ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240811

 • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft voor de derde dag op rij getracht de AEX-index terug te brengen in de vlag k-k', maar dit is wederom niet gelukt. Het lichaam van de candle van vandaag staat onder lijn k en de consequentie daarvan is dat de vlag intact gebleven is. Het meest aannemelijke scenario is hierdoor nog steeds dat van een vervolg naar beneden. Dit zou pas veranderen bij een slot boven lijn k, om reden dat dit de vlag ongeldig zou maken.

 • In de grafiek ziet u een nieuw patroon, namelijk de stijgende wig v-v'. Het patroon is nog niet afgerond, want dat is pas het geval bij een uitbraak naar beneden. Ik neem het desalniettemin mee, want het is zonder meer een patroon dat we in de gaten moeten houden. Verlaten we het namelijk aan de onderzijde dan is het afgerond, waarop we dan daadwerkelijk verder dalen.

 • Ik let zolang de wig niet afgerond is met een uitbraak naar beneden uiteraard ook op de bovenzijde van het patroon, lijn v'. Deze lijn en lijn k vallen morgen samen rond 284. Zouden we door die grens breken dan wordt de wig ongeldig en de neemt de kans op een verder herstel toe. Zolang we onder lijn v' koersen is de kans op een vervolg naar beneden nochtans het grootst.

AEX daggrafiek BB 240811

 • In de daggrafiek met Bollinger Bands ontstaat de situatie dat de onderste lijn naar boven begint te krommen. Dit is een lichte verbetering, al is de trend zolang de beursbarometer onder de middellijn staat nog wel naar beneden gericht. Het geeft wel aan dat de beweeglijkheid wat af begint te nemen.

AEX uurgrafiek 240811

 • In de uurgrafiek ziet u de bruine lijnen van de stijgende wig v-v' uit de daggrafiek. Morgen kijk ik uiteraard wat we ten opzichte van de bovenzijde ervan voor beweging maken. Breken we naar boven door lijn v dan kan er achtereenvolgens weerstand liggen rond 284,1, 284,9, 287,3 en 291,8. Elk van deze punten kan goed zijn voor topvorming.

 • Dalen we dan houd ik lijn v goed in de kijker. Een beweging onder die lijn zou immers de afronding van het patroon betekenen en een voortzetting naar beneden inluiden.

 • Daarvoor kijk ik dan echter ook nog naar het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 276,4. Die grens werd de afgelopen dagen erg goed verdedigd en ik vermoed op grond daarvan dat er nogal wat partijen zijn die er belang bij hebben om de index boven dit niveau te houden. Een vervolg naar beneden komt er alleen als we naar beneden door deze verdedigingswal zouden breken.

AEX kwartiergrafiek 240811

 • Vanmiddag tekende ik in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 276,2 - 283,7. Dit was achteraf niet de juiste keuze. Ik had ofwel Fibonacci lijnen over het laatste deel van de stijging moeten tekenen of lijnen over de gehele stijging. Beide sets heb ik nu geplaatst, de eerste in magenta en de tweede in het grijs. Zowel de magenta als de grijze stippellijnen kunnen steun vormen.
 • Belangrijk is morgen het verloop ten opzichte van de laatste bodem op 281. Blijven we boven die grens dan kan de markt gaan proberen de index naar boven uit de wig v-v' te krijgen.
 • Zakken we door 281 dan kan er steun liggen rond 280,6, 280,2, 279,6, 279,4 en 278,6. Uiteraard kan ook lijn v nog steun bieden aan de beursindex, net als de stippellijn rond 276,4. Daaronder dalen we verder, als we er in tegenstelling tot vanmorgen ook onder blijven.
 • De markt heeft vanmiddag een dalende wig gemaakt in de kwartiergrafiek en denkt dus aan een vervolg naar boven.

Resumerend: 

De vlag k-k' in de daggrafiek is geldig gebleven, al is het op het randje. Hierbij komt dat er bij een uitbraak naar beneden een stijgende wig zou ontstaan. Het leidt tot de conclusie dat een daling nog altijd de meest waarschijnlijke optie is. Dit verandert mochten we naar boven door 284 breken en daar ook boven blijven. Morgenochtend kijk ik eerst wat we ten opzichte van de grens 281 doen. Blijven we erboven dan kan er een poging komen om naar boven uit de wig te breken. Zou dat lukken dan zijn er meerdere potentiŽle weerstandsniveaus, namelijk 284,1, 284,9, 287,3 en 291,8. Belanden we onder 281 dan ligt er mogelijke steun rond 280,6, 280,2, 279,6, 279,4, 278,6 en lijn v. Zouden we naar beneden door die laatste lijn breken dan ronden we de wig af. Van een vervolg naar beneden komt het echter alleen als we vervolgens ook naar beneden door de tot dusverre uitstekend beschermde grens 276,4 zakken.

En dan nog dit...

In het voorgaande kwam ik tot de slotsom dat een daling de meest waarschijnlijke optie is. Een bevestiging hiervoor vinden we op onze eigen aandelenmarkt, namelijk in de daggrafiek van de AMX-index.

 • De laatste vier candles vormen samen een vlag in wording. Een uitbraak naar beneden is het meest aannemelijk bij dit patroon, waarna de AMX verder daalt naar ongeveer 415, het doel van dit patroon. Eerder ontstond overigens al een stijgende wig met een doel dat dramatisch veel lager ligt. Laat ik het daar echter nog niet over hebben en morgen eerst kijken of we de vlag daadwerkelijk naar beneden verlaten en zo het patroon afronden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 24 aug 2011, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 aug 09.15u: AEX na licht hogere start gedaald

24 aug 10.00u: Wederom steun rond dezelfde grens

24 aug 11.15u: Nogmaals stijging na slecht cijfer

24 aug 12.00u: Lagere top gevormd in de AEX

24 aug 13.00u: AEX terug bij de bekende stippellijn

24 aug 14.00u: Alles wordt ingezet op grens 276,4

24 aug 14.45u: Stijging op sterke cijfers uit de VS

24 aug 15.00u: Het 61,8% niveau is uitgenomen

24 aug 16.00u: Recente top 282,5 is doorbroken

24 aug 17.00u: AEX na opmars nu wat gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven