ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartaalgrafiek 301211

 • Het beursjaar 2011 ligt achter ons, daarom kijk ik om te beginnen naar het lange termijn beeld. Bestuderen we hiertoe allereerst de kwartaalgrafiek van de dit jaar 11,9% gedaalde AEX dan valt de grote stijgende wig q-q' op die in mei werd afgerond. Het patroon heeft een koersdoel van ongeveer 130 punten. Dit voorspelt dus niet veel goeds voor het komend jaar. Als de daling naar dat niveau namelijk ongeveer even snel verloopt als de daling die voorafging aan het patroon zouden we dat koersdoel in de loop van 2012 bereiken.

 • Nu wil het geval dat er een bodem is ontstaan rond het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 374,2. Dit betekent dat een daling naar dat lage niveau nog kan worden voorkomen. Een bodem bij een 61,8% niveau kan namelijk het startpunt zijn van een vervolg naar boven. 

 • Voorwaarde is uiteraard dat we boven het laagste punt 256,4 van 2011 blijven. Zouden we daaronder komen dan gaat het immers alsnog mis en gaan we via de stippellijn op 217,8 en de bodem 195 uit 2009 toch nog verder richting 130 punten.

 • Deze ontwikkeling kan zoals gezegd worden afgewend als de aandelenmarkt volgend op de bodem rond het 61,8% niveau daadwerkelijk een voortzetting naar boven op weet te zetten. Wat hier voor nodig is bekijken we in de maandgrafiek.

AEX maandgrafiek 301211

 • In deze maandgrafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst over de daling 374,2 - 256,4. De index bereikte na een stijging vanaf het laagste punt 256,4 tot dusverre het 50% niveau rond 315,3. Wil de markt de AEX in veiligheid brengen dan zal zij een doorbraak door zowel dit niveau als het 61,8% niveau rond 329,2 moeten bewerkstelligen. Zolang deze grenzen niet doorbroken zijn dreigt immers een voortzetting naar beneden, want beide punten zijn grenzen waar een neerwaartse beweging kan starten. Beleggers, u weet dus wat u te doen staat, u dient onze beursgraadmeter achtereenvolgens boven 315,3 en 329,2 te brengen.

AEX weekgrafiek 301211

 • Gaan we vervolgens naar de weekgrafiek dan zien we behalve rond 315,3 en 329,2 nog potentiŽle weerstand rond de top 318,2 uit oktober van het bijna afgelopen jaar en de stippellijn rond 326,9. Ook deze grenzen zullen doorbroken moeten worden.

 • De aandelenmarkt is met de vorige week gerealiseerde doorbraak door lijn m en de daaropvolgende stijging van deze week goed bezig, zo zult u zeggen. Dit is maar deels waar. Het handelsvolume in de laatste twee weken van december is extreem laag en dat wil zeggen dat je aan een doorbraak als deze eigenlijk geen belang kunt toekennen. Het tegendeel is het geval. De markt heeft deze twee weken met dunne handel nodig gehad om te realiseren wat eerder niet tot stand gebracht kon worden, namelijk deze doorbraak door lijn m. Het is een zwaktebod. Laten we in januari eerst maar eens zien wat er volgt op deze 'doorbraak'. Hetzelfde geldt ten aanzien van het patroon dat afgerond is in de daggrafiek.

AEX daggrafiek 301211

 • De AEX is deze week verder opgelopen, waardoor het omgekeerd hoofd en schouders patroon is afgerond waar ik vorige week vrijdag over schreef. Dit patroon geeft een koersdoel van ongeveer 346 punten. Eerder werd al een vlag met het doel 326,9 neergezet. Zou de index de opmars aanhouden en de koersdoelen van deze patronen bereikt worden dan krijgen we daarmee een stevig herstel tot boven de potentiŽle weerstandsniveaus 315,3, 318,2, 326,9 en 329,2. De bodem rond het 61,8% niveau in de kwartaalgrafiek waar ik mee startte zou daarmee reliŽf krijgen, waarmee een daling naar 130 punten op een sterke wijze zou worden voorkomen. Dat zou een mooie ontwikkeling zijn, niemand zit immers te wachten op zo'n daling.

 • Ik bezie het omgekeerd hoofd en schouders patroon evenwel met evenveel argwaan als de stijging boven lijn m. De eerste beursweek van januari wil ik zorgvuldig nagaan of de beweging naar boven wordt aangehouden. De index dient in ieder geval boven de stippellijn rond 307,5 te blijven, de neklijn van de formatie. Een daling onder dat niveau zou inhouden dat het patroon ongeldig zou worden. Onder 305,4, het laagste punt van gisteren, mag de AEX uiteraard al helemaal niet meer komen. De geŽnsceneerd overkomende beweging van deze week zou daarmee immers alle waarde verliezen.

AEX daggrafiek BB 301211

 • De beursindex is in de daggrafiek met Bollinger Bands aangekomen bij de bovenzijde van de indicator. Deze is naar boven gebogen, wat in principe het begin kan zijn van een stijgende trend. De index moet op maandag 2 januari dan wel direct verder stijgen, zodat index en bovenste lijn samen op gaan trekken naar boven. Zou de index dalen dan kan de middellijn eventueel steun vormen.

AEX uurgrafiek 301211

 • Ik heb er even over gedacht om de uurgrafiek en de kwartiergrafiek weg te laten. Het analyseren van deze grafieken in een week als deze heeft geen enkele zin. De index moest hoger, dat was vorige week bij laag volume al wel duidelijk. Dat is de beleggers die niet op vakantie waren ook deze week gelukt.

AEX kwartiergrafiek 301211

 • Opvallend zijn de laatste candles van gisteren en vandaag. Het zijn candles uit de slotveiling. Gisteren leverde die veiling, opgezet om sturing van de index te voorkomen, maar liefst een candle op van een heel punt. Daar bleven we vandaag iets onder, maar de index sloot door de slotveiling wel op het hoogste punt van de dag. Grote beleggers, die beheersen de slotveiling, hadden er kennelijk baat bij de beursgraadmeter nog wat hoger te zetten. Dat zal wel met bonussen te maken hebben, dat is de enige reden die ik kan bedenken. Hoe dan ook, het hoort niet.
 • Omdat we op het hoogste punt van de dag zijn geŽindigd is er nog geen top waarover ik Fibonacci lijnen kan tekenen. Ik kan u dan ook geen potentiŽle steunniveaus noemen, dat komt zodra we een top krijgen.

Resumerend: 

Belangrijk dit jaar was de afronding van de stijgende wig q-q' in de kwartaalgrafiek. Dit patroon heeft een koersdoel van 130 punten, een niveau dat we als we daadwerkelijk verder zouden dalen in de loop van het nieuwe beursjaar zouden bereiken. Het hoeft gelukkig niet zover te komen, als tenminste de bodem rond het 61,8% niveau in de kwartaalgrafiek maar stand houdt. Zouden we onder het laagste punt 256,4 van dit jaar komen dan zou deze bodem sneuvelen, waarop de AEX via 217,8 en 195 de weg richting 130 punten zou vervolgen. Zoals het er nu voorstaat kunnen we echter nog omhoog. We zagen in de maand- en de weekgrafiek dat de AEX boven de potentiŽle weerstandsniveaus 315,3, 318,2, 326,9 en 329,2 zal moeten komen om in veilige wateren te geraken. De markt heeft met de afronding van een vlag met koersdoel 326,9 en een omgekeerd hoofd en schouders patroon met doel 346 in de daggrafiek in ieder geval al voorgesorteerd op een beweging naar boven. Met name het laatste patroon en de doorbraak door de dalende lijn m in de week- en daggrafiek werden echter bij laag volume gerealiseerd en dat wil zeggen dat ik de zaak wantrouw. Ik ga komende week na of we boven 307,5 en 305,4 blijven. Als dat gebeurt blijft het omgekeerd hoofd en schouders patroon namelijk geldig en gaan we met de index naar 315,3 of hoger. Zouden we door 305,4 zakken dan was de beweging van deze week een schijnbeweging. Dalen we in die richting dan ga ik in mijn updates op zoek naar mogelijke steunniveaus.

En dan nog dit...

Gisteren kwam de S&P500 boven het slot van 2010, de Dow deed dat in oktober al en staat er inmiddels 5,8 procent boven. De index die nog onder het slot van vorig jaar staat is de Nasdaq.

 • Op 2653 heb ik een stippellijn getekend door het slot van 2010. De Nasdaq stond om 18.30u rond 2614, de graadmeter heeft dus nog 39 punten oftewel 1,5% te overbruggen om 2011 ten opzichte van het voorgaande jaar met winst af te sluiten. Dit zou normaal gesproken niet meer lukken. Ook in de VS is het volume echter laag, kijk er dus niet van op als de Nasdaq het met een eindsprint toch nog redt.
 • Blijft over u mijn goede wensen over te brengen voor een fijne jaarwisseling en een goed nieuw jaar. Mag het jaar u brengen wat u hoopt dat het u brengen gaat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 30 dec 2011, 19.07u.

 

Er zijn van 27 dec t/m 30 dec geen updates verschenen, op 27,28 en 29 dec evenmin slotanalyses.

 

Agenda van maandag 26 dec t/m vrijdag 30 dec 2011

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven