 61,8%

29 mrt 16.00u: Hammer ontstaan op een daling

29 mrt 17.00u: Slecht cijfer, beurzen naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven