ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150411

  • Onze beursindex is deze week gedaald, waardoor er een lagere top is ontstaan in de weekgrafiek. Een lagere top kan een voorbode zijn voor een omslag, al is het daar geen garantie voor. Het vraagt echter als je het combineert met de wigvorm in de grafiek wel om aandacht. De wig waar ik op doel is het patroon q-q' dat ik onlangs overnam uit de maandgrafiek. Het gaat om een zogenaamde ending diagonal die me noopt rekening te houden met een eventuele uitbraak naar beneden. Ik let overigens niet zozeer op lijn q, maar meer op lijn y die ik door de laatste drie bodems heb getekend. Een daling onder die lijn zou het einde van de opwaartse beweging en de start van een correctieve beweging beduiden.

  • De lijn waar de AEX deze week aangekomen is, de stippellijn rond 358,2, kan echter nog steun bieden. Om de lijnen q en y hoeven we ons pas zorgen te maken zodra we door dit oude weerstandsniveau zakken. Hier ga ik volgende week uiteraard naar kijken.

AEX daggrafiek 150411

  • We vinden de stippellijn rond 358,2 ook terug in de daggrafiek. We zijn er vandaag onder geweest, maar eindigden de dag erboven. De lijn is hierdoor ongebroken, wat met zich meebrengt dat er eventueel een bodem kan gaan ontstaan.

  • Zouden we in tegenstelling hiermee dalen dan zijn er nog twee potentiële steunniveaus, zijnde het 50% niveau rond 357,2 en het 61,8% niveau rond 353,9. Zouden we onder deze beide retracement niveaus komen dan wordt het tijd ons zorgen te maken omtrent lijn y. Zoals het er nu voorstaat kan er echter nog rond drie grenzen een bodem worden neergezet, dat betreft de besproken koersniveaus 358,2, 357,2 en 353,9.

AEX daggrafiek BB 150411

  • De index nadert in de daggrafiek de onderkant van de Bollinger Bands en dat is een ontwikkeling die we volgende week moeten volgen. Deze lijn is namelijk een potentiële steunlijn. Daalt de graadmeter verder dan doen we er goed aan rond deze lijn te kijken of er wellicht bodemvorming komt.

AEX uurgrafiek 150411

  • Het koersverloop zoals we dat in de uurgrafiek zien was vandaag nogal onbevredigend. De beursgraadmeter brak namelijk naar beneden uit de wijder wordende driehoek g-g' die ik gisteren tekende. Als u goed kijkt ziet u het patroon nog met lichtgrijze lijnen in de grafiek. Op deze uitbraak volgde echter niet de daling die je er op zou verwachten. Later belandde de graadmeter ruimschoots onder de bodem van gisteren 358,2, maar ook dit liep niet uit op een vervolg naar beneden. Er worden stevige pogingen gedaan om een neerwaartse voortzetting te voorkomen.

  • Wat we nu willen weten is wanneer het punt is bereikt dat deze voortzetting daadwerkelijk wordt voorkomen, althans voor dat moment. Dit zou het geval zijn bij een stijging boven de laatste top rond 360,5. Mijn koersdoel zou dan in eerste instantie 362,7 worden, bepaald door de beweging tussen 360,5 en 358,2 om te klappen naar boven. Uiteraard zou ik vervolgens Fibonacci lijnen plaatsen om andere potentiële weerstandsgrenzen te achterhalen.

  • Een daling onder 358,2 zou -mits niet teruggedraaid zoals vandaag- leiden tot een vervolg naar lagere regionen.

AEX kwartiergrafiek 150411

  • In de kwartiergrafiek is te zien dat het in feite drie toppen zijn waar we als we naar boven willen mee af te rekenen hebben, dat gaat om 359,6, 359,9 en 360,5. De laatste is uiteraard het belangrijkst.
  • Bij de uurgrafiek schreef ik over de stippellijn rond 358,2, daar kan ik op grond van deze grafiek nog de grens 358,6 aan toevoegen. Deze grens werd gisteren en vandaag fiks verdedigd. Uiteraard is ook de bodem rond 357,5 van belang om vast te stellen of we al dan niet verder dalen.

Resumerend: 

Een lagere top in de weekgrafiek zorgt er in combinatie met de wigvorm in die grafiek voor dat we op onze hoede moeten zijn. Het is verre van ondenkbaar dat we een neerwaartse uitbraak krijgen en de opwaartse trend daarmee beëindigen. Dit is echter pas aan de orde onder lijn y die ik zowel in de weekgrafiek als in de daggrafiek getekend heb. Boven lijn y kan er steun liggen rond 358,2, waar vandaag al steun lag, 357,2 en 353,9. De laatste twee grenzen zijn niveaus die we in de gaten moeten houden mochten we komende week door 358,2 zakken en vervolgens ook onder 357,5 belanden. Stijgen we aanstaande maandag boven 360,5 dan hebben we een bodem rond 358,2, althans voor dat moment. Een eerste doel is dan 362,7, andere mogelijke weerstandsgrenzen bepaal ik als het werkelijk zover is. Op dit moment is namelijk niet te zeggen of we komende week een herstel gaan maken of verder dalen. 

En dan nog dit...

De voorgaande dagen besprak ik de Eurostoxx50 en de DAX. Beide indices maakten recent een top rond een 76,4% niveau. Er is nog een index die dat deed, dat is de Franse CAC40 waarvan u hieronder de daggrafiek ziet.

  • Na de vorming van een top bij het 76,4% Fibonacci niveau is de index gedaald naar de stippellijn rond 3950. Hier heeft de Franse beursgraadmeter zowel gisteren als vandaag steun gevonden. Vandaag ontstond daarbij een zogenaamde hammer en dat is een potentiële bodem. Vergelijk het maar met de candles die op 31 januari en 29 maart jongstleden ontstonden. Franse beleggers zijn optimistisch gestemd, dat blijkt. Het hoeft geen betoog dat een eventuele daling onder 3950 verandering in dit beeld zou geven. Vooreerst dienen we echter te gaan volgen of de Franse beurs erin slaagt om daadwerkelijk een nieuwe bodem te maken van de hammer. Die ontwikkeling zou namelijk mogelijkheden bieden voor een vervolg van de opwaartse beweging en een aanval op de recente top rond 4070. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 15 apr 2011, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 apr 09.15u: Hogere start, maar binnen driehoek

15 apr 10.00u: Uitbraak uit voortzettingspatroon

15 apr 11.00u: AEX teruggekeerd in het patroon

15 apr 12.00u: Optiehandel drukt haar stempel

15 apr 13.00u: Top AEX onder die van vanmorgen

15 apr 14.15u: Hoofd en schouders patroon is af

15 apr 15.00u: Stijging na Amerikaanse cijfers

15 apr 16.00u: Druk gedurende de AEX expiratie

15 apr 17.00u: Geen duidelijkheid op dit moment

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven