ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 080411

 • Het is vrijdagavond en de eerste grafiek die ik behandel is daarom de weekgrafiek. De AEX is deze week gedaald, waarbij een inverted hammer is gevormd. Dit is een potentieel toppatroon. Het lichaam van de candle valt binnen zijn voorganger, waardoor het ook een bearish harami genoemd zou kunnen worden. Hoe dan ook, het gaat om een mogelijke top. De candle heeft bevestiging nodig, voordat we zeker weten dat het om een top gaat moet er nog een rode candle volgen. De kans op een daling is na deze candle echter groot.

AEX daggrafiek 080411

 • Er is in de daggrafiek rond 371,1 een top neergezet die valt in een gebied waarbinnen de voorgaande maanden meerdere toppen op diverse niveaus ontstonden. Het kan daarom zijn dat we niet meer verder zullen stijgen en dat vormde voor mij een reden om Fibonacci lijnen over de stijging 343,2 - 371,1 in de grafiek neer te zetten. Het eerste potentiŽle steunniveau is het 23,6% niveau rond 364,5.

 • Het laagste punt van vandaag ligt echter op lijn f, dat is een punt van aandacht. Lijn f is een voormalige steunlijn. De kans dat de lijn nogmaals steun gaat vormen is weliswaar klein, maar desalniettemin aanwezig. Hier let ik komende week uiteraard op. Stijgen we aanstaande maandag dan functioneert de lijn opnieuw als steunlijn, komen we eronder dan gaan we richting 364,5.

AEX daggrafiek BB 080411

 • De Bollinger Bands in de daggrafiek geven aan dat er zowel een mogelijkheid is van een daling naar de middellijn, als een kans op een stijging naar de bovenste lijn. Verder zegt de grafiek evenwel niets, laten we daarom snel verder gaan naar de uurgrafiek.

AEX uurgrafiek 080411

 • In deze grafiek heeft zich een interessante ontwikkeling voorgedaan, er is namelijk een hoofd en schouders patroon gevormd. Het patroon heeft een koersdoel van ongeveer 364 en maakt een daling naar het 23,6% niveau uit de daggrafiek 364,5 aannemelijk. Dit blijft zo zolang we onder de neklijn van het patroon blijven, de stippellijn rond 367,5.

 • Er is nog een steunniveau dat we niet mogen veronachtzamen. Ik doel op de stippellijn rond 365,6 die recent als weerstandslijn en daarna als steunlijn heeft gediend. Er kan hier opnieuw steun liggen en het lijkt me daarom verstandig om ons eerst daarop te richten. We moeten hiervoor wel door lijn f in de daggrafiek zakken, dus verder dalen onder het laagste punt 366,1 van vandaag.

AEX kwartiergrafiek 080411

 • In de kwartiergrafiek ziet u een fraai staaltje van sturing. De beursgraadmeter steeg in de slotveiling 0,8 indexpunt, waarmee kopers het verlies van vandaag beperkten. De veiling is bedoeld om dit soort bewegingen te voorkomen, dat lukte vandaag dus niet echt. Het maakt echter wel duidelijk waar grote beleggers de index graag heen zien gaan.
 • Gaan we komende maandag omhoog dan let ik scherp op de ontwikkeling ten opzichte van de neklijn 367,5 van het hoofd en schouders patroon dat we in de uurgrafiek zagen. Dit zou namelijk ongeldig worden bij een terugkeer boven deze grens.
 • Belanden we onder 366,1 dan dalen we verder en gaan naar de stippellijn rond 365,6 die we in de uurgrafiek al zagen en eventueel verder naar de grens 364,5 uit de daggrafiek.

Resumerend: 

Een potentieel toppatroon in de weekgrafiek maakt ons duidelijk dat we rekening moeten houden met de mogelijkheid dat we volgende week dalen. Ik plaatste daarom Fibonacci lijnen in de daggrafiek, waaruit blijkt dat het 23,6% niveau 364,5 een goed doel is. Dit doel wordt bevestigd door de afronding van een hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek. Lijn f in de daggrafiek kan echter nog steun vormen, al is de kans daarop klein. Zakken we door de lijn, het geval bij een daling onder 366,1, dan gaan we verder omlaag. De grens 364,5 is dan evenwel niet direct mijn doel. Rond 365,6 kan er namelijk nog steun liggen, die grens is het eerste richtpunt. Zakken we door dat niveau dan verschuif ik mijn focus naar 364,5. Stijgen we aanstaande maandag dan controleer ik zorgvuldig wat we ten opzichte van de neklijn 367,5 van het hoofd en schouders patroon doen. Een doorbraak zou dat patroon namelijk ongeldig maken en betekenen dat ik toch weer naar boven zou moeten kijken. De blik blijft omlaag gericht zolang we onder 367,5 koersen.

En dan nog dit...

De opmars van goud lijkt niet te stoppen, er is deze week namelijk weer een belangrijke doorbraak naar boven bewerkstelligd.

 • De goudprijs is door een reeks toppen gebroken die rond $1440 waren ontstaan. Het is in deze grafiek niet goed te zien, maar de stijging ging in de daggrafiek gepaard met de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Dit patroon geeft een doel van ongeveer $1500 dat geldig blijft zolang de koers niet terugvalt onder $1440. 
 • Deze ontwikkeling wil in deze weekgrafiek zeggen dat een stijging naar lijn l waarschijnlijk is. Dit is de bovenzijde van het trendkanaal e-l in deze grafiek. De goudkoorts zou aan kunnen houden tot ongeveer $1515. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 8 apr 2011, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 apr 09.15u: Markt kiest voor de weg omhoog

8 apr 10.15u: Top AEX ontstaan rond 50% niveau

8 apr 11.00u: Vooralsnog bodem rond 61,8% grens

8 apr 12.15u: Maar weinig beweging in de beurs

8 apr 13.00u: Nog geen verandering in het verloop

8 apr 14.00u: AEX-index is toch weer opgelopen

8 apr 15.00u: Top gemaakt rond 76,4% niveau

8 apr 16.00u: AEX door slot van gisteren gezakt

Vastned Retail: Top 50% en grote stijgende wig

8 apr 17.00u: AEX eind op weg naar eerste doel

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven