ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 051211

  • Het wordt de komende dagen uitermate spannend op de Amsterdamse beurs. De AEX nadert namelijk de stippellijn rond 307,5 en de dalende lijn m die daar morgen met een ligging op 308,2 vlak boven loopt. De koersontwikkeling ten opzichte van die stippellijn en lijn m wordt bepalend voor het vervolg. In het negatieve geval houden de lijnen stand en hervatten we de daling, in het positieve geval doorbreken we beide lijnen en maken van de rally die eind vorige maand startte een heuse eindejaarsrally.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond een opmerkelijk punt, namelijk bij het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 318,2 - 268,7. Hoewel een 76,4% niveau normaliter maar weinig betekenis heeft kijk ik morgen voor alle zekerheid toch maar even of er zich een top voordoet. Je weet het in deze onzekere tijden immers maar nooit.

  • De stijging van vandaag betekent overigens dat de inverted hammer van afgelopen vrijdag niet is bevestigd, want hij is niet gevolgd door een rode candle. Dit hebben partijen met belangen bij een stijging in ieder geval binnen. Nu maar zien of er voortgebouwd wordt naar boven.

AEX daggrafiek BB 051211

  • De Bollinger Bands in de tweede daggrafiek de benodigde ruimte naar boven. De AEX zou voor wat deze indicator betreft verder kunnen stijgen naar de bovenste lijn. Een garantie is dit uiteraard niet, want het gaat om een na-ijlende indicator. Er ligt op het huidige punt in ieder geval nog geen barrière in de grafiek.

AEX uurgrafiek 051211

  • De AEX heeft in de uurgrafiek het patroon van hogere bodems en hogere toppen aangehouden. De opwaartse trend is intact en een voortzetting naar boven is op grond hiervan het meest aannemelijk. Hierin zou verandering komen mochten we door de bodem 299,8 van gisteren zakken, wat voor morgen dus een belangrijke grens is.

  • Breken we daarentegen naar boven door 306,8 dan gaan we met de beursgraadmeter naar de stippellijn rond 307,5 die we bij de daggrafiek al zagen.

AEX kwartiergrafiek 051211

  • De kwartiergrafiek laat ons zien dat beleggers aan het eind van de dag voorzichtig werden. Er werd namelijk een klein hoofd en schouders patroon afgerond waarvan de neklijn de stippellijn rond 305,3 is. Doel op grond van dit patroon is de combinatie van het 61,8% niveau en de stippellijn rond 303,8 in deze grafiek. Steun zou er in theorie nog kunnen liggen rond het 38,2% niveau 304,9 of het 50% niveau rond 304,4, maar daar verwacht ik niet veel van. Het koersdoel van een hoofd en schouders patroon prevaleert over het algemeen over 38,2% of 50% grenzen.
  • Het patroon vraagt om twee kanttekeningen. De eerste is dat de afronding van het patroon in de slotveiling tot stand kwam en dat is over het algemeen voor de stemming niet het meest representatieve deel van het koersverloop van de AEX. De tweede opmerking erbij is dat het patroon ondergeschikt is aan het koersverloop in de VS en Azië en aan eventueel nieuws dat van invloed is op het koersverloop. Daar waar ik normaal de grens 303,8 als doel zou nemen ben ik daar in de huidige situatie niet zeker van. Het patroon en het doel blijven in ieder geval geldig zolang we niet terugkeren boven 305,3. Zouden we dat wel doen dan heeft de markt zich aan het eind van de middag te behoedzaam getoond, want we stijgen dan toch nog verder.

Resumerend: 

Het gaat er de komende dagen om spannen. De AEX nadert namelijk de stippellijn rond 307,5 en de dalende lijn m in de daggrafiek die morgen rond 308,2 te vinden is. Worden deze lijnen doorbroken dan zet de Amsterdamse markt de rally door die eind vorige maand startte. Dit wordt dan een heuse eindejaarsrally. Het is echter mogelijk dat deze lijnen de opmars stoppen, wat ook het vandaag bereikte 76,4% niveau zou kunnen doen. De markt lijkt bang voor het laatste, want zij rondde een klein toppatroon af in de kwartiergrafiek dat als doel 303,8 geeft. Het is geldig zolang we onder 305,3 blijven. Dalen we verder onder 303,8 dan wordt de ontwikkeling ten aanzien van de laatste bodem 299,9 in de uurgrafiek belangrijk. Keren we morgen echter terug boven 305,3 dan wordt het toppatroon in de kwartiergrafiek ongeldig en stijgen we verder. Een doorbraak door de top 306,8 van vandaag zou een voortzetting naar 307,5 of lijn m rond 308,2 opleveren.

En dan nog dit...

Er zijn een aantal indices die vandaag door het 61,8% niveau van de laatste daling zijn gebroken, namelijk de CAC40, Eurostoxx50 en de BEL20. De laatste komt vanavond aan bod.

  • De stijging boven een 61,8% niveau betekent in principe een terugkeer naar de top rond 2232 van eind oktober. Er zijn echter nog twee mogelijke weerstandsniveaus om rekening mee te houden, dat zijn de stippellijnen rond 2140 en 2175. Op beide grenzen zijn twee toppen ontstaan, waardoor het onmogelijk is om al van een vervolg naar 2232 uit te gaan. Eerst zal er door de Belgische beleggers met beide lijnen afgerekend moeten worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 5 dec 2011, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 dec 09.15u: Doorbraakpoging top van vrijdag

5 dec 10.00u: Top van vrijdag niet doorbroken

5 dec 11.00u: Markt waagt weer poging naar boven

5 dec 12.00u: AEX terug bij top van vanmorgen

5 dec 13.00u: Doorbraakpoging tijdens lunchpauze

5 dec 14.00u: Geslaagde doorbraak in AEX-index

5 dec 15.00u: Beursgraadmeter verder opgelopen 

Fugro: Veel strijd nodig voor bodem rond 61,8%

5 dec 16.00u: Lijn j is van belang als steunlijn

5 dec 17.00u: Inverted hammer is lagere top

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven