ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070311

  • De AEX opende vanmorgen een half procent onder het slot van afgelopen vrijdag, steeg vervolgens onder invloed van oplopende S&P500 futures en eindigde vervolgens toch nog met een half procent verlies. Deze ontwikkeling heeft ons opnieuw iets dichter bij lijn f gebracht. Ik handhaaf de veronderstelling dat we naar die lijn gaan en daar op een zeker moment naar beneden doorheen gaan breken. Dit doe ik op grond van het gegeven dat het patroon f-m (een ascending broadening wedge) te boek staat als een potentieel omkeerpatroon dat we normaal gesproken naar beneden zouden moeten verlaten. Zekerheid heb ik uiteraard niet, een patroon is tenslotte pas af als de uitbraak er staat. Dit wil zeggen dat ik van dag tot dag controleer of we nog op het spoor van een daling naar lijn f zitten. Dit is vandaag het geval.

AEX daggrafiek BB 070311

  • We zijn met de index in het onderste deel van de Bollinger Bands in de daggrafiek gebleven. Dit kan uitlopen op een trendmatige beweging naar beneden, maar het is op dit moment nog te vroeg om daar al iets met enige zekerheid over te zeggen.

AEX uurgrafiek 070311

  • Het slot van vandaag lag vrijwel op lijn p en dat wil zeggen dat morgen direct bij de opening bepaald gaat worden of deze lijn al dan niet intact blijft als steunlijn. Zakken we door de lijn dan gaan we naar het laagste punt van vandaag 365,5 of lager. Een daling onder 365,5 zou een beweging naar 365 of lijn q geven.

  • Veren we daarentegen op van lijn p dan zullen we moeten gaan kijken of we lijn p' bereiken en vaststellen waar er weerstand kan liggen. Dat zou ik doen aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen.

AEX kwartiergrafiek 070311

  • De kwartiergrafiek leert ons dat we zelfs iets onder lijn p zijn gesloten, de lijn is formeel dus al doorbroken. Ik negeer de laatste candle echter. Deze kwam in de slotveiling tot stand en dat maakt hem wat minder representatief voor het sentiment.

Resumerend: 

We zijn een half procent lager gesloten en dus wederom wat dichter bij de onderkant lijn f van het potentiŽle omkeerpatroon in de daggrafiek gekomen. Ik handhaaf de veronderstelling dat we naar die lijn gaan en daar vervolgens naar beneden doorheen gaan breken, al controleer ik wel van dag tot dag of we nog in die richting gaan. Dat is tot dusverre het geval. We sloten vandaag rond lijn p in de uurgrafiek. Stijgen we morgen direct dan vormt de lijn steun. Daarop moeten we dan kijken of we lijn p' al dan niet bereiken. Dalen we dan breken we definitief door lijn p, waarop we als mogelijke koersdoelen 365,5, 365 en lijn q in de uurgrafiek hebben. Dit laatste neerwaartse scenario zou het beste passen binnen het patroon in de daggrafiek.

En dan nog dit...

ECB-voorman Trichet heeft de euro vorige week door te hinten op een aanstaande renteverhoging een stijgingsimpuls gegeven. Dit vormde voor mij aanleiding om er eens een lange termijn grafiek bij te pakken en te kijken hoever de beweging zou kunnen reiken.

  • Allereerst kunnen we vaststellen dat de huidige opwaartse beweging in lange termijn perspectief in ieder geval intact is zolang de euro in deze maandgrafiek boven lijn f koerst. 
  • Verder kunnen we constateren dat de koers van de munt op zou kunnen lopen tot lijn e, hetgeen de euro in de buurt van de top rond $1,428 van vorig jaar november zou brengen. 
  • De overheersende lange termijn trend is zolang de euro niet door lijn e breekt echter naar beneden gericht, speculeren op een doorbraak door die lijn durf ik dus niet. Laten we deze en de komende maanden eerst maar kijken of de munt boven lijn f blijft en lijn e daadwerkelijk bereikt.  Daar zien we vervolgens of de lijn doorbroken wordt of niet, waarmee we dan weer verder kunnen kijken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 7 mrt 2011, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 mrt 09.15u: AEX met gap naar beneden gestart

7 mrt 10.00u: Kopers plots in de aanval gegaan

7 mrt 11.00u: AEX boven slot van afgelopen vrijdag

7 mrt 12.00u: Top rond 61,8% Fibonacci niveau

7 mrt 13.00u: AEX in lunchpauze hoger gebracht

7 mrt 14.00u: Grote wig met top op 76,4% niveau

7 mrt 15.00u: AEX na daling onder wig omhoog

7 mrt 16.00u: Beursgraadmeter is verder gestegen

7 mrt 17.00u: AEX uit wig naar beneden gedoken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven