ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040811

  • Indrukwekkend, zo kan ik de candle van vandaag wel noemen. Ik weet dan nog niet eens zeker of de laagste stand van deze candle 300,85 wel het laagste punt van de dag is geweest, want Euronext lag er vanmiddag met de berekening van de AEX weer enige tijd uit. Kijk ik echter naar het koersverloop van derivaten dan moet het slot 300,85 ook meteen de laagste stand van vandaag zijn geweest. 

  • De opening vanmorgen lag ter hoogte van de onderkant van het gap van gisteren, 1,74% boven het slot van gisteren. De slotstand van vandaag lag 3,17% onder de laatste stand van gisteren. Er heeft zich vanaf de opening tot het slot dus een enorme daling voorgedaan, we mogen wel spreken van capitulatie van het kopende deel van de markt.

  • Het slot lag een fractie onder de stippellijn op 301,5, een potentieel steunniveau. Het verschil is dusdanig klein dat ik die lijn voorlopig nog maar als niet doorbroken beschouw, wat wil zeggen dat ik de mogelijkheid van de vorming van een bodem open houd. Waar de lijn op 301,5 vandaan komt ziet u in de weekgrafiek die volgt.

AEX weekgrafiek 040811

  • Het gaat bij de stippellijn op 301,5 om een lijn door het laagste punt van 2010. De complete terreinwinst die de markt vanaf dat punt wist te behalen is weggevaagd. De grens geldt uiteraard als potentieel steunniveau en ik wil het niveau omdat het om een lange termijn grens gaat niet op een paar tienden nauwkeurig nemen. Stijgen we morgen dan biedt de lijn steun, dalen we verder dan wordt het een ander verhaal.

  • De AEX is namelijk ook onder het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 374,2 gekomen die rond 306 lag, wat mijn eerste doel was. Zou de graadmeter nu niet boven 301,5 terugkeren en verder dalen dan wordt het 50% niveau rond 285 mijn volgende lange termijn doel.

  • Het is zeer wel mogelijk dat we op een zeker moment verder dalen, al hoeft dat morgen niet noodzakelijkerwijs al te gebeuren. We hebben tenslotte een hoofd en schouders patroon in deze grafiek staan waarvan het koersdoel rond 280 punten ligt. ik ga morgen dus uitermate zorgvuldig kijken hoe we ten opzichte van de bodem van vorig jaar maart bewegen.

AEX daggrafiek BB 040811

  • We zijn voor de tweede dag op rij ver onder de Bollinger Bands geëindigd. Een index houdt een heel enkele keer wel eens drie of vier dagen achter elkaar stand onder de banden, maar dat is maar zelden. De kans op een stijging is morgen dientengevolge behoorlijk. Zekerheid kan ik u echter niet bieden, we zullen het af moeten wachten.

AEX uurgrafiek 040811

  • Ik heb de stippellijn op 301,5 die ik besprak bij de week- en de daggrafiek overgenomen in de uur- en kwartiergrafiek. Zo kunnen we morgen direct zien hoe het ervoor staat. Dalen we verder dan zullen we voortdurend moeten speuren naar de eventuele ontwikkeling van een candlestick patroon waaruit bodemvorming blijkt. Op de ronde grens 300 na zijn er dan namelijk voorlopig geen potentiële steunniveaus meer.

  • Stijgen we morgen dan zal ik met behulp van nog te plaatsen Fibonacci lijnen de mogelijke weerstandsniveaus bepalen.

AEX kwartiergrafiek 040811

  • De grens 309,3 moet in het geval van een stijging in ieder geval als een potentieel weerstandsniveau worden gezien, andere grenzen bepaal ik pas zodra duidelijk is of we werkelijk naar boven gaan.

Resumerend: 

De AEX is met een indrukwekkende daling door mijn koersdoel 306 gezakt en iets onder het laagste punt 301,5 van vorig jaar gesloten. Het verschil is met name als je het in de weekgrafiek bekijkt echter miniem en we kunnen dus nog niet zeggen dat de grens doorbroken is. Theoretisch kan er dus een bodem worden neergezet, wat het geval is als we morgen direct omhoog gaan. Weerstand ligt er dan rond 309,3, andere mogelijke barrières bepaal ik pas als het werkelijk zover is dat we stijgen. Dalen we dan breken we definitief door 301,5, met name als we morgenavond in de weekgrafiek onder dat niveau sluiten. Het doel op de wat langere termijn wordt dan 285, voor het ontdekken van korte termijn bodems zullen we ons  vervolgens op de candlestick techniek moeten verlaten.

En dan nog dit...

Voor wat het waard is, de S&P500 index heeft vandaag een potentieel steunniveau bereikt. Dit wil ik u aan de hand van de maandgrafiek laten zien.

  • De S&P500 index noteerde rond 19u vanavond 2,6% onder het slot van gisteren. De index heeft echter nog lager gestaan en is iets opgelopen. Het laagste punt 1216 lag vlakbij de stippellijn die ik in deze maandgrafiek rond 1220 heb getekend. Deze stippellijn loopt door een top die in april 2010 is ontstaan. Oude weerstand kan nieuwe steun worden en dat wil zeggen dat de kans op bodemvorming aanwezig is. Komt die bodem er niet dan is het 23,6% niveau rond 1205 daarentegen het volgende richtpunt voor de korte termijn. Op de langere termijn zou er dan een daling naar het 38,2% niveau rond 1100 kunnen komen. Vindt de S&P500 echter steun rond 1220 dan is in theorie een hervatting van de opwaartse trend mogelijk. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 aug 2011, 19.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 aug 09.15u: Sterke opening van onze beursindex

4 aug 10.00u: AEX na eerste candle licht gedaald

4 aug 11.00u: Steun aanwezig rond 38,2% niveau

4 aug 12.00u: AEX gedaald tot onder 61,8% grens

4 aug 13.00u: Index terug bij bodem van gisteren

4 aug 14.15u: AEX door bodem van gisteren gezakt

4 aug 15.00u: Herstelpoging de afgelopen 15 min

4 aug 16.00u: Koersdoel 306 punten zojuist bereikt

Reed Elsevier: Na zijwaartse periode alsnog omlaag

4 aug 17.00u: Opnieuw storing NYSE Euronext

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven