ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 280211

 • De maand februari is afgelopen, laat ik daarom beginnen met de maandgrafiek. Voor alle duidelijkheid, dit is een grafiek waarin elke candle een maand koersverloop representeert. Het gaat in deze grafiek om het lange termijn beeld. Dat beeld is met een tweede groene candle dit jaar nog altijd positief. De AEX heeft deze maand de stippellijn op 374 bereikt, een lijn door een oude bodem uit 2008 die als potentieel weerstandsniveau moet worden gezien. Hier kan eventueel een top ontstaan. 

 • Onmiddellijk daarboven ligt op 378,4 de stippellijn door een oude bodem uit 2001, eveneens een potentieel weerstandsniveau. Dit niveau wordt het doel van de beweging zouden we door 374 breken.

 • Iets daarboven vindt u een magenta stippellijn, dat is het 50% Fibonacci niveau van de daling 565,9 - 197,9 rond 379,5. Dit zou het doel worden zouden we zowel 374 als 378,4 uitnemen.

AEX daggrafiek 280211

 • De vraag is nu allereerst of we wellicht een top gaan krijgen rond 374. In de daggrafiek staat de stijgende wijder wordende driehoek f-m, op grond waarvan ik er al enige tijd van uit ga dat er een top gaat ontstaan. Zolang het patroon echter nog niet is afgerond met een neerwaartse uitbraak is het niet zeker dat deze top daadwerkelijk ontstaat. Tot dat moment is het niet meer dan een veronderstelling.

 • De twee groene candles van afgelopen vrijdag en vandaag geven het idee dat de index niet meer naar beneden zal gaan, er is immers een duidelijke bodem. Uit de magenta stippellijnen over de daling 374,2 - 363 blijkt echter dat dit nog niet zeker is. Het slot van vandaag ligt namelijk onder het 61,8% niveau 369,9 en dat wil zeggen dat er een mogelijkheid is dat we niet verder meer stijgen. Er zou dan morgen een rode candle ontstaan, waarop we dan alsnog naar lijn f zouden dalen. Mochten we daarentegen alsnog met een slotstand door 369,9 breken dan wordt een terugkeer naar de top rond 374,2 aannemelijk, wat de kans dat mijn veronderstelling juist is dat we met een top van doen hebben aanmerkelijk zou doen afnemen. U begrijpt dat ik het koersverloop van morgen met argusogen volg.

AEX daggrafiek BB 280211

 • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft geen uitsluitsel. Het slot van vandaag ligt min of meer op de middellijn, waarmee een voortzetting naar boven niet verzekerd is.

AEX uurgrafiek 280211

 • Uit de uurgrafiek blijkt dat het hoogste punt van vandaag 370,7 was, een grens die ter hoogte van een voorgaande bodem ligt. Oude steun kan nieuwe weerstand worden, blijvende topvorming op dit punt is mogelijk.

 • Er is echter zolang de beursgraadmeter boven lijn h noteert sprake van een stijgende trend. Blijven we boven de lijn dan kunnen we altijd nog door 370,7 breken. Die lijn h is dus van belang voor de vervolgbeweging.

 • Komen we boven 370,7 dan zijn er nog twee grenzen waar een kans op weerstand is, namelijk het 76,4% niveau rond 371,5 en de stippellijn rond 372,1. Hoewel de kans op topvorming hier beperkt is houd ik het koersverloop rond die grenzen bij een vervolg naar boven voor alle zekerheid wel in de gaten.

AEX kwartiergrafiek 280211

 • Behalve lijn h telt morgen ook de stippellijn rond 367,6 door de top van afgelopen vrijdag. Elke bodem boven lijn h of 367,6 kan goed zijn voor een voortzetting naar boven.
 • Zouden we onder 367,6 komen dan kijk ik wat we ten opzichte van de stippellijn rond 365,6 doen. Kopers wisten hier tijdens de lunchpauze een stijging te bewerkstellingen waarmee voorkomen werd dat er een hoofd en schouders patroon zou ontstaan met die stippellijn als neklijn. Dit was een strategisch slimme actie, ook goed gepland in de middagpauze als het volume wat lager is en een stijging eenvoudiger te realiseren. Het moet een short squeeze veroorzaakt hebben, waardoor de AEX in de middag nog verder op kon lopen. Zouden we terugkeren naar 365,6 dan zou dit hele tactische spel voor niets zijn geweest, waarop we dan alsnog de daling krijgen die vandaag tijdens de lunch zo handig werd afgewend. Ik zou daar niet van opkijken. Je kunt een beurs met een slimme strategie en een goede timing dan wel naar boven drijven, maar dat wil nog niet zeggen dat je daarmee de onderliggende onzekerheden wegneemt. We zullen zien. Keren we terug dan is de opzet mislukt, keren we niet terug dan is het geslaagd.

Resumerend: 

De AEX is gestegen en heeft het 61,8% niveau 369,9 in de daggrafiek bereikt. Omdat we hieronder eindigden zou er hier eventueel een top kunnen ontstaan, waarop we dan alsnog naar lijn f in de daggrafiek zouden kunnen gaan dalen. Dit zou passen bij mijn veronderstelling dat we met de ontwikkeling van een toppatroon bezig zijn, namelijk de stijgende wijder wordende driehoek f-m. Sluiten we morgen daarentegen boven 369,9 dan neemt de kans toe dat mijn veronderstelling fout is. Er is dan nog een kleine kans op weerstand rond 371,5 en 372,1, daarboven zou een terugkeer naar 374 volgen. Dalen we dan zijn eerst lijn h en de stippellijn op 367,6 in de kwartiergrafiek van belang. Die kunnen een daling namelijk opvangen. Zouden ze dat niet doen dan keren we terug naar 365,6. De kans op een daling onder die grens zou en een vervolg richting lijn f in de daggrafiek zou dan groot zijn.

En dan nog dit...

De grafiek waarin ik het meest nieuwsgierig ben naar de koersontwikkeling van morgen is die van de DAX, waarvan u hieronder de daggrafiek ziet.

 • Deze beursindex brak begin februari naar boven uit het kanaal t-p en keerde vorige week terug in dit kanaal. Waar ik nu benieuwd naar ben is het antwoord op de vraag of lijn t opnieuw weerstand gaat vormen. Is dat namelijk het geval dan kan een daling naar lijn p volgen en dat zou dan weer belangrijk zijn in het kader van het patroon p-p'. Dit is een stijgende wijder wordende driehoek, zoals we die in de daggrafiek van onze AEX in een kleiner formaat hebben. Een daling naar lijn p zou een aanzienlijke kans op afronding van dit extreem grote patroon geven, een afronding met een uitbraak naar beneden. Zou de DAX morgen echter opnieuw naar boven door lijn t breken dan neemt de kans hierop weer af. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 28 feb 2011, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 feb 09.15u: Gevecht rond onderkant kanaal

28 feb 10.15u: AEX na daling plots weer omhoog

28 feb 11.00u: Spannende strijd in aandelenmarkt

28 feb 12.00u: Markt werkt nog aan een stijging

28 feb 13.00u: Kopers gebruiken lunchpauze weer

28 feb 14.00u: Beursgraadmeter verder opgelopen

28 feb 15.00u: AEX bijna bij 61,8% Fibonacci grens

28 feb 16.00u: Index is boven het 61,8% niveau

28 feb 17.00u: Weerstand gevonden rond 370,6

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven