ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250711

  • De AEX-index is vandaag 0,4% gedaald en dat heeft ervoor gezorgd dat het hoogste punt van afgelopen vrijdag daadwerkelijk een top kan worden. Dit ligt zoals ik vrijdagavond constateerde namelijk bij een potentieel weerstandsniveau, de stippellijn door oude bodems rond 340,3. Zou die stippellijn doorbroken worden dan zou er een stijging naar lijn m (morgen rond 342,5) en eventueel naar de stippellijn rond 343,3 volgen. Dat zijn lijnen die doorbroken zouden moeten worden wil de markt de AEX terug doen keren naar de top van begin deze maand rond 347. Zoals het er nu voorstaat kan er vanaf de top van jongstleden vrijdag echter ook een hervatting van de daling plaatsvinden.

AEX daggrafiek BB 250711

  • De graadmeter is vandaag boven de middellijn van de Bollinger Bands gebleven. Vanuit deze indicator gezien is een voortzetting naar boven dus het meest waarschijnlijk. Dit zou uiteraard veranderen mocht de index toch terugkeren onder de middellijn.

AEX uurgrafiek 250711

  • Het technische beeld in de uurgrafiek wijst net als dat in de vorige grafiek uit dat de markt ondanks de daling van vandaag nog aan een voortzetting naar boven denkt. Er is met de driehoek n-n' die vandaag is gevormd namelijk een voortzettingspatroon ontstaan. Breekt de beursgraadmeter naar boven uit dit patroon dan vervolgt zij de opmars naar boven. Uiteraard moet dan de weerstand rond 338,8 nog wel genomen worden.

  • Een patroon is pas afgerond als er een uitbraak in de veronderstelde richting staat, hier dus naar boven. Zolang die er niet is kan er nog een uitbraak in tegenovergestelde richting plaatsvinden, reden om morgen ook op het vervolg ten opzichte van de onderzijde van de driehoek te letten. Een neerwaartse doorbraak door lijn n zou de vlag in wording ongeldig maken en de voortzetting naar boven onzeker. De index zou dan immers wederom op zoek moeten naar een volgende bodem. Die zou dan rond 336,2 kunnen komen te liggen, het laagste punt van vandaag. Een stap onder dat punt zou negatief zijn en de AEX in de richting van de neklijn 333,3 van het vorige week gevormde omgekeerd hoofd en schouders patroon doen afdalen. Dat zou een test van die neklijn opleveren.

AEX kwartiergrafiek 250711

  • In de kwartiergrafiek treft u de besproken driehoek en niveaus eveneens aan. Een stijging boven 338,8, het hoogste punt van vandaag, zou in eerste instantie gevolgd worden door een stap naar de top van vrijdag 340,2. Dit heb ik bepaald door het verloop van vandaag om te klappen naar boven. Je komt dan in die buurt uit. Bij een daling onder 336,2 zou ik hetzelfde doen, maar dan naar beneden. Dat zou ons een aardig eind in de richting van de stippellijn rond 333,3 brengen, die stippellijn zou ik in dat geval daarom als doel nemen.

Resumerend: 

De beurs tekende vandaag 0,4% verlies op, waardoor er rond de top van afgelopen vrijdag 340,2 mogelijkerwijs een blijvende top is gezet. De markt denkt gezien de vorming van een driehoek echter nog steeds aan een voortzetting naar boven. Breken we morgen naar boven door lijn n' dan is het patroon afgerond. Volgt daarop een stijging boven 338,8 dan gaan we in eerste aanleg naar 340,2. Zouden we door die top breken dan wordt lijn m in de daggrafiek rond 342,5 de volgende halte. Zou die doorbroken worden dan volgt 343,3. Al deze niveaus zouden we moeten uitnemen om naar 347 te kunnen gaan. Zouden we de driehoek door een daling onder lijn n naar beneden verlaten en vervolgens onder 336,2 komen dan gaat dit niet door. Bij die ontwikkeling keren we naar ik veronderstel namelijk terug naar 333,3 voor een test van de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat vorige week in de uurgrafiek werd opgetekend.

En dan nog dit...

Over het algemeen besteed ik weinig aandacht aan de AMX-index. Internationale indices zijn voor mij belangrijker dan deze nationale index, daarom heb ik een voorkeur voor het bespreken van andere graadmeters. Vandaag maak ik een uitzondering, waarom ziet u hieronder aan de top van jongstleden vrijdag.

  • Die top ligt namelijk precies op het 50% Fibonacci niveau 580,8 van de daling 616 - 545,6. Een top rond een 50% niveau kan het beginpunt zijn van een neerwaarts vervolg. Daar moeten we dus naar kijken. Zou de AMX daarentegen alsnog door 580,8 breken dan komt er een voortzetting naar 589,1, waar het 61,8% niveau ligt. De komende dagen moet blijken welke richting de markt kiest. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 25 jul 2011, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 jul 09.15u: AEX-index is 0,6% lager geopend

25 jul 10.00u: Index na negatieve opening gestegen

25 jul 11.00u: AEX is terug bij het slot van vrijdag

25 jul 12.00u: Graadmeter iets onder stijgende lijn

25 jul 13.00u: Volgen of er een hogere bodem komt

25 jul 14.00u: Index gestegen vanaf hogere bodem

25 jul 15.00u: Top van vanmorgen niet uitgenomen

25 jul 16.00u: AEX vond na daling weer snel steun

25 jul 17.00u: De markt weet niet door te drukken

Goud deze maand stevig gekocht (column BP)

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven