ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120511

  • De AEX-index opende vanmorgen 0,8% onder het slot van gisteren en is ook 0,8% onder dat slot geŽindigd. De beursgraadmeter stond gedurende dag op een verlies van 1,5%, maar daarvan werd een flink stuk afgesnoept. Het gaf in deze daggrafiek een dragonfly doji, een met een hammer vergelijkbaar potentieel bodempatroon. Stijgen we morgen dan is deze bodem een feit, want dat zou de candle bevestigen.

  • Er staat een leeg stuk koersgebied tussen de candle van vandaag en die van gisteren. Er is een zogenaamd gap ontstaan tussen 357,8 en 360,1. Gaps worden veelal gesloten, wat wil zeggen dat we rekening moeten houden met de optie van een terugkeer naar 360,1. De markt gaat zodra we morgen boven 357,8 komen proberen het gap te sluiten. Rond 360,1 mag dan overigens weerstand worden verondersteld.

  • Het gap blijft open mochten we onder de candle van vandaag komen, dus onder 355,1. Zo'n daling zou de AEX waarschijnlijk naar lijn y doen gaan die morgen rond 353,3 ligt. Ik houd zoals u waarschijnlijk weet al enige tijd rekening met de mogelijkheid van een daling, dit op grond van de grote wig y-q' waarbinnen het huidige koersverloop zich afspeelt. Een daling naar lijn y zou op een doorbraak van die lijn uit kunnen lopen, daarom is de grens 353,3 morgen belangrijk.

AEX daggrafiek BB 120511

  • Het verlies van vandaag heeft de index in de daggrafiek met Bollinger Bands onder de middellijn gebracht. Dit is een verslechtering van het beeld. De middellijn zou nu weerstandslijn kunnen worden en de onderste lijn steunlijn.

AEX uurgrafiek 120511

  • In de uurgrafiek is goed te zien hoe groot het gat is dat tussen de candles van gisteren en die van vandaag werd geslagen. De beursgraadmeter is echter al weer bijna terug bij de onderkant 357,8 ervan, wat een terugkeer in dit gebied vooralsnog aannemelijk maakt.

  • Dit zou niet doorgaan mochten we door lijn w zakken. Doen we dat dan dalen we namelijk verder. Er zijn dan drie potentiŽle steunniveaus, te weten 355,1, 354,4 en 353,1. We zagen in de daggrafiek lijn y op 353,3, daar gaan we alleen naar toe als we eerst door 355,1 en 354,4 zakken.

AEX kwartiergrafiek 120511

  • Ik heb op grond van een mogelijke terugkeer in het gap Fibonacci lijnen getekend tussen de top op 363,1 en de bodem op 355,1. U ziet dat we in de laatste fase van de handel het 23,6% niveau uitgenomen hebben. Ik hecht over het algemeen niet veel waarde aan laat tot stand gekomen doorbraken en ga morgen daarom om te beginnen volgen of we daadwerkelijk verder omhoog gaan zoals de laatste candles nu suggereren. Komt er een stijging dan gaan we het gap in, waarop er weerstand kan liggen rond 358,2 (38,2%), 359,1 (50%) en 360,1 (61,8%). De laatste grens valt samen met de bovenkant van het koershiaat van vandaag, waardoor het een cruciaal niveau wordt. De AEX kan zolang 360,1 niet doorbroken wordt na een stijging de daling nog hervatten.
  • Onder het slot van vandaag telt voor mij alleen lijn w. Een eventuele daling onder die lijn zou de voortzetting van de daling betekenen.

Resumerend: 

De AEX is vandaag gedaald en er is daarbij een hammer gevormd in de daggrafiek. Combineer ik dit met het gegeven dat er een gap te sluiten is tussen 357,8 en 360,1 dan leidt dit tot een stijgingsverwachting. Komen we boven 357,8 dan gaan we het gap in, waarna er weerstand zou kunnen liggen rond 358,2, 359,1 en 360,1. Topvorming rond een van deze grenzen zou dan hervatting van de daling kunnen geven. Breken we morgen naar beneden door lijn w dan dalen we direct verder. Steun kan er liggen rond 355,1 en 354,4, daaronder zouden we naar lijn y in de daggrafiek gaan die morgen rond 353,3 te vinden is. Die lijn is de onderste lijn van een grote wig, een lijn die dan eventueel doorbroken zou kunnen worden. Er ligt nog mogelijke steun bij 353,1, daaronder zou de uitbraak een feit zijn. Mochten we dalen dan wordt het vanwege deze mogelijke uitbraak uit de wig een spannende beursdag.

En dan nog dit...

Boeiend is het beeld dat vanmorgen ontstaan is in de daggrafiek van de Japanse Nikkei. Er werd namelijk een uitbraak uit een patroon teruggedraaid, een signaal dat er een eind kan zijn gekomen aan de opwaartse beweging van de index.

  • De herstelbeweging van de afgelopen maanden was in mijn optiek sowieso absurd. Zouden beleggers nu echt denken dat de Japanse economie zonder kleerscheuren uit de tsunami komt? Ik kan me haast niet voorstellen dat beleggers zo naÔef kunnen zijn. Toch is dat wat het koersverloop aangeeft. De Nikkei is immers vrijwel teruggekeerd naar het niveau dat de beursgraadmeter voorafgaand aan de tsunami had. Vanochtend is er echter een kink in de kabel gekomen. Gisteren brak de Nikkei naar boven uit een dalende wig en leek de opmars naar boven voort te zetten. Een wig is namelijk een voortzettingspatroon. Vandaag echter is de index teruggekomen op deze uitbraak en onder het laagste punt van de wig geraakt. Dat heeft het patroon ongeldig gemaakt. Er is dus duidelijk sprake van een omslag. We moeten uiteraard nog even afwachten welk vervolg hier morgen aan wordt gegeven, maar met de opmerking dat er in potentie een eind is gekomen aan de stijging van de Nikkei zeg ik op grond van het huidige beeld niets te veel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 12 mei 2011, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 mei 09.15u: Groot gap naar beneden bij de start

12 mei 10.00u: AEX wist gap nog niet in te gaan

12 mei 11.00u: Beursgraadmeter verder gedaald

12 mei 12.15u: Hammer, poging tot bodemvorming

12 mei 13.00u: Tweede hammer in kwartiergrafiek

12 mei 14.00u: Vlag in wording in grafiek van AEX

12 mei 15.00u: Groene candles op slechte cijfers

12 mei 16.15u: Kopers proberen de daling te keren

12 mei 17.00u: Kopers en verkopers zijn even sterk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven