ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230511

  • Er is vandaag 1,7% afgegaan van de AEX-index. De markt geeft hiermee een krachtig neerwaarts vervolg aan de uitbraak uit de stijgende wig y-q' waar ik afgelopen vrijdag over schreef. Het slot van vandaag lag onder de bodem van jongstleden maart en dat betekent dat ik voor een koersdoel verder naar beneden dien te kijken. Dalen we verder dan gaan we naar het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 374,2 waarover ik afgelopen vrijdag schreef. Dit niveau ligt rond 332.

  • Het is afgaand op de grafiek echter niet zeker dat we morgen verder dalen. Er is vandaag namelijk een gap ontstaan tussen de candle van gisteren en die van vrijdag. Gaps worden meestal gesloten, wat wil zeggen dat we het gebied 344,6 - 346,5 wellicht nog gaan overbruggen. Keren we terug boven 344,6 dan gaan we het gap naar ik veronderstel sluiten met een stijging naar 346,5. Er kan vervolgens weerstand liggen rond die grens.

AEX daggrafiek BB 230511

  • De daggrafiek met Bollinger Bands maakt dat ik nogmaals een vraagteken moet zetten bij een vervolg naar beneden. De candle van vandaag staat namelijk in zijn geheel onder de banden. Dit duurt meestal niet lang, al is niet te zeggen hoelang precies. We doen er echter verstandig aan om zolang we buiten de banden koersen rekening te houden met een terugkeer erbinnen. Dit zou een stijging vergen. Toezeggen dat die terugkeer er morgen al komt kan ik niet, maar ik ben desondanks wel genoodzaakt om rekening te houden met deze mogelijkheid.

AEX uurgrafiek 230511

  • In de uurgrafiek ziet u het gap tussen 344,6 en 346,6. Weerstand lag er vandaag rond 343,3, de doorbroken stippellijn. Keren we terug boven die stippellijn dan is het aannemelijk dat we vervolgens ook het gap sluiten. De onderkant ervan rond 344,6 kan overigens nog wel weerstand vormen.

AEX kwartiergrafiek 230511

  • De kwartiergrafiek leert ons dat er vandaag een rechthoek is ontstaan die wordt gevormd door de stippellijnen op 342 en 343,3. Een rechthoek is een voortzettingspatroon, wat impliceert dat het gap van vanmorgen toch open zou kunnen blijven. Dit is het geval mochten we door het laagste punt 341,8 van vandaag zakken. Een eerste doel laat zich bepalen door de rechthoek naar beneden om te klappen. Dat wordt dan 340,7.
  • Een stijging boven 343,3 zou daarentegen herstel betekenen, in eerste instantie tot de onderkant van het gap. Dit laat zich bepalen door de rechthoek om te klappen naar boven. Rond 344,6 moet het koersverloop ons dan leren of we vervolgens zoals zich laat veronderstellen daadwerkelijk het gap in gaan.

Resumerend: 

De beurs was vandaag stevig in mineur. Er ging 1,7% af van de AEX en dat bracht ons onder de maartbodem, een gegeven dat van het 23,6% niveau rond 332 in de daggrafiek het volgende doel maakt. Ik wil me op grond van het nog te sluiten gap van vanmorgen echter terughoudend opstellen. Het kan immers zijn dat we dit nog gaan sluiten, daar dienen we althans rekening mee te houden. De markt is echter nog niet zover dat zij aan een terugkeer naar het gap denkt, want er staat een rechthoek in de kwartiergrafiek. Komen we onder 341,8 dan breken we naar beneden uit en dalen verder naar 340,7 of eventueel lager. Alleen een uitbraak naar boven uit de rechthoek, dus boven 343,3 zou een terugkeer naar het gap betekenen. Een stijging boven 344,6 zou een terugkeer naar 346,5 aannemelijk maken, waarmee het gap gesloten zou zijn en de index vervolgens weer zou kunnen gaan dalen. 

En dan nog dit...

De Eurostoxx50 is door de daling van vandaag op een interessant punt aangekomen, daarom aandacht voor deze index.

  • U ziet de weekgrafiek van de Eurostoxx50. De laatste candle zal nog van vorm veranderen, want er is pas één beursdag om van de hele week. Ik gebruik deze grafiek echter omdat ik u wil laten zien dat deze graadmeter op lijn o terechtgekomen is. Het hoeft geen betoog dat deze lijn van groot belang is voor het vervolg. Een stijging morgen is op grond van het nog te sluiten gap zeer wel mogelijk, waarmee de stijgende trend intact zou blijven. Een daling onder de lijn zou een negatieve ontwikkeling zijn, al zou pas een daling onder de laatste bodem 2720 er een kantelpunt van maken. Dat is namelijk de laatste bodem uit het proces van hogere bodems dat vanaf mei vorig jaar het koersverloop van deze Europese index kenmerkt. Dat neemt niet weg dat de index momenteel op een cruciaal punt staat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 23 mei 2011, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 mei 09.15u: Fors lagere opening van AEX-index

23 mei 10.00u: AEX is bij potentieel steunniveau

23 mei 11.00u: Beursindex is door 343,3 gezakt

23 mei 12.00u: Dalende kanaal in kwartiergrafiek

23 mei 13.00u: Herstel in de vorm van een vlag

23 mei 14.00u: AEX nog steeds in vlag in wording

23 mei 15.00u: Voorschot op daling beurzen VS

23 mei 16.00u: Positieve invloed uit verloop VS

23 mei 17.00u: Geen nader besluit door de markt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven