ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230211

  • De beursgraadmeter heeft wederom terrein ingeleverd, het verlies ten opzichte van gisteren bedraagt 1%. De AEX heeft hiermee de beweging in de richting van lijn f aangehouden. Lijn f is de onderzijde van de stijgende wijder wordende driehoek f-m en ik houd op grond van dit patroon al enige tijd rekening met een daling naar die lijn. Als het zo doorgaat bereiken we de onderkant van dit patroon snel. Het is overigens een omkeerpatroon dat afgerond zou moeten worden met een uitbraak naar beneden.

  • De AEX staat vlak boven de stippellijn op 364,4 door toppen van vorige maand. Deze stippellijn is een potentiŽle steunlijn. Neem deze lijn niet op een tiende punt meer of minder, is mijn raad. De laagste koers vandaag was 364,9 en dat is dermate dicht boven de stippellijn dat er morgen eventueel een bodem zou kunnen ontstaan. Daar kijk ik uiteraard naar. De stippellijn rond 364,4 zou een daling naar lijn f namelijk nog in de weg kunnen staan.

AEX daggrafiek BB 230211

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is in negatieve zin veranderd. We zijn namelijk onder de middellijn beland. Ik wil met het koersverloop van januari in mijn gedachten echter waken voor een harde conclusie. Er traden die maand meerdere dalingen onder de middellijn op, die steeds weer werden teruggedraaid. Blijven we echter de komende dagen onder de middellijn dan kan de trend een neerwaartse tendens krijgen. Wat de stap van vandaag waard was weten we dus de komende dagen pas.

AEX uurgrafiek 230211

  • We zijn de dag in de uurgrafiek onder het 50% Fibonacci niveau van de stijging 357,3 - 374,2 geŽindigd. Dit betekent vanuit de Fibonacci methode dat we een daling naar het 61,8% niveau rond 363,7 mogen verwachten.

  • We zagen bij de daggrafiek evenwel dat er steun kan liggen rond 364,4. Op die grens richt ik me dus allereerst. Dit is uiteraard pas aan de orde zodra blijkt dat we daadwerkelijk verder dalen. Zouden we onder 364,4 komen dan wordt 363,7 mijn doel.

AEX kwartiergrafiek 230211

  • In de kwartiergrafiek is vanmiddag een hoofd en schouders patroon ontstaan, wat hier een voortzettingspatroon is. De neklijn laat zich niet gemakkelijk tekenen, maar ik heb hem rond 367 geplaatst. Het hoofd is 3,2 indexpunten hoog, trekken we dit af van de neklijn dan geeft dit een koersdoel van 363,8 (niet 364,8 zoals ik vanmiddag per abuis schreef). Dit impliceert dat we onder 364,4 terecht zouden komen en naar het 61,8% niveau 363,7 zouden gaan dat ik bij de vorige grafiek besprak. Dat ligt namelijk maar 0,1 indexpunt onder het doel van het patroon. Ik wil een kleine slag om de arm houden en morgen eerst verifiŽren dat we inderdaad verder omlaag gaan. Het koersverloop elders weegt -mocht dat positief zijn- morgen zwaarder dan dit patroon.
  • Zouden we morgen stijgen dan vormen de stippellijnen rond 366,4 en 367 potentiŽle weerstandslijnen. Andere weerstandsniveaus bepaal ik pas als er zich de facto een herstel voordoet.

Resumerend: 

De AEX is gedaald en zoekt daarmee nog altijd stapje voor stapje toenadering tot lijn f in de daggrafiek. Steun kan er nog liggen rond 364,4 of 363,7, daaronder gaan we naar die lijn. In de kwartiergrafiek is een patroon afgerond dat op een daling naar 363,7 wijst. Van een daling naar die grens wil ik echter pas uit gaan zodra ik heb geconstateerd dat we echt verder dalen. Ik richt me dan eerst echter op 364,4, pas daaronder op 363,7. Stijgen we morgen dan kan er weerstand liggen rond 366,4 en 367, andere grenzen bepaal ik pas zodra blijkt dat we omhoog gaan, daarover leest u dan in mijn updates.

En dan nog dit...

De Amerikaanse indices staan net als andere indices onder druk vanwege de ontwikkelingen in LibiŽ. Ze dalen vandaag voor de tweede dag op rij, aanleiding om eens te kijken wat dit doet met de stijgende trend. Vandaag een blik op de Dow Jones.

  • Een eerste blik is voldoende om te constateren dat de stijgende trend van de Dow Jones intact is. Lijn w die ik zo goed mogelijk langs de laatste reeks candles heb getekend kan de daling allereerst opvangen. Mocht de Dow daaronder komen dan is daar nog lijn t die ik door bodems uit september en december van het afgelopen jaar heb getekend. De stijgende trend eindigt pas zodra er zich een daling onder lijn t voordoet, dat zou dan een correctie op de genoemde stijging inluiden. Voor de bulls onder u die in de VS actief zijn is er dus nog geen concrete reden om bezorgd te zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 23 feb 2011, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

23 feb 09.15u: AEX is de dag 0,4% lager gestart

23 feb 10.00u: Beurs staat nog altijd onder druk 

23 feb 11.00u: Steun rond bodem van vanmorgen

23 feb 12.00u: AEX lag afgelopen uur praktisch stil

23 feb 13.00u: Handig gebruik van de lunchpauze

23 feb 14.00u: Top rond 61,8% Fibonacci niveau

23 feb 15.15u: AEX onder 61,8% niveau gekomen

TomTom: Grote driehoek in lange termijn grafiek

23 feb 16.00u: Voortzettingspatroon beursindex

23 feb 17.00u: Markt poogt een bodem te maken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven