ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 180211

 • De AEX is deze week wederom opgelopen en heeft de stippellijn rond 374 bereikt. Dit is een niveau waar in juli 2008 een bodem ontstond, waardoor deze grens eventueel weerstandsniveau zou kunnen worden. Hoe groot de kans daarop is kan ik niet inschatten. Iets boven 374 ziet u de stippellijn rond 378,4, dat is een grens waar een oude bodem uit 2001 te vinden is. Dit niveau kan eveneens als weerstandsniveau dienst doen. Het geeft een weerstandszone tussen 374 en 378,4. De komende weken moet blijken of we weerstand ondervinden van dit gebied of er doorheen breken.

 • De magenta stippellijnen zijn Fibonacci niveaus van de daling 564 - 194,9. Op 379,4 ziet u het 50% niveau, dat wordt het doel als de aandelenmarkt erin slaagt om de beursgraadmeter door het gebied 374 - 378,4 te loodsen.

AEX daggrafiek 180211

 • De daggrafiek stond de laatste tijd in het teken van de stijgende wijder wordende driehoek f-m en de wig s-m die zich binnen die driehoek ontwikkelde. We zijn vandaag licht boven lijn m gesloten, waardoor we in deze grafiek te maken hebben met een uitbraak. Het slot van vandaag lag op 374,2, lijn m rond 373,9. De doorbraak werd pas in de slotveiling van 17.30u tot 17.35u veiliggesteld. Het verschil van 0,3 indexpunten is echter marginaal, ik wil aanstaande maandag ter bevestiging nog wel een voortzetting naar boven zien. Lijn m ligt maandag ter hoogte van het slot van vandaag. Stijgen we verder dan is de ongebruikelijke uitbraak naar boven uit de wig direct een feit. 

 • Zouden we dalen en onder lijn s geraken dan krijgen we daarentegen alsnog de beweging omlaag die je bij een wig en een stijgende wijder wordende driehoek zou verwachten.

AEX daggrafiek BB 180211

 • Het zal u na de stijging van vandaag niet verbazen dat de stijgende trend in de daggrafiek met Bollinger Bands intact gebleven is. De lijnen van deze indicator stijgen en de AEX staat niet ver onder de bovenkant van dit gereedschap, hetgeen wijst op een sterke opwaartse trend. Deze blijft in stand zolang we boven de middellijn koersen.

AEX uurgrafiek 180211

 • De lijnen in de uurgrafiek scheppen wat verwarring. Hier heb ik de lijnen s en m laten staan zoals ik ze de afgelopen dagen tekende en u kunt met mij constateren dat lijn m hier nog niet doorbroken is. De daggrafiek heeft het langste tijdvenster en telt daarom het zwaarst, wat niet wegneemt dat ik in deze uurgrafiek toch ook graag een uitbraak naar boven zou willen zien voordat ik volmondig van een vervolg naar boven uitga. Dit is een aandachtspunt voor aanstaande maandag.

AEX kwartiergrafiek 180211

 • De stippellijn rond 373,9 was het niveau waar lijn m vandaag in de daggrafiek lag. Ik noemde die grens gisteren in mijn slotanalyse. De laatste candle staat met de onderkant op die lijn en met de bovenkant erboven. U ziet wat er in de slotveiling gebeurde, kopers zetten de zaak nog even snel boven de belangrijke grens. Doortrapt, maar wel toegestaan. Het is immers gewone handel, zij het zonder particulieren en in de vorm van een veiling.
 • Voor lijn m geldt hier hetzelfde als bij de uurgrafiek. Ik heb de lijn laten staan en zie deze aanstaande maandag graag doorbroken worden wil ik van een voortzetting naar boven uit kunnen gaan. Zie de noodzakelijke stijging maar als de bevestiging van de situatie in de daggrafiek.
 • Zouden we komende maandag toch nog dalen dan plaats ik Fibonacci lijnen om de mogelijke steunniveaus te bepalen en let op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn s. We zouden alsnog naar beneden door deze lijn kunnen breken.

Resumerend: 

We zijn deze week net als de voorgaande weken gestegen en zijn met de AEX aangekomen bij de weerstandszone 374 - 378,4. Dit is een gebied waarbinnen zich eventueel een top zou kunnen ontwikkelen, daar ga ik althans op letten. Weten we dit gebied te passeren dan wordt het 50% niveau 379,4 in de weekgrafiek het daaropvolgende doel. De index is in de daggrafiek naar boven door lijn m gebroken, maar wel met een marginaal verschil. Dit en het gegeven dat de graadmeter in de uurgrafiek en kwartiergrafiek nog onder lijn m staat maakt dat ik aanstaande maandag nog wel een stijging boven lijn m wil zien in deze beide grafieken. We stijgen dan verder richting 378,4. Zouden we dalen dan ga ik daarentegen kijken waar we steun zouden kunnen vinden. Daarbij krijgt het verloop ten opzichte van lijn s uiteraard ook mijn aandacht. Die lijn zou dan namelijk toch nog neerwaarts doorbroken kunnen worden. 

En dan nog dit...

Vanavond wil ik u deelgenoot maken van het gegeven dat de Dow Jones een potentieel weerstandsniveau heeft bereikt. Dit laat ik u zien aan de hand van de maandgrafiek van deze Amerikaanse beursgraadmeter.

 • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 14198 - 6470. De Dow Jones heeft het 76,4% niveau van deze daling bereikt, een niveau dat op 12374 ligt. Hoewel je bij 76,4% niveaus niet vaak topvorming ziet vraagt het feit dat de index bij deze grens is aangekomen wel om aandacht. Er kan namelijk wel een top ontstaan in de buurt van deze grens, hoewel de kans daarop klein is.
 • De Nasdaq nadert ondertussen het hoogste punt uit 2007 dat op 2862 lag. De index staat daar met een stand van ongeveer 2840 op het moment dat ik dit schrijf niet ver meer onder. De grens 2862 is uiteraard een potentieel weerstandsniveau en het gegeven dat de graadmeter zo dicht bij deze oude top staat zal de Amerikaanse belegger later op de dag wellicht wat voorzichtiger maken. De Amerikaanse beurzen zijn aanstaande maandag gesloten vanwege Presidents Day. Met de onrust in de Arabische wereld zal niet iedereen een op een stijging gerichte positie mee durven nemen in het lange weekend.
 • De S&P500 index heeft vandaag tot dusverre als hoogste punt de waarde 1344 bereikt. Op 1361 ligt het 76,4% niveau van de daling 1576 - 667 en die grens geldt net als het 76,4% niveau bij de Dow Jones als potentieel weerstandsniveau. 
 • De combinatie van bovenstaande factoren doet me voorlopig voor alle zekerheid uitgaan van topvorming in de Amerikaanse indices, althans zolang ze niet doorbroken zijn. Worden de grenzen deze maand daarentegen blijvend doorbroken dan biedt dat voor de maanden erna nieuw stijgingsperspectief. Het zou voor de Dow Jones een terugkeer naar de top rond 14198 aannemelijk maken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 18 feb 2011, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 feb 09.15u: AEX aan bovenzijde wig geopend

18 feb 10.00u: Gap gesloten, de wig is nog intact

18 feb 11.00u: AEX staat nu op het 50% niveau

18 feb 12.00u: Kopers zijn tot actie overgegaan

18 feb 13.00u: Beeld gelijk aan dat van vorig uur

18 feb 14.00u: AEX weer gestegen binnen de wig

18 feb 15.00u: Beslissing nog altijd niet gevallen

Corio: Stijgende wig betekent risico op een daling

18 feb 16.00u: 0,3% gestegen in optie expiratie

18 feb 17.00u: Index wederom bij bovenkant wig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven