ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190711

  • De AEX-index is vandaag met een stijging van 0,9% behoorlijk hersteld van de daling van gisteren. Het heeft een potentieel bodempatroon opgeleverd dat bekend staat onder de naam bullish harami. Morgen moet blijken of het bevestigd wordt door middel van een volgende groene candle, want dat is van essentieel belang bij elk candlestick patroon.

  • De stijging heeft de beursgraadmeter vlak onder de stippellijn rond 326,9 gebracht, een belangrijk gegeven. Die stippellijn is namelijk de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat ik gisteren in mijn slotanalyse besprak. De stijging van vandaag moet worden gezien als een test van deze lijn. Normaal gesproken blijven we eronder en dalen we vervolgens verder. Ik volg dit overigens goed om reden dat vakantieperiodes met dunne handel de laatste jaren meer dan ooit worden gebruikt om te herstellen wat er vooraf mis ging. In zo'n periode bevinden we ons nu.

AEX daggrafiek BB 190711

  • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt dat de trend momenteel weer omlaag is gericht. De middellijn en de onderste lijn dalen en de index bevindt zich ruim onder de middellijn, hetgeen een sterke neerwaartse trend indiceert. Vanuit deze indicator gezien kunnen we eventueel verder dalen, ook al staat er een bullish harami.

AEX uurgrafiek 190711

  • De uurgrafiek leert ons dat we de stippellijn rond 326,9 waar ik bij de daggrafiek over sprak tot op korte afstand genaderd zijn. Het verschil is slechts 0,3 indexpunt. Het gaat er morgen dus om spannen of de lijn al dan niet intact blijft als weerstandslijn.

AEX kwartiergrafiek 190711

  • Uit de kwartiergrafiek wordt duidelijk dat de aandelenmarkt vandaag een voorschot heeft genomen op een terugkeer boven 326,9. Onder de stippellijn op 325,9 is namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon met twee rechterschouders te ontwaren. Dit patroon is geldig zolang we boven 325,9 blijven en heeft een doel dat rond 328,7 ligt. Dit zou betekenen dat we morgen zowel door de grens 326,9 als het daarboven liggende weerstandsniveau 327,7 zouden breken. Zo'n beweging zou het grote hoofd en schouders patroon waarover ik gisteren schreef ongeldig maken.
  • Keren we daarentegen terug onder 325,9 dan wordt het omgekeerd hoofd en schouders patroon in deze kwartiergrafiek ongeldig, hetgeen de kans op een hervatting van de daling groot zou maken. Die hervatting zou een feit zijn bij een daling onder de laatste bodem rond 324,4.

Resumerend: 

We zijn door een stijging in een spannende fase gekomen, een fase namelijk waarin zal worden bepaald of het gisteren gevormde grote hoofd en schouders patroon intact gaat blijven. Dit is het geval als de index onder 326,9 blijft, een terugkeer boven die grens echter zou de topformatie ongeldig maken. De aandelenmarkt stuurt gezien het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek aan op een terugkeer boven de neklijn 326,9. Het patroon geeft namelijk een doel rond 328,7, een doel dat geldig blijft zolang we boven 325,9 koersen. De markt stuurt daarmee aan op een stijging boven de potentiŽle weerstandsniveaus 326,9 en 327,7 en het ongeldig maken van de grote topformatie van gisteren. Zouden we echter terugkeren onder 325,9 dan vermindert de kans hierop en een daling onder 324,4 zou een neerwaarts vervolg betekenen. Dit zou het beste aansluiten bij het gisteren door de daling onder 326,9 gevormde toppatroon.

En dan nog dit...

Er bestaat een opvallend verschil tussen het technische beeld in de VS en dat bij ons. Waar bij ons zoals ik u gisteren aan de hand van de weekgrafiek liet zien sprake is van een hoofd en schouders patroon met negatieve implicaties staan de zaken in de VS er aanmerkelijk positiever voor. Ik bespreek ter illustratie de situatie in de daggrafiek van de Nasdaq.

  • De Nasdaq is vandaag naar boven uit een grote vlag gebroken. Een vlag is een voortzettingspatroon en dat wil zeggen dat de Amerikaanse markt werkt aan een voortzetting naar boven. Het enige minpunt aan het patroon is de hellingshoek ervan. De lijnen lopen erg steil omlaag en dat maakt een vlag over het algemeen wat minder betrouwbaar. Een vlag is het sterkst als er sprake is van een lichte hellingshoek. Dat toont immers dat er maar in geringe mate sprake is van winstnemingen en dat wijst dan op een vervolg naar boven. Het patroon geldt echter als vlag, zij het dat ik de ontwikkeling die erop volgt scherp ga volgen.
  • Dat doe ik aan de hand van Fibonacci lijnen die ik getekend heb over de daling binnen het patroon. Er zijn twee potentiŽle weerstandsniveaus, zijnde het 50% niveau rond 2811 en het 61,8% niveau rond 2827. Beide grenzen zouden ter bevestiging van de vlag doorbroken moeten gaan worden en dat ga ik de komende dagen verifiŽren.
  • Feit is dat ofwel de stemming hier ofwel de stemming in de VS om zal moeten slaan. Je kunt niet een negatieve stemming op onze beurs hebben, terwijl het sentiment in de VS positief is. De AEX is de laatste maanden steeds een goede voorloper van de bewegingen elders geweest, de komende dagen moet blijken of dat met de vorming van het hoofd en schouders patroon opnieuw het geval is. In dat geval namelijk zou de sfeer in de VS in negatieve zin om moeten slaan en zou er dus in de daggrafiek van de Nasdaq een top gevormd gaan worden rond 2811 of 2827. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 19 jul 2011, 18.31u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

19 jul 09.15u: AEX direct naar boven uit kanaal

19 jul 10.00u: Top neergezet rond 76,4% niveau

19 jul 11.00u: AEX-index opnieuw bij 76,4% grens

19 jul 12.00u: Stijgende wig in de kwartiergrafiek

19 jul 13.00u: Kopers geven de moed nog niet op

19 jul 14.00u: AEX terug bij top van vanmorgen

19 jul 15.00u: Rood en groen wisselen elkaar af

TomTom: Na uitbraak uit driehoek in dalende trend

19 jul 16.00u: Steunniveau 324,6 intact gebleven

19 jul 17.00u: Markt zet zich aan testen van neklijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven