ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190411

  • De candle van vandaag is klein en valt binnen die van gisteren, waardoor er sprake is van een bullish harami. Dit is een potentieel bodempatroon, dat morgen vanzelfsprekend nog wel bevestigd dient te worden vooraleer we zeker weten dat het inderdaad een bodem betreft.

  • Het gegeven dat we gisteren onder het 61,8% niveau zijn gekomen en daar ook vandaag weer onder geŽindigd zijn vraagt echter om een voortzetting naar beneden. In dit licht mogen we een daling naar lijn y of lager verwachten. Deze lijn vinden we morgen rond 350 punten, waar hij samenvalt met het 200daags exponentieel gemiddelde EMA50.

AEX daggrafiek BB 190411

  • De index keerde vandaag terug bij de onderste lijn van de Bollinger Bands en sloot daar licht onder. De kans dat we morgen stijgen of zijwaarts gaan is op grond van deze indicator daarom net iets groter dan de kans op een daling. Daarmee is echter niet gezegd dat een daling niet plaats kan vinden, daarom leg ik deze grafiek terzijde.

AEX uurgrafiek 190411

  • Er ontstond vandaag een rechthoek in de uurgrafiek die we vanmiddag nadat er eerst een valse uitbraak naar boven was opgetreden naar beneden verlieten. Het gaat om een hervatting van de daling, een aanname die ik handhaaf zolang we onder het patroon blijven. Die onderkant ligt rond 353,4.

  • Een achtereenvolgende stijging boven 353,3, de stippellijn rond 354,3 en de top rond 354,8 zou nochtans een verder herstel betekenen. Daar wil ik op dit moment overigens nog geen doelen aan koppelen, dat komt wel mocht het zover komen.

AEX kwartiergrafiek 190411

  • In de kwartiergrafiek staan Fibonacci lijnen over de stijging 350,8 - 354,8. Het laagste punt van vanmiddag lag bij het 50% niveau 352,8. Het gegeven dat de beursindex vanaf dit punt is gestegen heeft gezorgd voor een bodem op dit niveau, een bodem van waaruit we morgen zouden kunnen stijgen.
  • Zakken we door het 50% niveau dan kan het 61,8% niveau rond 352,3 eventueel nog zorgen voor bodemvorming. Daaronder zouden we evenwel terugkeren naar 350,8 of lager.

Resumerend: 

De bullish harami in de daggrafiek geeft aan dat er een bodem zou kunnen ontstaan. De stand onder het 61,8% niveau in die grafiek en een neerwaartse uitbraak uit een rechthoek in de uurgrafiek wijzen daarentegen op een vervolg naar beneden. Ik moet daarom beide mogelijkheden open houden, of ik wil of niet. Belangrijk is morgen allereerst of de bodem rond 352,8 gehandhaafd blijft. Zou dat namelijk niet het geval zijn dan rest alleen het 61,8% niveau rond 352,3 als potentieel steunniveau, daaronder gaan we naar 350,8 of 350. Hebben we evenwel een bodem rond 352,3 of 352,8 dan kan de markt nogmaals een herstelpoging doen. Om verder te kunnen stijgen moet de AEX dan wel de grenzen 353,4, 3, 354,3 en 354,8 uitnemen. Verder naar boven wil ik nog niet kijken, morgen eerst maar eens zien of we stijgen of dalen.

En dan nog dit...

De Japanse beurs heeft vannacht negatief gereageerd op het nieuws dat Standard & Poor's het oordeel over de Amerikaanse staatsschuld terug heeft gebracht van stabiel naar negatief. Het gaat Japan aan, het land heeft immers veel geld uitgeleend aan de VS. De schade bleef echter beperkt.

  • Het verlies bedroeg weliswaar 1,2%, maar werd gedurende de beursdag aldaar niet groter. Opening en slot lagen gezien de doji die ontstond namelijk dicht bij elkaar. De daling werd opgevangen bij de onderkant van een dalende wig die tot dusverre in ontwikkeling is. De Japanse markt denkt zolang de Nikkei niet naar beneden uit deze wig breekt nog altijd aan hogere koersen, want zo'n wig is een voortzettingspatroon. Er is uiteraard nog wel een uitbraak naar boven noodzakelijk wil het patroon afgemaakt worden en de wig daadwerkelijk in een stijging van de Nikkei uitmonden. De komende dagen zal duidelijk worden of die uitbraak er al dan niet komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 19 apr 2011, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 apr 09.15u: Start AEX met een herstelbeweging

19 apr 10.00u: Er staan twee tegengestelde candles

19 apr 11.00u: Zowaar een vlag in de kwartiergrafiek

19 apr 12.00u: Vlag niet gevolgd door een stijging

19 apr 13.00u: Rechthoek in kwartiergrafiek AEX

Unibail: Nog steeds koersend in grote stijgende wig

19 apr 14.00u: AEX aan bovenkant van rechthoek

19 apr 15.00u: Hogere bodem binnen de rechthoek

19 apr 16.00u: Valse uitbraak AEX uit het patroon

19 apr 17.00u: AEX bij onderkant van de rechthoek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven