ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010211

  • De Amsterdamse beurs heeft net als de andere Europese beurzen een uitstekende dag achter de rug. De zorgen over de ontwikkelingen in Egypte werden overboord gezet en de positieve verwachtingen van inkoopmanagers ten volle omarmd. Beleggers stapten zonder aarzelen in, wat leidde tot een winst van 1,8% van de AEX-index. Of zij daar goed aan deden moet uiteraard nog blijken. Ik volg de ontwikkelingen in het Midden-Oosten met argusogen.

  • Waar ik ook scherp naar kijk is naar het koersverloop ten opzichte van lijn j in deze daggrafiek. De lijn is de bovenzijde van de stijgende omgekeerde driehoek j-f, een patroon dat bekend staat als een omkeerpatroon. Ontwikkelt het zich daadwerkelijk als zodanig dan zou lijn j weerstand gaan vormen en zou de index de komende dagen alsnog de weg omlaag kiezen. Dat zou een stevige streep door de rekening van de kopers van vandaag zijn en in een scherpe daling kunnen resulteren.

  • Het is echter nog niet zover dat lijn j opnieuw weerstand heeft gevormd, wat wil zeggen dat de lijn ook nog doorbroken zou kunnen worden. In dat geval gaan we verder naar het doelgebied 374 - 378,4 dat ik gisteren aan de hand van de maandgrafiek definieerde.

AEX daggrafiek BB 010211

  • De AEX sloot vandaag iets boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands en dat maakt een daling morgen voor wat deze indicator betreft tot de meest aannemelijke ontwikkeling. Een index blijft over het algemeen namelijk maar kort boven de banden. Zouden we wel stijgen dan is de stijgingsruimte gezien de stand boven de Bollinger Bands beperkt.

AEX uurgrafiek 010211

  • In de uurgrafiek ziet u dat we vandaag meerdere weerstandsniveaus hebben uitgenomen die ons de laatste tijd parten speelden. Ik doel op de stippellijnen rond 363,9, 364,4 en 365,1. Rond elk van deze punten kan nu steun komen te liggen, belangrijk mocht er zich morgen in lijn met de situatie in de vorige grafiek een daling voordoen. 

  • We zijn onderweg naar lijn j. De lijn ligt morgen in de daggrafiek rond 368,1 en dat gegeven telt morgen het zwaarst. Uiteraard houd ik ook het verloop in deze uurgrafiek in de gaten. We zullen zowel in de daggrafiek als in de uurgrafiek naar boven door lijn j moeten breken willen we verder kunnen naar het gebied 374 - 378,4.

AEX kwartiergrafiek 010211

  • In de kwartiergrafiek is morgen allereerst lijn h van belang. Belanden we onder de lijn dan plaats ik Fibonacci lijnen, wat ik dan doe om vast te stellen waar we steunniveaus zouden kunnen hebben. Verder kan elk van de blauwe stippellijnen als steunlijn dienst gaan doen, om te beginnen de drie op 363,9, 364,4 en 365,1.
  • Blijven we boven lijn h dan zetten we de stijging voort, waarbij de aandacht zoals ik schreef op het verloop ten opzichte van lijn j in uurgrafiek en daggrafiek gericht zal zijn.

Resumerend: 

Beleggers schudden vandaag de onzekerheid verbonden aan de situatie in Egypte geheel van zich af. Zij toonden zich gezien de stijging met 1,8% overtuigd van een vervolg naar boven. Of dat vervolg naar boven er komt hangt af van de ontwikkeling ten opzichte van lijn j die morgen in de daggrafiek rond 368,1 te vinden is. Breken we zowel in de daggrafiek als in de uurgrafiek naar boven door die lijn dan gaan de bulls voor de prijzen, want er zit dan een vervolg naar het gebied 374 - 378,4 in het vat. Lijn j is evenwel de bovenkant van een potentieel omkeerpatroon, daarom houd ik de ontwikkeling ten aanzien van die lijn goed in de gaten. De lijn kan weerstand vormen. De AEX staat bovendien iets boven de Bollinger Bands, wat eveneens een daling zou kunnen geven. Voldoende reden dus om alle opties open te houden. Ik richt me zolang we in de kwartiergrafiek boven lijn h koersen geheel op het verloop ten opzichte van lijn j. Ik wil dan immers weten of de lijn al dan niet doorbroken wordt. Blijft de lijn intact dan kan er tenslotte nog een daling volgen, wordt de lijn daarentegen doorbroken dan gaan we naar hogere regionen. Komen we morgen onder lijn h in de kwartiergrafiek dan ga ik aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen kijken waar de mogelijke steunniveaus liggen. Behalve op die nader te bepalen grenzen kan er dan ook rond de vandaag eenvoudig doorbroken niveaus 363,9, 364,4 en 365,1 eventueel steun gevonden worden.

En dan nog dit...

De S&P500 index brak afgelopen vrijdag naar beneden uit een stijgend trendkanaal, maar keerde vandaag al weer terug binnen dat kanaal. De bulls zijn gezien het koersverloop niet te stoppen.

  • De S&P500 keerde niet alleen terug in het kanaal u-u', maar is direct door de top van afgelopen vrijdag gebroken. Dit is technisch gezien een bijzondere ontwikkeling. De Amerikaanse belegger kent net als zijn Europese tegenhanger klaarblijkelijk geen zorgen meer. Wat overigens nog wel van belang is vandaag is het slot van vanavond. Ligt dat boven 1303 dan is de doorbraak een feit, waarop de index dan verder kan stijgen naar lijn u'. Eindigt de S&P500 de dag echter onder 1303 dan is er geen doorbraak op dagbasis, wat dan meteen het vervolg naar lijn u' ook onzeker zou maken. Voor dit moment echter kan het niet op, noch in Europa, noch in de Verenigde Staten. Zo ziet u hoe snel het sentiment kan snel keren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 1 feb 2011, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 feb 09.15u: Zorgen beleggers zijn weer weg

1 feb 10.00u: Gap van vanochtend is gesloten

1 feb 11.00u: AEX heeft stijging weer opgepakt

1 feb 12.00u: Beleggers kijken opgewekt omhoog

1 feb 13.00u: AEX-index nu boven grens 364,4

1 feb 14.00u: Beurs is weer uitermate volgzaam

1 feb 15.00u: In de aanval op recente top 356,1

Aegon: Sterke opmars in de eerste beursmaand

1 feb 16.00u: Krachtig doorgestoten naar boven

1 feb 17.00u: De motor haperde het afgelopen uur

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven