ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 130511

  • De komende beursweek wordt een spannende. De AEX-index is namelijk aangekomen bij lijn q, de onderste lijn van de stijgende wig q-q'. Iets onder deze lijn vinden we nog lijn y, ook die lijn is de onderste lijn van een wig. Lijn q' is in beide gevallen de bovenste lijn. Een stijgende wig mondt over het algemeen uit in een daling. Daarom houd ik het koersverloop ten opzichte van de lijnen y en q al enige tijd goed in de gaten. Breken we naar beneden door beide lijnen dan betreft het de hervatting van de neerwaartse trend. Zo'n ontwikkeling wil ik uiteraard niet missen. De stijgende wig komt overigens uitgebreid ter sprake tijdens de cursus die ik op zaterdag 28 mei aanstaande geef. Wilt u meer over deze leerzame dag weten klik dan hier. (Een beetje reclame maken voor mezelf mag wel toch?)

  • Zowel lijn q als lijn y geven overigens een stijgende trend aan. Vooruitlopen op beëindiging van zo'n trend is een gevaarlijke zaak, beide lijnen kunnen tenslotte nog steun vormen en een vervolg naar boven brengen. Er kan bij wijze van spreken een stijging naar de bovenkant van het patroon lijn q' volgen. Laten we de huid van de beer dus niet verkopen vooraleer hij geschoten is en ook de mogelijkheid van een vervolg naar boven open houden.

AEX daggrafiek 130511

  • We zijn zoals u in de daggrafiek ziet vandaag aanvankelijk het gap van gisteren in gegaan. Dit leverde echter direct verkoopdruk op, een deel van de markt greep de gelegenheid klaarblijkelijk aan om slechte posities aan te passen of nieuwe neerwaarts gerichte posities in te nemen. Het gap werd hierdoor maar voor een deel gesloten, maar verliest door het gewijzigde krachtenspel in dat gisteren overgeslagen gebied heel wat van haar aantrekkingskracht. We hoeven er niet noodzakelijkerwijs nog terug te keren.

  • We zijn uiteindelijk onder de gravestone doji geëindigd die gisteren nog een potentiële bodem aangaf. De markt heeft deze candle ontdaan van zijn waarde.

  • In de weekgrafiek zagen we de lijnen q' en y, in deze grafiek heb ik vanwege het overzicht alleen lijn y staan. Deze lijn ligt het laagst van de twee en is daardoor het belangrijkst. Lijn y ligt aanstaande maandag rond 353,7 en dat is dus zeker een grens die bovenaan mijn lijstje van aandachtspunten staat.

  • Op de tweede plaats staat de recente bodem rond 353,1, omdat we sterk opveerden vanaf die grens een belangrijk punt. Een daling onder lijn y hoeft niet noodzakelijkerwijs door te zetten naar beneden als die niet gevolgd wordt door een daling onder 353,1. Zouden we onder 353,1 komen en blijven dan is de neerwaartse uitbraak uit de wig een feit. De stippellijnen rond 350,8, 348,8 en 343,2 zijn dan de eerste potentiële doelen. Ik ga dat van punt tot punt volgen, steeds kijkend of het van een bodem komt.

  • Om te stijgen zullen we de kwalijke candle van vandaag uit moeten nemen, dus boven 359 moeten komen.

AEX daggrafiek BB 130511

  • De opening van vanmorgen betekende een poging om door de middellijn van de Bollinger Bands te breken. Dit lukte niet en dat is een negatieve ontwikkeling. Het kan namelijk gezien het feit dat deze lijn daalt uitlopen op een dalende trend. Dit wordt het mocht ook de onderste lijn een daling inzetten. De lijn kan overigens nog steun vormen en blijven liggen.

AEX uurgrafiek 130511

  • De laatste candle in de uurgrafiek is een hammer. Hieruit blijkt dat er een bodem zou kunnen ontstaan. De hammer is namelijk in principe een bodempatroon. Het dient nog wel bevestigd te worden met een groene candle voordat we zeker weten dat het om een bodem gaat. Vooruitlopend daarop wil ik voor alle zekerheid al wel wat potentiële weerstandsniveaus bepalen, dat doe ik aan de hand van de kwartiergrafiek hieronder.

AEX kwartiergrafiek 130511

  • Daartoe heb ik Fibonacci lijnen over de daling 358,2 - 354,3 ingetekend, ook een onderwerp op 28 mei overigens . Mogelijke weerstandsgrenzen zijn de magenta stippellijnen rond 355,2 (23,6%), 355,8 (38,2%), 356,3 (50%) en 356,7 (61,8%). Dit zijn punten die topvorming zouden kunnen geven. Een eventuele stijging boven 356,7 zou de grenzen 358,2 en 359 in beeld brengen.

Resumerend: 

De AEX staat op de onderkant van de stijgende wig q-q' en bijna op de onderkant van de wig y-q'. Omdat lijn y het laagst ligt van de lijnen y en q is dat de lijn waar ik me de komende week met name op richt. Lijn y ligt aanstaande maandag rond 353,7, zakken we door dat niveau en een voorgaande bodem rond 353,1 dan is de uitbraak uit de wig een feit en krijgen we een correctie. De grenzen 350,8, 348,8 en 343,2 zijn dan de eerst in aanmerking komende potentiële doelen. Daarbij zal ik me uiteraard eerst op 350,8 richten en daar verder kijken. Stijgen we maandag dan blijven de wiggen uit de weekgrafiek vooralsnog intact. Weerstand kan er dan in eerste instantie liggen rond 355,2, 355,8, 356,3 en 356,7. Op elk van deze punten kunnen we dan topvorming krijgen. Een stijging boven 356,7 zou de grenzen 358,2 en 359 in beeld brengen als volgende potentiële barrières. Verder wil ik op dit moment nog niet kijken, eerst maar eens zien of het van een neerwaartse uitbraak komt of niet. Dat is tenslotte de meest prangende vraag voor de komende week.

En dan nog dit...

We zagen dat het gap van gisteren in de daggrafiek van de AEX-index niet geheel gesloten is. We zouden in theorie dus nog terug kunnen keren naar dat gebied. Betrek ik echter andere indices in het plaatje dan zien we dat de vergelijkbare gaps die gisteren in andere indices zijn ontstaan vandaag wel gesloten zijn. Dit maakt een terugkeer naar boven minder waarschijnlijk, voor alle andere Europese indices hoeft dat althans niet meer. Een voorbeeld is de daggrafiek van de Eurostoxx50 hieronder.

  • Het hoogste punt van vandaag ligt boven het laagste punt van eergisteren. Het gap van gisteren is dus gesloten. Laat ik meteen ook verder kijken, dat doe ik allereerst aan de hand van lijn q. De neerwaartse beweging is intact zolang de Eurostoxx50 onder deze lijn noteert. Steun ligt er nog rond de stippellijn op 2890. Zouden we door dat niveau zakken dan wordt de bodem rond 2835 het doel, daaronder de lange termijn trendlijn o. De lange termijn stijgende trend van deze index blijft intact zolang de graadmeter boven deze laatste lijn blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 13 mei 2011, 19.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 mei 09.15u: AEX met sprong in gap van gisteren

13 mei 10.00u: Na de opening een wisselend beeld

13 mei 11.00u: AEX gaat in smalle zone zijwaarts

13 mei 12.00u: Lagere top voor onze beursindex

13 mei 13.00u: Beursgraadmeter licht opgelopen

13 mei 14.00u: AEX in smalle band 0,4 punt hoog

13 mei 15.00u: Een bevestigde inverted hammer

Delta Lloyd: In groot en licht dalend trendkanaal

13 mei 16.00u: AEX terug naar bodem van gisteren

13 mei 17.00u: Index onder bodem van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven