ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010811

  • De AEX opende vanmorgen 1,35% boven het slot van afgelopen vrijdag en sloot er uiteindelijk 1,4% onder. De beurs maakte dus een enorme draai van sterk positief naar sterk negatief. Dit betekent voor de index dat we door het potentiŽle steunniveau 326,9 zijn gebroken dat ik afgelopen vrijdag noemde. Verder zijn we onder de grens 325,3 geŽindigd, dit is het niveau waar in december 2010 een bodem ontstond en waar dus steun had kunnen liggen. De daling onder beide genoemde koersniveaus maakt de julibodem rond 323,1 tot een plausibel koersdoel. De manier waarop het sentiment in de markt omsloeg geeft overigens te denken. Het is na deze candle sterk de vraag of het wel blijft bij een daling naar die bodem van de afgelopen maand. Zouden we door deze grens zakken dan gaan we zoals ik jongstleden vrijdag beargumenteerde door richting 306. Zo'n daling zal uiteraard gepaard gaan met op- en neergaande bewegingen. Gaat u er dus niet van uit dat we morgen al direct op 306 staan, dat zou wel erg heftig zijn.

AEX daggrafiek BB 010811

  • De beursgraadmeter is met ťťn candle van een positie vlak onder de middellijn gedaald naar een plaats niet ver boven de onderste lijn van de Bollinger Bands. Die onderste lijn kan in principe steun gaan vormen, die mogelijkheid is er althans. Zou de onderste lijn straks echter samen met de AEX gaan dalen dan ontstaat een nieuwe dalende fase in deze indicator. De komende dagen moet blijken welke optie het wordt.

AEX uurgrafiek 010811

  • Zouden we morgen stijgen, bijvoorbeeld door een herstelbeweging in de VS, dan zal ik Fibonacci lijnen plaatsen over de daling, opdat we mogelijke weerstandsniveaus kennen. Ik wil dat nu nog niet doen, op grond van de huidige stand van zaken is de kans op een neerwaarts vervolg nog groot. Weerstand kan er bij een stijging in ieder geval liggen rond de vandaag doorbroken stippellijn 326,9.

  • Dalen we dan is de stippellijn rond 323,1 het eerstvolgende mogelijke steunniveau annex richtpunt. Daar kunnen we dan gaan kijken of we er als dan niet doorheen zakken met onze beursbarometer die momenteel op slecht weer staat.

AEX kwartiergrafiek 010811

  • De markt lijkt gezien de laatste candles niet veel vertrouwen te hebben in de goede afloop. Ik hecht echter niet sterk aan de veronderstelde relatie tussen het koersverloop in het laatste deel van de handelsdag en het optimisme dat beleggers al dan niet hebben. De markt komt tegenwoordig niet verder dan het nabootsen van de bewegingen van de Amerikaanse indices en dat houdt zij letterlijk vol tot de laatste minuut van de handelsdag. Dit heeft te maken met computerkoppelingen. Vroeger zag je tegen het eind van de handelsdag nog wel eens afwijkende bewegingen als beleggers hier probeerden vooruit te lopen op wat daar zou kunnen komen, maar zulke bewegingen zijn zeldzaam tegenwoordig. Computers, die naar men schat verantwoordelijk zijn voor zo'n zeventig procent van de handel, kijken niet vooruit op de manier waarop een mens dat zou doen. Ik wil dus geen conclusie trekken uit de laatste candles tot ik het idee heb dat de menselijke maat weer zwaarder gaat tellen. Dat komt op een zeker moment vanzelf mocht de beurs verder onderuit gaan.
  • Stijgen we morgen dan let ik op het verloop ten opzichte van de grens 326,9 en met Fibonacci lijnen nader te bepalen potentiŽle steunniveaus.
  • Komen we onder 324,4 dan gaan we naar ik veronderstel naar de besproken grens 323,1 of lager.

Resumerend: 

Je ziet niet vaak een omslag van een plus van 1,35% naar een min van 1,4%. Alleen al het gegeven dat een beurs zo snel om kan slaan wijst erop dat er onderhuids grote onzekerheden leven. De markt maakt zich zorgen en daar kon zelfs de sterke opening van vanmorgen niets aan afdoen. Het ziet er daarom naar uit dat we verder dalen met onze beursindex. Komen we onder het laagste punt 324,4 van vandaag dan gaan we naar 323,1, belanden we onder die grens dan dalen we zoals ik vrijdag constateerde de komende tijd verder naar 306. Zouden we morgen stijgen dan ga ik in mijn updates op zoek naar potentiŽle weerstandsniveaus, waarvan de vandaag doorbroken stippellijn rond 326,9 er in ieder geval ťťn zal zijn. Ik neem dan voorlopig aan dat er een lagere top onder die van vandaag zal ontstaan, gevolgd door een hervatting van de neerwaartse beweging.

En dan nog dit...

Recent maakte ik gewag van de mogelijkheid dat er zich een hoofd en schouders patroon voor zou kunnen gaan doen in de daggrafiek van de Duitse DAX. Het is zover.

  • De stippellijn rond 6990 is de neklijn van het patroon. Zou de index terugkeren boven deze grens dan wordt het hoofd en schouders patroon ongeldig. Ik sluit vanwege de poging die er afgelopen maand is geweest om de afronding van de formatie te voorkomen niet uit dat er nogmaals een stijgingspoging zal worden gedaan. Partijen die zorgden voor een tweede rechterschouder zullen zich wellicht nog niet neerleggen bij de ontwikkeling. Normaal gesproken echter gaat de DAX nu het patroon af is terug naar de maartbodem rond 6485, waarbij er rond het 61,8% Fibonacci niveau rond 6910 nog een kans op bodemvorming is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 1 aug 2011, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 aug 09.15u: Beleggers blij met overeenkomst VS

1 aug 10.00u: Markt is gestart met sluiten van gap

1 aug 11.00u: Gap AEX is voor een deel gesloten

1 aug 12.00u: AEX geen stap verder afgelopen uur

1 aug 13.00u: Nog altijd geen beweging in de index

1 aug 14.00u: Geen verandering in de situatie

Trends VS nog altijd intact (column beursplaza)

1 aug 15.00u: AEX is alsnog terug bij het gap

1 aug 16.00u: Grote winst veranderd in fors verlies

1 aug 17.00u: AEX 1,4% onder slot van vrijdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven