ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050511

  • We zijn vandaag 0,3% gedaald en met het laagste punt van de dag 353,1 niet ver meer van lijn y verwijderd geweest. De lijn is de onderste lijn van de stijgende wig die al enige tijd mijn belangstelling heeft. De ontwikkeling van een wig wordt meestal afgerond met een uitbraak naar beneden, daarom kijk ik zorgvuldig wat het koersverloop wordt ten opzichte van de lijn. Lijn y ligt morgen rond 352,4, zouden we onder dat niveau sluiten dan is er sprake van een uitbraak.

  • Lijn y markeert echter tevens een stijgende trend, daarom kun je er nooit voetstoots van uit gaan dat het van een uitbraak naar beneden komt. Ik houd daarom ook de mogelijkheid van een nieuwe beweging naar boven open.

AEX daggrafiek BB 050511

  • Zouden we verder dalen dan is de onderste lijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek een potentiŽle steunlijn. Daar moeten we dus aandacht voor hebben. De trend is naar beneden gericht en dat blijft zo zolang de AEX onder de middellijn staat.

AEX uurgrafiek 050511

  • In de uurgrafiek heb ik de dalende lijn r getekend. De beweging omlaag blijft intact zolang we onder deze lijn koersen. Het laagste punt van vandaag lag rond 353,1. Zakken we door die grens dan gaan we naar lijn y in de daggrafiek rond 352,4.

AEX kwartiergrafiek 050511

  • De laatste top van vanmiddag waardoorheen ik lijn r heb getekend lag rond 355,8 en viel samen met het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 357,4 - 353,1. Passeren we achtereenvolgens lijn r en dit niveau 355,8 dan treedt een herstel in. De potentiŽle weerstandsniveaus bepaal ik dan in mijn updates, om dat nu te doen zou voorbarig zijn. Na topvorming op een 61,8% niveau is de kans op een vervolg naar beneden in algemene zin namelijk het grootst.

Resumerend: 

De AEX nadert de onderkant van de wig in de daggrafiek, dat is lijn y. Het moment nadert waarop de markt hom of kuit moet kiezen, het moment waarop zij moet bepalen of er al dan niet een uitbraak uit de wig plaatsvindt. Lijn y vinden we morgen rond 352,4, een punt waar we naar toe gaan mochten we onder het laagste punt 353,1 van vandaag komen. Zo'n daling is aannemelijk, want er is vanmiddag in de kwartiergrafiek een top ontstaan op het 61,8% niveau van de laatste stijging. Breken we echter naar boven door lijn r en dat niveau 355,8 dan treedt er herstel in. Ik zal dan in mijn updates de mogelijke weerstandsniveaus aangeven, dat wil ik zolang we onder lijn r staan en dus in een neerwaartse beweging zitten niet doen.

En dan nog dit...

Vorige week woensdag vertelde ik u op deze plaats over het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek van de Nasdaq. In de daggrafiek van de S&P500 staat een patroon dat daar veel op lijkt en er vindt momenteel een belangrijke terugtest plaats. Daarom vandaag ruimte voor deze graadmeter.

  • Een neklijn laat zich in deze grafiek niet zo goed trekken als in de daggrafiek van de Nasdaq het geval was. De vorm is echter duidelijk en daar gaat het om, er staan twee schouders en een hoofd in de grafiek. Interessant is nu dat de S&P500 vandaag de stippellijn rond 1340 door de laatste toppen van het patroon aan het testen is. Sluit de index boven 1340 dan blijft de lijn intact en kan de beursgraadmeter de stijging hervatten. Komt er daarentegen een slot onder 1340 dan is er een probleem, want het patroon wordt dan ongeldig. Het hangt dan geheel van de ontwikkeling ten opzichte van lijn y af of de stijgende trend al dan niet gehandhaafd blijft. Let op het feit dat de lijnen y en y' samen een wigvorm geven, wat het niet ondenkbaar maakt dat de S&P500 na een slot onder 1340 ook naar beneden door lijn y zou breken. Waar het in feite dus op neer komt in deze grafiek is dat de index vanaf de stippellijn op 1340 moet stijgen en naar boven door lijn y' moet breken wil de Amerikaanse belegger de opwaartse trend veiligstellen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 5 mei 2011, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

5 mei 09.15u: Voorzichtige stijgingspoging AEX

5 mei 10.00u: AEX-index staat bij 50% niveau 

5 mei 11.00u: Top neergezet bij 50% Fibonacci

5 mei 12.00u: AEX bijna bij bodem van gisteren

5 mei 13.00u: AEX onder laagste punt van gisteren

Logica: Stijgend, maar er is nog geen uitsluitsel

5 mei 14.00u: AEX maar in beperkte mate hersteld

5 mei 15.00u: Dubbele bodem in kwartiergrafiek

Wereldhave: Nog steeds in grote stijgende wig

5 mei 16.00u: Poging om verder dalen te voorkomen

5 mei 17.00u: Met wig gestegen naar 61,8% grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven