ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180511

  • De AEX-index is vandaag 0,4% boven het slot van gisteren geŽindigd. Er is daarbij een candle ontstaan waarvan het lichaam zich aan de bovenzijde van de candle bevindt, hetgeen zichtbaar maakt dat de markt terug wist te komen van een daling. Dit maakt bodemvorming mogelijk, iets waarvoor er dan morgen een groene candle zou moeten volgen. Een daling onder 346,7 zou ons in tegenstelling daarmee verder doen dalen naar de stippellijn rond 343,3, in deze grafiek het eerstvolgende potentiŽle steunniveau.

AEX daggrafiek BB 180511

  • De stijging van vandaag is verklaarbaar in het licht van de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands van gisteren. De index was onder de onderste lijn gesloten en is door de beweging van vandaag net teruggekeerd binnen de banden. Het slot lag namelijk ter hoogte van de onderste band. We zouden morgen eventueel weer verder kunnen dalen, zo is de conclusie. Deze indicator staat dat althans niet meer in de weg.

AEX uurgrafiek 180511

  • De ontwikkeling in de uurgrafiek vraagt om speciale aandacht. Er kwam gisteren een driehoek in de grafiek en dat patroon was een aanwijzing voor een daling naar 344. De beweging omlaag zette echter niet door en past daardoor niet geheel meer bij het patroon. Dalen we morgen direct verder dan krijgen we naar ik aanneem alsnog het veronderstelde vervolg naar 344. Stijgen we morgen echter dan moet ik mijn veronderstelling wijzigen.

AEX kwartiergrafiek 180511

  • In de kwartiergrafiek heb ik vanmiddag Fibonacci lijnen getekend over de daling 350,5 - 346,7, waaraan ik in mijn laatste update het normaliter niet geplaatste 76,4% niveau heb toegevoegd. Er is vooralsnog een top neergezet rond die grens, hetgeen een hervatting van de daling mogelijk maakt.
  • De markt gaat gezien het patroon dat kort voor het slot werd gevormd echter niet uit van een daling. Het patroon is een nog niet afgeronde vlag waaruit spreekt dat de markt voor morgen een voortzetting naar boven voorziet. Die komt er daadwerkelijk als we naar boven uitbreken en vervolgens boven 349,9 komen. We gaan dan naar 350,5 of hoger. De vlag zou overigens een koersdoel van om en nabij 351,8 geven, wat zou impliceren dat we door 350,5 zouden breken. Verlaten we de vlag aan de onderzijde dan koesterde de markt vanmiddag de verkeerde verwachting. In dat geval hervatten we namelijk de neerwaartse beweging en ga ik in mijn updates op zoek naar de mogelijke steunniveaus, waarvan de bodem rond 346,7 er uiteraard een is. Een eventuele daling daaronder zou ons naar het doel 344 van de driehoek uit de uurgrafiek of naar het doel uit de daggrafiek 343,3 doen gaan.

Resumerend: 

Er heeft zich vandaag een herstel voorgedaan, waarmee we precies terug zijn gekeerd binnen de Bollinger Bands. Deze indicator staat een daling nu niet meer in de weg. De markt heeft echter met de candle in de daggrafiek en de vlag in de kwartiergrafiek te kennen gegeven verder herstel na te streven. Breken we naar boven uit de vlag en door 349,9 dan komt dit herstel er ook, we gaan dan naar 350,5 of hoger. De vlag zou in het geval zich de uitbraak morgen direct voordoet een doel van 351,8 met zich meebrengen. Breken we naar beneden uit de vlag dan heeft de markt een verkeerde inschatting van de mogelijkheden gemaakt. Ik ga er in dat geval van uit dat we verder dalen en zal dan de mogelijke steunniveaus boven 346,7 benoemen. Een daling onder 346,7 zou een gang naar 344 of 343,3 veroorzaken.

En dan nog dit...

De grootste stijger van vandaag in Europa was de Britse beurs. Ik kijk met verbazing naar de prestaties van die markt. Alle seinen zouden bij een inflatie van 4,5% en de recent tegengevallen industriŽle productie toch op rood moeten staan. Dit blijkt niet het geval.

  • Het steunniveau 5860 is van enorm belang in het koersverloop van de FTSE100. Kijkt u maar eens hoe vaak de index hier vanaf december 2010 steun gevonden heeft. Het ging in maart na de Japanse tsunami even mis, maar dat werd snel hersteld. De stippellijn op 5860 is vervolgens net alsof er niets gebeurd is wederom dienst gaan doen als steunniveau. Uiteindelijk is er echter maar ťťn grens die beslissend is voor de vraag of de Britse graadmeter uiteindelijk de stijging zal hervatten en dat is de stippellijn rond 6090. Die is tot dusverre niet blijvend doorbroken. Zou dat op een gegeven moment wel gebeuren dan zou dat een krachtig opwaarts vervolg geven. Wat ik de komende tijd ga doen is volgen of de omkeer van vandaag de opmaat is voor een stijging naar 6090. Ik houd uiteraard ook in de gaten of de index zich boven 5860 handhaaft, want dat is van vitaal belang voor het behoud van de stijgingsmogelijkheden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 18 mei 2011, 18.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 mei 09.15u: AEX 0,7% hoger, dichtbij driehoek

18 mei 10.00u: Beursindex is gedaald na opening

18 mei 11.00u: 61,8% niveaus steun en weerstand

18 mei 12.00u: AEX lager, nieuwe steun rond 348,2

18 mei 13.00u: AEX staat bij bodem van gisteren

Voorzichtig herstel euro (column valutaplaza)

18 mei 14.00u: Beursindex onder slot van gisteren

Wolters Kluwer: Februaritop mogelijk omslagpunt

18 mei 15.00u: Poging om dalende lijn te breken

18 mei 16.00u: Markt verwacht hulp vanuit VS

18 mei 17.00u: Sterk herstel van de AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven