ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070611

  • De beursindex is in beperkte mate gedaald, het slot lag namelijk maar 0,07% onder het slot van gisteren. De candle van vandaag is net als die van gisteren een doji. Ook vandaag werd de beurs dus geplaagd door twijfel en wist geen richting te kiezen.

  • De ontwikkeling was desondanks negatief. U ziet langs de candles van de laatste dagen de lijnen r en r'. Deze twee lijnen vormen samen een vlag en dat is een voortzettingspatroon dat over het algemeen halverwege een daling ontstaat. Afronding van het patroon zou een doel geven dat onder mijn koersdoel 332 ligt, de grens die ik gisteren aan de hand van het koersverloop noemde. Ik zou me overigens op dat niveau blijven richten, om reden dat 332 een potentieel steunniveau is. Het betreft het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 374,2. De vlag is afgerond zodra er een uitbraak naar beneden staat, daarop is het wachten.

  • Zou de AEX naar boven uitbreken dan komt de vlag niet tot afronding en gaat de daling die voortvloeit uit het patroon niet door. We krijgen dan een herstelbeweging die ik dan op zijn merites zal gaan beoordelen.

AEX daggrafiek BB 070611

  • De Bollinger Bands zullen zoals ik gisteren ook al constateerde geen belemmering vormen voor een daling. De trend is naar beneden gericht en er is binnen die trend zowel ruimte voor een stijging naar de middellijn als voor een daling naar de onderste lijn van de indicator.

AEX uurgrafiek 070611

  • Uit het koersverloop blijkt dat de onderkant van de vlag vanmiddag nog wel werd verdedigd. Kopers wisten een uitbraak te voorkomen. Ik kan uiteraard niet garanderen dat het morgen van een neerwaartse uitbraak komt, ook al is dat de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Het koersverloop van morgenochtend moet ons leren wat we doen met het patroon. Breken we naar beneden uit dan gaan we in eerste instantie naar de laatste bodem rond 337,4, waar we vervolgens doorheen zouden moeten zakken om verder te dalen naar de bij de daggrafiek besproken grens 332.

AEX kwartiergrafiek 070611

  • PotentiŽle weerstand vinden we tussen 340,1 en de stippellijn rond 340,3, een gebied met drie toppen. Zouden we die weerstanden uitnemen dan levert dat naar ik aanneem vervolgens een stijging naar lijn r' op. Daar moeten we dan kijken of de lijn al dan niet naar boven doorbroken wordt, want dat is vervolgens bepalend voor het vervolg.

Resumerend: 

De strijd tussen kopers en verkopers eindigde vandaag wederom onbeslist, er kwam nogmaals een doji in de daggrafiek te staan. De laatste candles vormen in die grafiek echter een vlag in wording, het patroon r-r'. Het wordt afgerond zodra we naar beneden uitbreken, in welk geval we allereerst naar 337,4 gaan en in tweede instantie naar 332. Weerstand vinden we tussen 340,1 en 340,3. Zouden we die grenzen uitnemen dan loopt de AEX naar ik aanneem naar lijn r'. Zouden we naar boven door die lijn breken dan gaat de vermeende daling waar ik op grond van de vlag r-r' voorlopig van uit ga niet door. In dat geval krijgen we namelijk een verder herstel, wat ik dan in mijn updates zal beoordelen.

En dan nog dit...

Vervelend voor hen die niet geÔnteresseerd zijn in het koersverloop van de goudprijs, maar ik wil het daar vandaag wederom over hebben.

  • Gisteren schreef ik over een stijging boven het 76,4% Fibonacci niveau die op dat moment plaatsvond. Deze stijging betekende in principe een voortzetting naar boven, mits zoals ik schreef het slot van de dag boven die grens van $1550 zou liggen. Dit blijkt niet het geval te zijn geweest. De goudprijs keerde terug onder die grens en we mogen dientengevolge het 76,4% niveau niet als doorbroken beschouwen. Dit wil dan weer zeggen dat er toch nog een top kan ontstaan. Blijkt dat de komende dagen inderdaad het geval dan is het vervolgens goed om rekening te houden met een eventuele daling onder lijn n, want dat zou het topvormingsproces afronden. De koersontwikkeling van goud gaat momenteel overigens min of meer gelijk op met die van de aandelenmarkten. Dalen de koersen daar dan zal goud ook minder waard worden. Stijgende aandelenkoersen zouden naar ik veronderstel een oplopende goudprijs geven. Voor alle duidelijkheid, stijgt de goudprijs met een slotstand boven $1555 dan volgt alsnog een voortzetting naar $1577 of eventueel lijn p'. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 7 jun 2011, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 jun 09.15u: Daling VS met futures gecompenseerd

7 jun 10.00u: AEX gestegen, winst wordt verdedigd

7 jun 11.00u: Potentieel voortzettingspatroon AEX

7 jun 12.00u: PotentiŽle top ontstaan in uurgrafiek

7 jun 13.00u: Kortstondige stijging na goede cijfers

7 jun 14.00u: De AEX staat nog steeds onder druk

7 jun 15.00u: Nieuwe stijgingspoging vanaf 61,8%

Arcadis: Steun ter hoogte van voorgaande bodem

7 jun 16.00u: AEX bij onderkant van het patroon

7 jun 17.00u: Beursindex omhoog vanaf onderzijde

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven