ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290910

 • De AEX brak vanmorgen aanvankelijk naar boven uit de diamant die ik gisteren tekende, maar viel al snel terug binnen het patroon. Het is voor mij aanleiding geweest om de lijn rechtsboven van het patroon door de top van vandaag te tekenen, in plaats van door de top van gisteren. De lijn zoals ik die gisteren tekende ziet u overigens nog lichtgrijs in de grafiek. Conclusie is dat er nog steeds een diamant in ontwikkeling is, een patroon dat afgerond is zodra er zich een uitbraak naar beneden voordoet.

 • Bezoekers van deze site die vandaag de update van 17.00u hebben gelezen hebben wellicht opgemerkt dat de index in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek al wel onder het patroon is gekomen, maar in deze grafiek nog niet. De daggrafiek is het belangrijkst, daarom kunnen we nog niet van een uitbraak en afronding van de diamant uitgaan.

 • Het is overigens niet ongewoon dat lijnen niet precies gelijk lopen in grafieken met verschillende tijdsvensters. Teken je in zowel een dag- als een uurgrafiek een lijn door bodems van twee dagen dan zal de hellingshoek van de lijn in de uurgrafiek afhankelijk zijn van het tijdstip op de dag waarop de tweede bodem ontstond. Zo kunnen de lijnen dan qua ligging en het moment waarop ze doorbroken worden van elkaar verschillen. De grafiek met het langste tijdsvenster telt in zo'n geval het zwaarst.

 • We zullen morgen moeten gaan kijken of de daling in de uurgrafiek en kwartiergrafiek een voorbode is geweest voor de ontwikkeling in de daggrafiek. Breken we met een slotkoers naar beneden uit het patroon in de daggrafiek dan is het potentiŽle toppatroon afgerond, zolang dat niet is gebeurd blijft het een vraagteken of het van afronding komt.

AEX daggrafiek BB 290910

 • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is nog altijd naar boven gericht. De AEX ligt namelijk boven de middellijn. De banden zijn verder versmald, wat de kans op een scherpe beweging heeft doen toenemen. De banden zeggen niets over de richting van zo'n beweging, die kan zowel naar boven als naar beneden gericht zijn.

AEX uurgrafiek 290910

 • De uurgrafiek kenmerkt zich sinds 23 september jongstleden door een proces van hogere bodems. De laatste bodem is ontstaan rond de stippellijn op 334,4 die al eerder een rol speelde als steunniveau. Hier zou eventueel opnieuw steun kunnen liggen. Een daling onder deze grens zou echter het eind betekenen van het proces en tevens het risico op een daling vergroten. Dat is dus een niveau waar ik scherp op let.

 • Het andere relevante steunniveau is de stippellijn rond 333,4, het laagste punt van gisteren. Een daling onder die grens zou ons terug doen keren naar 329,4, wat als reden heeft dat 333,4 het 61,8% niveau van de stijging 3269,4 - 340 was waar we gisteren steun vonden.

AEX kwartiergrafiek 290910

 • Stijgen we morgen dan keren we terug in de diamant in de kwartiergrafiek, wat in de daggrafiek zou inhouden dat we het patroon Łberhaupt niet verlaten. Het wordt dan wederom een kwestie van potentiŽle weerstandsniveaus bepalen. De grenzen 338,8 en 340 zijn dan in eerste instantie belangrijk. Op 338,8 lag al meerdere keren weerstand, de grens 340 winsten we vandaag niet blijvend te doorbreken.

Resumerend: 

De AEX trachtte vanochtend naar boven uit de diamant te breken, het potentiŽle omkeerpatroon dat ik gisteren tekende. Deze poging mislukte, waardoor de diamant -zij het met een andere bovenkant-  behouden bleef. Er kan zich nog steeds een omkeer voordoen. Belangrijk zijn de aanwezige steunniveaus rond 334,4 en 333,4. Een daling onder deze twee grenzen zou ons terug doen keren naar 329,4. Het zou tevens de afronding van de diamant in de daggrafiek betekenen. Stijgen we morgen echter dan blijven we in de daggrafiek boven de stijgende lijn die als onderkant van de diamant dienst doet, waardoor we dat patroon eventueel toch nog met een stijging ongeldig zouden kunnen maken. Daartoe moeten we dan op zijn minst wel door 338,8 en 340 breken, zodat we de aanval kunnen openen op de nieuwe bovenzijde van het patroon in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Er doen zich momenteel de meest uitzonderlijke patronen voor in de diverse indices. Kijkt u mee naar de daggrafiek van de Eurostoxx50 index.

 • Gemeenschappelijk kenmerk van de patronen is dat de bewegingen naarmate de tijd vordert steeds groter worden, waaruit toenemende strijd blijkt. In de daggrafiek van de Eurostoxx50 hierboven is een dalend patroon ontstaan waarvan de lijnen uit elkaar lopen. De index heeft lijn p' vandaag aangetikt, wat in theorie een nieuwe gang naar de onderzijde van het patroon kan brengen. Dit zou een heftige beweging worden, zoals u zich kunt voorstellen als u naar dit patroon kijkt en de lijnen in uw gedachten doortrekt.
 • Wat de index nog weerhoudt van zo'n beweging is de grijze lijn die ik onder de laatste vijf candles heb getekend. Zou de Eurostoxx50 hier doorheen breken dan kan er letterlijk van alles gebeuren. Steun kan er in ieder geval dan nog liggen rond 2710, maar eenmaal daaronder zouden alle remmen losgaan. Dit zou uiteraard ook een stevige daling van onze AEX inhouden, waarop het vervolgens goed handelen is. Wees dus scherp. 
 • Een uitbraak naar boven door lijn p' zou indien gevolgd door een stijging boven de toppen rond 2821 ook een heftige beweging kunnen veroorzaken, maar dan naar boven. Ook dit zou goede handelsmogelijkheden kunnen geven in onze index, want die zou dan eveneens stijgen. Ik zou in dat geval overigens wel sterk letten op de bovenzijdes van de wijder wordende driehoeken in de grafieken van de DAX, FTSE100 en CAC40, want die zouden de beweging omhoog dan eventueel toch nog kunnen blokkeren. Ik plaats die grafieken iedere dag op deze site, u kunt dit dus volgen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 29 sep 2010, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 sep 09.15u: AEX is naar boven uitgebroken

29 sep 10.15u: Uitbraak is valse uitbraak geworden

29 sep 11.00u: Eerder doorbroken lijn nu weerstand

29 sep 12.00u: Deel markt kijkt nog steeds omhoog

29 sep 13.00u: Strijd tussen kopers en verkopers

29 sep 14.00u: De beslissing is nog niet gevallen

29 sep 15.00u: Beleggers VS moet gaan beslissen

Heijmans: Door trendlijn en oude toppen gebroken

29 sep 16.00u: Aandelenmarkt verder onder druk

29 sep 17.00u: AEX is nu ook door trendlijn gezakt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven