ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040511

  • De AEX is vandaag flink gedaald, wat gezien de technische situatie zoals ik gisterenavond schreef geen verwondering mag wekken. Er is eergisteren binnen de stijgende wig y-q' die op zich al wijst op een neerwaarts vervolg namelijk een top ontstaan bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 371,1 - 350,8. Topvorming rond een 61,8% niveau betekent in algemene zin dat je rekening dient te houden met een daling en dat doe ik dan ook.

  • Cruciaal wordt nu de ontwikkeling in relatie tot lijn y, de onderkant van de genoemde wig. Vooruitlopen op een uitbraak uit een patroon doe ik nooit, ook al houd ik er wel rekening mee. Ik zal van dag tot dag aangeven waar lijn y ligt en samen met u volgen of de lijn al dan niet naar beneden doorbroken wordt. Zolang we echter boven lijn y koersen is de mogelijkheid aanwezig dat we de lijn in het geheel niet bereiken of er  in het geval we hem wel bereiken niet doorheen zakken. Ik houd dus alle opties open, inclusief die van een stijging. Een daling acht ik echter op grond van de wig en de 61,8% top wel de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Lijn y loopt morgen rond 352,1.

AEX daggrafiek BB 040511

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft eveneens aan dat een daling het meest aannemelijke verloop is. De AEX is immers onder de middellijn gebleven, waarmee de neerwaartse trend in deze indicator aanhield. Dalen we inderdaad verder dan geldt de onderste lijn van de banden als potentiŽle steunlijn.

AEX uurgrafiek 040511

  • We zijn teruggekeerd binnen het gap dat op 20 april jongstleden ontstond. Dit heeft niets te maken met het sluiten van dit gap, want dat speelt na zo'n lange tijd geen rol meer. Gaps hebben aantrekkingskracht vanwege openstaande posities rond zo'n overgeslagen gebied, die aantrekkingskracht resulteert in het dichten van het gap. Veel openstaande posities in zo'n zone zijn er na negen beursdagen echter niet meer, reden om de daling dan ook niet meer toe te schrijven aan het sluiten van het gap. Hier zijn andere factoren debet aan, namelijk slechte berichten her en der. Dit alles neemt niet weg dat de onderkant van het gap 354,8 als voormalig weerstandsniveau wel steunniveau kan worden. We zijn daar met een laagste koers van 355 punten bovendien zo dichtbij geweest dat de grens 355 eventueel al een bodem zou kunnen worden.

AEX kwartiergrafiek 040511

  • Een bodem op 355 heeft zich echter nog niet aangediend, althans niet sluitend. Het is niet zeker of de markt morgen bij machte zal zijn om een herstel te bewerkstelligen. Blijkt dat wel het geval dan zal ik de mogelijke weerstandsniveaus bepalen. De blauwe stippellijnen in de grafiek zijn lijnen die al steun of weerstand zijn geweest, dat zijn in ieder geval al potentiŽle barriŤres. Fibonacci niveaus bepaal ik pas als we daadwerkelijk een herstel beleven.
  • Dalen we dan kijk ik of we rond 354,8 eventueel steun vinden, zouden we daaronder komen dan gaat mijn blik naar lijn y in de daggrafiek die morgen zoals ik bij de daggrafiek constateerde rond 352,1 ligt.

Resumerend: 

Op de top rond het 61,8% niveau in de daggrafiek is vandaag een stevige daling gevolgd. Deze top doet me binnen de stijgende wig y-q' rekening houden met de mogelijkheid van een neerwaartse uitbraak uit de wig. Hier wil ik echter niet op vooruitlopen. Zolang we immers niet daadwerkelijk onder lijn y koersen kunnen we tenslotte nog altijd verder omhoog. Een trend blijft de trend tot het tegendeel gebleken is en de trend is zolang we niet onder lijn y staan naar boven gericht. We zagen bij de uurgrafiek dat er in principe een bodem zou kunnen ontstaan rond 355 of 354,8, daar let ik uiteraard op. Komt zo'n bodem er dan bepaal ik morgen in mijn updates waar de AEX weerstand zou kunnen ondervinden. Zakken we daarentegen door 355 en 354,8 zakken dan richt ik me op lijn y die morgen in de daggrafiek rond 352,1 loopt. Bereiken we die lijn dan moet de markt beslissen of hij al dan niet intact blijft als steunlijn, waarmee we in een spannende fase zouden belanden.

En dan nog dit...

De DAX brak vorige week naar boven door de top die in februari van dit jaar was ontstaan. Dit maakt het interessant om te bekijken hoe het de Duitse beurs vandaag is vergaan.

  • Gisteren ontstond een hammer waarmee de DAX steun leek te vinden rond de doorbroken februaritop. Die steun lag er vandaag niet meer en de DAX sloot 1,7% onder het slot van gisteren. Ik heb vanwege deze daling Fibonacci lijnen over de stijging 6995 - 7600 ingetekend. De grenzen waar eventueel een bodem zou kunnen ontstaan zijn afgerond 7370, 7300 en 7225. Verder moet lijn v als een potentiŽle steunlijn worden gezien. De DAX heeft de eerste potentiŽle steungrens vandaag bereikt en zou hier eventueel al een bodem kunnen gaan maken. Negatief zou de ontwikkeling worden in het geval van een achtereenvolgende daling onder lijn v en het 61,8% niveau 7225. Zolang het zover niet is, is de Duitse beurs in de gelegenheid om bij een van de genoemde grenzen of bij lijn v een bodem te vormen. Nu maar zien of zij deze gelegenheid grijpt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 4 mei 2011, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en column:

4 mei 09.15u: Voortzettingspatroon voor AEX

4 mei 10.00u: Neklijn patroon 359,5 relevant

4 mei 11.00u: Snelle stijging, patroon ongeldig

4 mei 12.00u: Gedaald, maar steun rond 360,4

4 mei 13.00u: AEX weer net zo hard omlaag

4 mei 14.00u: Vlag voorafgaand aan cijfers

Blijf bij uzelf (Column Beursplaza)

4 mei 14.30u: Opnieuw een contraire reactie

4 mei 15.00u: PotentiŽle weerstandsniveaus

4 mei 16.00u: AEX-index gaat alsnog onderuit

4 mei 17.00u: Eerste poging tot bodemvorming

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven